Ενέργεια Ηλεία

Ενεργειακή κρίση: «Σήμα κινδύνου» από τις επιχειρήσεις – Η λύση του Net Metering

Έρχεται σκληρός χειμώνας
Ακούστε το άρθρο

Σε μια διαρκή δοκιμασία βρίσκονται οι επιχειρήσεις του Νομού Ηλείας, καθώς εξαιτίας των εξελίξεων του τελευταίου διαστήματος, με την πανδημία, την ακρίβεια και τώρα το ενεργειακό κόστος, έρχεται να προστεθεί στο «χάρτη» της επιβίωσης και το ενδεχόμενο διακοπής της ροής φυσικού αερίου που μπορεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη λειτουργία τους.

Ειδικά για τον Νομό Ηλείας, αν και το φυσικό αέριο δεν χρησιμοποιείται σε μεγάλη κλίμακα ως καύσιμο, ωστόσο ενεργειακά επηρεάζει σημαντικά την λειτουργία των επιχειρήσεων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος, η Κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει από τώρα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για επάρκεια ενέργειας σε περίπτωση που υπάρξει το ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη.

Εξάλλου από την άλλη πλευρά, η ενεργειακή κρίση, εκτιμάται, ότι θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση στην πράσινη ενέργεια, καθώς εδώ και αρκετό διάστημα τόσο επιχειρήσεις όσο και ιδιώτες επενδύουν σε φωτοβολταϊκά. Ειδικά για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ηλεία, το net metering έχει ξεκινήσει δυναμικά την παρουσία του σε περιοχές του Νομού.

«Δεν χωράει αμφιβολία, πως ο επερχόμενος χειμώνας θα δοκιμάσει για ακόμα μια φορά τις αντοχές των επιχειρήσεων της Ηλείας, οι οποίες εδώ και πάρα πολλά χρόνια καταβάλλουν τιτάνιες προσπάθειες να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και το κυριότερο, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας καθοριστικά στην τόνωση της απασχόλησης σε επίπεδο νομού. Καθότι ωστόσο τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά, η Κυβέρνηση οφείλει να βρίσκεται σε συνεχή εγρήγορση και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για επάρκεια ενέργειας, προκειμένου να προλάβουμε τις εξελίξεις και να είμαστε προετοιμασμένοι ακόμη και στο ακραίο σενάριο πλήρους διακοπής των ροών ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η επικαιροποίηση της σκοπιμότητας και της ωριμότητας του Αγωγού «EastMed» θα μπορούσε να διαδραματίσει κομβικό ρόλο στη διαφοροποίηση της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, ανοίγοντας ένα νέο ενεργειακό διάδρομο για τη διασύνδεση των πηγών της Ανατολικής Μεσογείου με τις ευρωπαϊκές αγορές», αναφέρει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, Κωνσταντίνος Νικολούτσος.

Να στηριχθούν οι επιχειρήσεις της Ηλείας

«Ο πρωτογενής και ο μεταποιητικός τομέας της Ηλείας αποτελούν εθνικό αναπτυξιακό κεφάλαιο, που λειτούργησε ως ανάχωμα και σημαντικό στήριγμα της εθνικής οικονομίας μέσα στην πανδημία, αντισταθμίζοντας κατά αυτόν τον τρόπο τις επιπτώσεις από την κατάρρευση των εσόδων από τον τουρισμό. Καλούμε λοιπόν την Κυβέρνηση, η οποία έχει πάρει ήδη μέτρα προς την σωστή κατεύθυνση, να εντείνει τις προσπάθειες για την στήριξη των επιχειρήσεων της Ηλείας, οι οποίες εν μέσωαυτήςτης δύσκολης οικονομικής και γεωπολιτικής συγκυρίας, έχουν υποστεί τεράστια επιβάρυνση στο κόστος παραγωγής,ως απόρροια τηςεκρηκτικής αύξησης των χρηματιστηριακών τιμών του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διατηρήσουν την, όποια, αναπτυξιακή δυναμική, να συνεχίσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα και να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός εκτεταμένου πληθωριστικού κύκλου που θα επιφέρει ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία και την κοινωνία», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας.

«Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει εισηγηθεί την υλοποίηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για την εισαγωγή του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις», σημείωσε ο κ. Νικολούτσος

Οι ανανεώσιμες πηγές λύση

Ο κ. Νικολούτσος συνεχίζοντας τις δηλώσεις του σημείωσε ότι: «Σε μία περίοδο που η ενεργειακή κρίση εξελίσσεται σε καθοριστικό παράγοντα για την επιβίωση των Ηλειακών επιχειρήσεων, η ανάγκη άμεσης ενίσχυσης του ενεργειακού δικτύου της χώρας με ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στη βιομηχανία κρίνεται απολύτως επιτακτική. Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει εισηγηθεί την υλοποίηση προγράμματος μέσω ΕΣΠΑ για την εισαγωγή του Net Metering σε παραγωγικές μονάδες και επιχειρήσεις, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ έχει ζητήσει και την προτεραιοποίηση του Ενεργειακού Συμψηφισμού (virtual net metering), που θα δώσει επιτέλους τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις ή/και σε ενεργειακές κοινότητες να επιλύσουν τους χωροταξικούς περιορισμούς της ανάπτυξης των, συνδεδεμένων στο δίκτυο διανομής ηλιακών πάνελ, σε χώρο πλησίον των εγκαταστάσεών τους».

«Επιτακτική διείσδυση ανανεώσιμων πηγών»

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής της τεχνικής εταιρείας Olympic Engineering & Consulting, Ζώης Σιδηροκαστρίτης, επεσήμανε ότι: «Η χώρα μας, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ εισάγει εδώ και χρόνια μεγάλες ποσότητες Φυσικού Αερίου (ΦΑ) από τη Ρωσία, το οποίο, το χρησιμοποιούμε είτε αυτούσια για θέρμανση, είτε για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το 40% περίπου της ηλεκτρικής ενέργειας, παράγεται από ΦΑ. Η χώρα μας ενδέχεται να αντιμετωπίσει ελλείψεις λόγω της μείωσης ή ακόμα και της διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου.

Η περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά
είναι επιτακτική», ανέφερε ο κ.
Σιδηροκαστρίτης

Οι ποσότητες που καταναλώνουμε, δεν είναι εύκολο να αντικατασταθούν από άλλους προμηθευτές. Έχω την αίσθηση, ότι η ΕΕ αποφεύγει να αγοράζει από τη Ρωσία χωρίς να έχει βρει εναλλακτική. Δηλαδή εφαρμόζουμε εμπάργκο οικειοθελώς, διότι άλλες χώρες εκτός ΕΕ αγοράζουν κανονικά από την Ρωσία και με έκπτωση, σε σχέση με εμάς.

Παρότι, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει μεγάλα αναγνωρισμένα κοιτάσματα ΦΑ, φαίνεται ότι οι πολιτικοί ηγέτες της ΕΕ είναι ανύπαρκτοι ώστε να οργανώσουν έστω μετά από 1-2 χρόνια την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου ή ενδεχομένως και της Ελλάδος. Έτσι, στην ΕΕ έχει ξεκινήσει μια διαδικασία υποκατάστασης του καυσίμου ΦΑ με άλλες πηγές ενέργειας παράλληλα με την εφαρμογή υποχρεωτικών στόχων εξοικονόμησης ενέργειας.

Φυσικά η λιγνιτική παραγωγή έπρεπε να έχει μείνει ενεργή ως εφεδρική λύση, έστω ανάγκης, ή και να είχε εκσυγχρονιστεί ώστε να γίνει πιο φιλική προς το περιβάλλον. Είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και δε θα έπρεπε να είμαστε εξαρτημένοι από τη Ρωσία και από αγωγούς ΦΑ που διέρχονται μέσω Τουρκίας. Συνεπώς το θέμα της ενεργειακής αυτονομίας, αυτάρκειας και ασφάλειας είναι πολύ επίκαιρο.

Η περαιτέρω διείσδυση Ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως υδροηλεκτρικά, αιολικά και φωτοβολταϊκά είναι επιτακτική».

«Ναι σε ΑΠΕ, με σωστό χωροταξικό σχεδιασμό»

Σε δηλώσεις του στην εφ. “Πατρίς” για το ζήτημα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ο πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής Ηλείας του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος Γεωργακόπουλος επεσήμανε συγκεκριμένα ότι: «Αυτή τη φορά η ενεργειακή κρίση ίσως φαντάζει ευκαιρία στο να προχωρήσουμε σε περιβαλλοντικά πιο ορθές ή όπως ονομάζονται «πράσινες» πολιτικές. Η ευρεία χρήση των ΑΠΕ φαντάζει ιδανική. Είναι όμως πραγματικά; Η απάντηση είναι ναι μεν, αλλά… Αναφερόμενοι στον νομό Ηλείας, απαιτείται πρώτα από όλα να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός.

Να διαχωριστούν σαφώς οι χρήσεις και να προσδιοριστούν οι ζώνες οι οποίες θα είναι αμιγώς αγροτικές ώστε να διασφαλιστεί η ισχυρή πρωτογενής παραγωγή, οι τουριστικές περιοχές, τα βιοτεχνικά-βιομηχανικά πάρκα και οι οικιστικές περιοχές. Πρέπει να διασφαλιστεί ο χαρακτήρας των περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών και φυσικά να απαγορευθεί «ακόμα και ως σκέψη» η εγκατάσταση μονάδων σε δασικού χαρακτήρα περιοχές. Πλέον με τους δασικούς χάρτες τις γνωρίζουμε και αυτό πρέπει να γίνει αντιληπτό από κάποιους. Η ανεξέλεγκτη «σπορά» σε όλη την επικράτεια, μονάδων ΑΠΕ, χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό θα προκαλέσει αναμφίβολα πολλαπλές περιβαλλοντικές και αισθητικές αλλοιώσεις και τελικώς θα οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα για την ποιότητα ζωής και την τοπική οικονομία. Ο βιοκλιματικός σχεδιασμός των κτιρίων σε συνδυασμό με τη χρήση ΑΠΕ είναι η λύση για την ελαχιστοποίηση του ενεργειακού κόστους. Έχουν γίνει βήματα προς αυτή την κατεύθυνση νομοθετικά.

Ο νέος Κανονισμός Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων και τα προγράμματα «Εξοικονομώ» είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Απαιτείται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον πολίτη ώστε να επενδύσει σε αυτό για να έχει εκ των υστέρων τα οφέλη που θα προκύψουν. Κίνητρα και στις επιχειρήσεις (αγροτική παραγωγή, βιοτεχνία, βιομηχανία) για την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας. Στήριξη πρέπει επίσης να δοθεί στη βιομηχανία παραγωγής τεχνολογίας ΑΠΕ ώστε εκτός από τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που θα προκύψουν να έχουμε και μείωση του κόστους.

«Απαιτείται να δοθούν επιπλέον κίνητρα στον πολίτη ώστε να επενδύσει
και στις επιχειρήσεις (αγροτική παραγωγή, βιοτεχνία, βιομηχανία) για
την εφαρμογή σύγχρονων συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας», ανέφερε ο πρόεδρος της Ν.Ε. Ηλείας του
ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας, Χρήστος
Γεωργακόπουλος

Τον τρόπο τον γνωρίζουμε γιατί ήδη το έχουμε εφαρμόσει πανευρωπαϊκά αλλά και στον Ελλαδικό χώρο με τρανό παράδειγμα τα ενεργειακά αυτόνομα νησιά, την Τήλο και τους Λειψούς και άλλα ακόμα που οδεύουν μέσω χρηματοδοτικών προγραμμάτων προς αυτή την κατεύθυνση. Με σεβασμό στο περιβάλλον, με όραμα και συνεργασία η κρίση θα μετατραπεί όντως σε ευκαιρία».

Όλη η επικαιρότητα