Κόσμος

Ενεργειακή κρίση – Μήνυμα Σολτς στη Ρωσία ενώ ο Πούτιν τραβά το σχοινί: Οι εισαγωγές φυσικού αερίου θα πληρωθούν σε ευρώ

Ο Γερμανός καγκελάριος ζήτησε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις - Νωρίτερα, ο Πούτιν χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους
Ακούστε το άρθρο

Οι εταιρίες εισαγωγής φυσικού αερίου «θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», τόνισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, αναφερόμενος στην απαίτηση του Κρεμλίνου οι πληρωμές για τη ρωσική ενέργεια να γίνονται στο εξής σε ρούβλια και επανέλαβε ότι η Ευρώπη δεν θα επιτρέψει να δοθεί η εντύπωση ότι μπορεί να την εκβιάσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ζήτησε δε για μία ακόμη φορά από τη Μόσχα άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, διευκόλυνση για την ανθρωπιστική βοήθεια και έντιμες ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις.

«Είδαμε τις συμβάσεις. Ορίζουν ότι οι πληρωμές γίνονται κατά κανόνα σε ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις σε δολάρια. Κατέστησα σαφές στον ρώσο πρόεδρο ότι έτσι θα παραμείνει. Οι εταιρίες θέλουν, μπορούν και θα πληρώσουν σε ευρώ», δήλωσε ο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον αυστριακό ομόλογό του Καρλ Νεχάμερ.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ωστόσο ότι η εξάρτηση τόσο των χωρών τους όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από τη ρωσική ενέργεια δεν επιτρέπει αυτή τη στιγμή ένα εμπάργκο στις εισαγωγές από τη Ρωσία, ενώ όταν ρωτήθηκαν αν είναι απαίσιο το συναίσθημα να εξαρτάται κανείς από το ρωσικό αέριο, απάντησαν «ναι». Ο Γερμανός καγκελάριος εκτίμησε μάλιστα ότι η χώρα του πιθανότατα θα έχει απεξαρτηθεί από το ρωσικό πετρέλαιο και τον λιγνίτη έως το τέλος του έτους, αλλά για το αέριο απαιτείται, παραδέχτηκε, περισσότερος χρόνος.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Αυστρία θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο ουδέτερης χώρας για την Ουκρανία, ο Καρλ Νεχάμερ επισήμανε ότι η χώρα του είναι στρατιωτικά ουδέτερη, αλλά έχει θέση και άποψη και είναι αλληλέγγυα όταν υπάρχει διεθνής ανάγκη.

«Είμαστε μέλος της ΕΕ, του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ», δήλωσε ο αυστριακός Καγκελάριος, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει σύγκριση με την Ουκρανία, η οποία, όπως είπε, «πρέπει να αποφασίσει για τον εαυτό της τι θα σήμαινε η ουδετερότητα για τα δικά της εδάφη».

Ο κ. Σολτς ανέφερε από την πλευρά του σημείωσε ότι οι ανατολικές χώρες έχουν μέλλον στην ΕΕ, αναφερόμενος όμως στα Δυτικά Βαλκάνια, τα οποία «χρειάζονται σαφή ευρωπαϊκή προοπτική».

Οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση, πρόσθεσε, τα καθιστά ευάλωτα στην επιρροή τρίτων», υπογράμμισε, ζητώντας να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Στο ίδιο πνεύμα ο κ. Νεχάμερ και υπό το πρίσμα της μακράς κοινής ιστορίας και παράδοσης με τις χώρες της περιοχής, τόνισε ότι «δεν χρειαζόμαστε μόνο λόγια περί ενδεχόμενης ευρωπαϊκής προοπτικής, αλλά και πράξεις», διαφορετικά, οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων θα είναι εκτεθειμένες σε άλλες σφαίρες επιρροής, όπως της Ρωσίας, ή της Κίνας. Είναι σημαντικό «για τα γεωστρατηγικά μας συμφέροντα» να δοθεί ευρωπαϊκή προοπτική σε αυτούς τους ανθρώπους, πρόσθεσε.

Ο Πούτιν απειλεί με «μπλόκο» στο φυσικό αέριο αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια: «Δεν θα κάνουμε φιλανθρωπία»

Πολύ υψηλούς τόνους χρησιμοποίησε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, απευθύνοντας τελεσίγραφο προς τις μη φιλικές χώρες ότι η Ρωσία θα σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου αν δεν πληρωθεί σε ρούβλια.

Σε διάταγμα που υπέγραψε, ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρεται ότι οι αγοραστές πρέπει «να ανοίξουν λογαριασμούς σε ρούβλια σε ρωσικές τράπεζες» από την Παρασκευή, 1η Απριλίου.

«Κανείς δεν μας πουλάει τίποτα δωρεάν και δεν πρόκειται κι εμείς να κάνουμε φιλανθρωπία – δηλαδή, οι υφιστάμενες συμβάσεις θα τερματιστούν» ξεκαθάρισε ο Πούτιν, υποστηρίζοντας ότι το νέο σύστημα έχει διαφάνεια και είναι εύκολο. Τυχόν άρνηση των μη φιλικών χωρών να προχωρήσουν στη διαδικασία θα θεωρηθεί ως αθέτηση υποχρεώσεων για τις συμβάσεις, που θα σταματήσουν.

Ο Πούτιν κατηγόρησε τη Δύση ότι χρησιμοποιούν τα χρηματοπιστωτικά τους συστήματα ως όπλα, κάτι που γίνεται και με τις εταιρείες τους. Μάλιστα ανέφερε ότι όταν, στο πλαίσιο των κυρώσεων, δολάρια, ευρώ και περιουσιακά στοιχεία έχουν παγώσει, τότε δεν γίνεται η Ρωσία να δίνει προμήθειες σε ευρώ, που θα τεθούν στο καθεστώς κυρώσεων.

Κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ευρωπαϊκή πολιτική

Σύμφωνα με τον Πούτιν, οι ΗΠΑ προσπαθούν να αλλάξουν την πολιτική της Ευρώπης, προκειμένου να επιλέξουν ακριβό αμερικανικό LNG, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών. Ως εκ τούτου, υποστήριξε ότι η Ευρώπη απειλείται με αποβιομηχάνιση μεγάλης κλίμακας και απώλεια θέσεων εργασίας, κάτι για το οποίο, όπως είπε, ευθύνονται οι ΗΠΑ.

Το διάταγμα για την πληρωμή του φυσικού αερίου σε ρούβλια για παραδόσεις σε μη φιλικές χώρες ισχύει μόνον μέσω των παραδόσεων φυσικού αερίου της Gazprom μέσω αγωγών, όπως προκύπτει από το κείμενο.

Η Gazprombank έχει οριστεί ως η εξουσιοδοτημένη τράπεζα για τους ξένους αγοραστές, που καλούνται να ανοίξουν τον ειδικό λογαριασμό σε ρούβλια για την καταβολή των προμηθειών.

πηγή:πρώτο θέμα

Όλη η επικαιρότητα