Categories: Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: Πώς προετοιμάζεται η Ευρώπη για τον δύσκολο χειμώνα

Share

Μέτρα πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης των προβλημάτων που φέρνει η ενεργειακή κρίση λαμβάνουν οι χώρες της Ευρώπης, εν όψει του δύσκολου χειμώνα που αναμένεται.

Ψύχραιμοι αλλά προβληματισμένοι είναι οι Γάλλοι για τον φετινό χειμώνα, λόγω της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στο Παρίσι, Θωμαΐδα Παπαϊωάννου, οι Γάλλοι πολιτικοί πρότειναν στον κόσμο να φορά ζιβάγκο και στους άνδρες να αφήσουν τα κοστούμια! Παράλληλα, δήμαρχοι δώρισαν στα παιδιά των σχολείων πουλόβερ για να μην κρυώνουν, αφού ελήφθη η απόφαση να κατεβάσουν κατά ένα βαθμό τη θερμοκρασία στα καλοριφέρ.

Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα, στοχεύει να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας κατά 10%, ενώ η γαλλική ΔΕΗ επανακρατικοποιείται και το κράτος θα αγοράσει τις μετοχές της εταιρίας 3 ευρώ τη μετοχή.

Στη Γερμανία τα δείγματα μιλούν για πενταπλασιασμό των λογαριασμών φυσικού αερίου. Ο στόχος για μείωση της κατανάλωσης φθάνει το 20% και γι αυτό έχουν ανακοινωθεί μέτρα που ισχύουν από την 1η Σεπτεμβρίου.

Μεταξύ αυτών είναι η μείωση της θερμοκρασίας στους 19 βαθμούς στις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ στις ιδιωτικές υπηρεσίες υπάρχει σύσταση για ίδιες ενέργειες. Όσον αφορά στα σπίτια, έχου δοθεί οδηγίες για εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι πωλήσεις καυσόξυλων στη Βρετανία αναμένεται να αυξηθούν κατά ένα πέμπτο αυτόν τον χειμώνα, καθώς εκατομμύρια νοικοκυριά καίνε ξύλα για να ζεσταθούν στον απόηχο της εκτοξευόμενης τιμής της ενέργειας.

Οι ειδικοί του κλάδου αναφέρουν συνολική αύξηση 20 έως 25% στις πωλήσεις καυσόξυλων, παρά την αύξηση της τιμής κατά 43% τους τελευταίους 12 μήνες. Σύμφωνα με στοιχεία από το Stove Industry Alliance, η χρήση καυστήρα ξύλου αντί για κεντρική θέρμανση θα μπορούσε να εξοικονομήσει τουλάχιστον 130 λίρες για τα βρετανικά νοικοκυριά τους κρύους μήνες του χειμώνα.

Μεγάλη ζήτηση σύμφωνα με την εταιρεία Argos έχουν και οι ηλεκτρικές κουβέρτες στην τιμή των 25 λιρών! Οι πελάτες που αγόρασαν την κουβέρτα την αποκαλούν εξαιρετική εναλλακτική λύση για να ζεσταθούν.

Πηγή: ΕΡΤ