Κόσμος

Ενεργειακή κρίση – Ζαχάροβα: Οι παροχές φυσικού αερίου θα εξαρτηθούν από τις δυτικές κυρώσεις

Η Gazprom δήλωσε ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1
Ακούστε το άρθρο

Εξακολουθεί να τραβά το σχοινί η Ρωσία δημιουργώντας ένα παρατεταμένο καθεστώς αβεβαιότητας για τις παροχές φυσικού αερίου. Τη στιγμή που η Ευρώπη εργάζεται πυρετωδώς πάνω στους τρόπους ενεργειακής ανεξαρτησίας, οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι ορατές από το κλείσιμο της στρόφιγγας από τον Πούτιν σε σειρά χωρών της Γηραιάς Ηπείρου, ενώ το Κρεμλίνο δυναμιτίζει περαιτέρω το κλίμα. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, σε νέες δηλώσεις της υπογράμμισε ότι το μέλλον του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 προς τη Γερμανία θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση φυσικού αερίου στην Ευρώπη και τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, όπως μετέδωσε το Reuters.

Ο αγωγός υποβάλλεται σε ετήσια συντήρηση έως τις 21 Ιουλίου, αλλά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανησυχούν ότι η Μόσχα θα μπορούσε να το παρατείνει προκειμένου να περιορίσει την ευρωπαϊκή προμήθεια φυσικού αερίου, διαταράσσοντας τα σχέδια για τη δημιουργία αποθηκών για το χειμώνα.

Η Ευρώπη φοβάται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επεκτείνει την προγραμματισμένη συντήρηση για να περιορίσει περαιτέρω τον ευρωπαϊκό εφοδιασμό φυσικού αερίου, τινάζοντας στον αέρα τα σχέδια για την πλήρωση της αποθήκευσης για το χειμώνα.

Ο ενεργειακός γίγαντας Gazprom δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφαλή λειτουργία ενός κρίσιμου τμήματος του Nord Stream 1 λόγω αμφιβολιών σχετικά με την επιστροφή μιας τουρμπίνας από τον Καναδά, ο οποίος είχε επιβάλει κυρώσεις σε βάρος της εταιρείας.

Υπενθυμίζεται, ακόμη, ότι η Ρωσία κάλυπτε το 40% των ευρωπαϊκών αναγκών σε φυσικό αέριο, αλλά έχει ήδη κλείσει τη στρόφιγγα σε 12 χώρες -μέλη της ΕΕ και τίποτα δεν προμηνύει αλλαγή της ρωσικής στάσης στο εγγύς μέλλον.

Όλη η επικαιρότητα