Παιδί

Ενδείξεις ότι το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη

Ακούστε το άρθρο

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι μια κατάσταση που αρκετοί ανάμεσά μας ανακαλύπτουν όταν πια είναι μεγαλύτεροι των 20 χρόνων. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι για να μεγαλώσει ένα παιδί πρέπει να πιει γάλα και δεν αναφερόμαστε φυσικά στο μητρικό γάλα που είναι το πολυτιμότερο δώρο για να αρχίσει ένας άνθρωπος τη ζωή του. Μετά τον απογαλακτισμό από τη μητέρα, σειρά παίρνει το κοινό γάλα –συνηθέστερα αγελαδινό- και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί σοβαρά να δυσκολέψει τη ζωή κάποιου, ωστόσο λίγοι ανάμεσά μας το γνωρίζουν από όταν ήταν παιδιά. Όπως προαναφέραμε, η λανθασμένη πεποίθηση ότι τα παιδιά μεγαλώνουν κυρίως με γάλα, είναι η βασική αιτία αυτής της ταλαιπωρίας. Ας δούμε τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη, ποια είναι τα συμπτώματά της, και τι μπορεί να κάνει κάποιος που ξέρει ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη.

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι η αδυναμία του οργανισμού να μεταβολίσει τη λακτόζη. Η λακτόζη στην πραγματικότητα είναι ένα σάκχαρο του γάλακτος και η αδυναμία αυτή οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάση που παράγεται από κύτταρα του λεπτού εντέρου. Εκτιμάται ότι το 70% των ενηλίκων παγκοσμίως εμφανίζουν μειωμένη παραγωγή λακτάσης ενώ τα ποσοστά δυσανεξίας στη λακτόζη ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή του κόσμου. Η ηλικία των 2 ετών είναι ηλικία ορόσημο αφού περίπου τότε ξεκινά ο οργανισμός να παράγει λιγότερη λακτάση με αποτέλεσμα ενδείξεις της δυσανεξίας της λακτόζης να γίνονται αισθητές από τότε και έπειτα.

Ποιες είναι οι ενδείξεις και τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα πιο κοινά συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη είναι: το φούσκωμα στην περιοχή της κοιλιάς, η κακή αναπνοή, η διάρροια, οι κοιλιακές κράμπες, η ναυτία και ο στομαχικός πόνος. Προφανώς και σε ένα νήπιο είναι δυσκολότερο να τα διακρίνει κανείς αφού ένα παιδάκι 2 ετών δεν μπορεί εύκολα να εκφράσει ότι αισθάνεται φούσκωμα στο στομάχι του.

Τα κόπρανα του παιδιού από την άλλη πλευρά, μπορούν να προδώσουν την πιθανότητα δυσανεξίας στη λακτόζη. Από τη στιγμή που το σάκχαρο της λακτόζης δεν διαλύεται επαρκώς, πιθανόν η οσμή των κοπράνων να είναι πιο «γλυκιά» και η υφή τους κολλώδης. Ακόμη, ένα νήπιο που κλαίει μετά την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, δείχνοντας την κοιλιά του, θα πρέπει να σας προβληματίσει. Όπως θα πρέπει να σας προβληματίσει και η δυσάρεστη αναπνοή του παιδιού σας μετά την κατανάλωση γαλακτομικών ή το πρωί όταν ξυπνάει.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη δυσανεξία στη λακτόζη;

Εξαρτάται από τον παιδίατρο που παρακολουθεί το παιδί σας. Εσείς εφόσον υποψιάζεστε ότι κάτι μπορεί να συμβαίνει, πρέπει να αναφέρετε τις ενδείξεις αυτές στον γιατρό σας. Τα συμπτώματα μπορεί να μην υπάρχουν σε μια προγραμματισμένη επίσκεψη στον παιδίατρο, συνεπώς δεν μπορείτε να τον κατηγορήσετε ότι δεν «ανακάλυψε» τη δυσανεξία του παιδιού σας στη λακτόζη. Θα πρέπει εσείς να τα αναφέρετε και να επιμείνετε για διερεύνηση.

Η καθημερινότητα μετά τη διάγνωση

Σήμερα, η καθημερινότητα για κάποιον που έχει δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιο εύκολη από ό,τι στο παρελθόν κι αυτό γιατί υπάρχουν περισσότερα διαθέσιμα προϊόντα χωρίς λακτόζη. Η ζωή ενός ατόμου με δυσανεξία στη λακτόζη δεν πρόκειται να κινδυνεύσει αν καταναλώσει κάτι που περιέχει λακτόζη. Εκείνο που θα συμβεί είναι να έχει κάποια ενόχληση στο στομάχι και την κοιλιακή χώρα γενικότερα. Δεν θα απαγορεύσετε στο παιδί σας να φάει κάτι που τρώνε και τα άλλα παιδιά στο σχολείο και το οποίο περιέχει γάλα, ούτε και θα πρέπει να στερηθεί το παγωτό ή να πρέπει να αναζητήσει παγωτό χωρίς λακτόζη. Δυσανεξία στη λακτόζη δεν σημαίνει μια ζωή με στερήσεις ή στο περιθώριο. Εκείνο που θα πρέπει εσείς να φροντίσετε, είναι να μην επιβαρύνετε τη διατροφή του με λακτόζη ώστε να ισορροπήσει ο οργανισμός του, να συνηθίζει την χωρίς λακτόζη διατροφή και να απαλλαγεί από τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα της δυσανεξίας.

Πηγή: mommy.gr 

Όλη η επικαιρότητα