Ενέργεια Περιβάλλον

Energean: Νοιαζόμαστε, μπορούμε και πετυχαίνουμε τους στόχους μας για το Περιβάλλον

Ακούστε το άρθρο

Απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα έχει η μέριμνα για το Περιβάλλον που επιδεικνύει η Energean σε όλες τις περιοχές δραστηριοποίησής της στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Με αφορμή την φετινή Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, η οποία τιμάται την Παρασκευή 5 Ιουνίου και έχει ως βασικό μήνυμα «Γιορτάστε τη  Βιοποικιλότητα», η Energean, πέραν της στρατηγικής επιλογής για στροφή από το πετρέλαιο στο φυσικό αέριο – καύσιμο από το οποίο προέρχονται ήδη σε ποσοστό άνω του 80% τα αποθέματα της εταιρείας – επισημαίνει τα εξής:

  • Η βιοποικιλότητα δεν έχει επηρεαστεί σε καμία από τις θαλάσσιες και χερσαίες περιοχές όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται.
  • Η στρατηγική συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Ισμαρίδας-Βιστωνίδας και Θάσου διασφάλισε τη λειτουργία και τη συντήρηση δικτύου τηλεμετρικών σταθμών καταγραφής της βιοποικιλότητας στο Δέλτα του Νέστου και στο γειτνιάζον Εθνικό Πάρκο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Energean και ο Φορέας Διαχείρισης προγραμματίζουν ήδη την ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας που είχε υπογραφεί στο πλαίσιο του εορτασμού της περσινής Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον.
  • Ανάλογα, η εταιρεία υποστηρίζει τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου Καρχαριών (Shark View Point) στην πόλη Hadera του Ισραήλ.
  • Καμία ρύπανση ή περιβαλλοντική ζημιά δεν έχει προκύψει σε οποιαδήποτε από τις περιοχές δραστηριοποίησης της εταιρείας.
  • Η περιοχή της Καβάλας και η νήσος Θάσος, ένας από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, βραβεύθηκαν φέτος με 12 Γαλάζιες Σημαίες για τις παραλίες τους. Μία από τις βραβευθείσες παραλίες είναι το Δασύλλιο Πρίνου με φόντο τις εξέδρες παραγωγής και επεξεργασίας υδρογονανθράκων του Πρίνου.
  • Η Energean υποστηρίζει την περιφέρεια Hof HaCarmel στο Ισραήλ στην προσπάθειά της να αποκτήσει την πρώτη γαλάζια της σημαία –συγκεκριμένα στην παραλία Neve Yam.
  • Επίσης η Energean, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με την Αρχή Φύσης και Πάρκων του Ισραήλ, υποστηρίζει το πρόγραμμα «Φρουροί της Θάλασσας» (Sea Guards) που αφορά σχολεία.
  • Κατά τη διάρκεια του 2019, το 89% του νερού που χρησιμοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της εταιρείας ανακυκλώθηκε.
  • Προκειμένου να ενημερωθεί πληρέστερα για περιβαλλοντικά θέματα η κοινή γνώμη και, κυρίως, η νεολαία, η Energean υποστηρίζει σήμερα την πραγματοποίηση webinars στην Ελλάδα, το Ισραήλ και το Μαυροβούνιο με τη συμμετοχή και περιβαλλοντικών οργανώσεων.
  • Ο φιλόδοξος στόχος για μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα έως το 2050, για τον οποίο η Energean δεσμεύθηκε πρώτη στον κόσμο ανάμεσα στις εταιρείες έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων, αναδεικνύεται ως απόλυτα εφικτός καθώς η μείωση της έντασης των εκπομπών αναμένεται να φτάσει το 70% εντός του 2022.

Σε κοινή τους δήλωση, ο Διευθυντής Υγείας, Ασφάλειας και Περιβάλλοντος της Energean κ. Βασίλης Τσέτογλου και η Επικεφαλής του Τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης κ. Ίλια Ρήγα, αναφέρουν τα εξής:

«Η κουλτούρα, η στρατηγική αλλά κυρίως οι επιδόσεις της Energean στα δώδεκα χρόνια δραστηριοποίησής της στην Ανατολική Μεσόγειο,  έχουν σπάσει τα ταμπού  που έχουν συνδέσει τον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων με τη ρύπανση και την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Είμαστε υπερήφανοι για τα όσα έχουμε πετύχει ως σήμερα, με τους εργαζομένούς μας και πάντα σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες, ωστόσο η προσπάθεια συνεχίζεται με διπλό στόχο: ακόμη πιο φιλικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την Energean, ακόμη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σε περιβαλλοντικά θέματα.

Νοιαζόμαστε, μπορούμε και πετυχαίνουμε! Είναι ο δικός μας κόσμος, είναι η δική μας ευθύνη να τον παραδίδουμε καλύτερο από γενιά σε γενιά».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί, ότι και φέτος η Energean, χρησιμοποιεί σήμερα για κάθε επικοινωνία της ένα ειδικά σχεδιασμένο εταιρικό λογότυπο, προκειμένου να ενισχύσει ακόμη περισσότερο το μήνυμα για την μέριμνα για το Περιβάλλον.

Όλη η επικαιρότητα