Οικονομία

ΕΝΦΙΑ: Σε πόσες δόσεις θα πληρωθεί φέτος

Ακούστε το άρθρο

Την πρακτική που ακολούθησε πέρυσι αναμένεται να εφαρμόσει και εφέτος το υπουργείο Οικονομικών στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ.

Αν και η σχετική υπουργική απόφαση για την οριστικοποίηση των ημερομηνιών πληρωμής του εφετινού ΕΝΦΙΑ αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου έδωσε στίγμα των προθέσεων του υπουργείου δηλώνοντας χθες σε ραδιοφωνικό σταθμό πως ο φετινός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Δεκέμβριο, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο να υπάρξει μια επιπλέον δόση έως και το τέλος Ιανουαρίου, κάτι που συνέβη και το 2016.

Το συνολικό ποσό ΕΝΦΙΑ που πρόκειται να βεβαιωθεί στους φορολογούμενους αναμένεται να αγγίξει τα 3,3 δις. ευρώ ενώ το ποσό που υπολογίζεται ότι θα πληρωθεί αναμένεται να διαμορφωθεί στα 2,65 δις. ευρώ.

Ως εκ τούτου, το Σεπτέμβριο η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα στείλει στους λογαριασμούς που τηρούν στο σύστημα ΤΑΧΙSNET περίπου 7,35 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και 55.000 νομικά πρόσωπα τα εκκαθαριστικά σημειώματα για την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ του 2017.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή, η απαλλαγή των αγροτεμαχίων και των λοιπών εδαφικών εκτάσεων εκτός σχεδίων πόλεων ή οικισμών από τον συμπληρωματικό Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων -που επιβάλλεται σε όσα φυσικά πρόσωπα έχουν ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας άνω των 200.000 ευρώ- θα ισχύσει και το 2017.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα