Εκλογές Εκλογικά Νέα Εκπαίδευση Ηλεία

Εγγυήσεις άμεσης λειτουργίας ζητά το Δημ. Συμβούλιο Πύργου για τα ΤΕΦΑΑ – Τα παράπονα των σπουδαστών έφεραν εντάσεις

Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που είχαν δημιουργηθεί αναφορικά με το μέλλον της λειτουργίας Τμημάτων της Γ`θμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο έδωσε η χθεσινή (κατεπείγουσα) συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

«Καταλύτης» στην συγκεκριμένη εξέλιξη ήταν ο βουλευτής Ηλείας Μάκης Μπαλαούρας που γνωστοποίησε στο Σώμα τις προθέσεις του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, οι οποίες είναι η λειτουργία τμήματος ΤΕΦΑΑ, καθώς κι ενός ξενόγλωσσου παρόμοιου με το ΤΕΦΑΑ τμήματος, η συνέχιση λειτουργίας του τμήματος Μουσειολογίας την ερχόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά και η λειτουργία Ινστιτούτου για την υγιεινή και την διατροφή αθλητών…

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις του δήμαρχου και των επικεφαλής που πήραν θέση μετά από όλα όσα έχουν ακουστεί το τελευταίο διάστημα (σ.σ. και πριν εμφανιστεί στην αίθουσα ο κ. Μπαλαούρας, αφού ο ίδιος βρισκόταν καθ` οδόν προς Πύργο)…

Ο Γαβρίλης Λιατσής δήλωσε ότι για το ΤΕΦΑΑ είναι στα «συν» του το μίτινγκ «Βιλαέτεια» όπως και το Δημοτικό Στάδιο, το Κλειστό Γυμναστήριο και το Κολυμβητήριο… «Δεν αρκεί η βούληση του υπουργού όμως αφού χρειάζεται και η συγκατάθεση του Πανεπιστημίου της Πάτρας που όμως αρνείται. Γιατί ο υπουργός δεν το κάνει μέσω του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Το θέμα για μένα είναι, όσον αφορά για το αν θα λειτουργήσει φέτος ή του χρόνου, υπό ποια σκέπη θα βρίσκεται».

Ο Τάκης Αντωνακόπουλος αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της λειτουργίας τμήματος ΤΕΦΑΑ χαρακτηρίζοντας την ως “καλή επιλογή” ζητώντας ομοφωνία από πλευράς Σώματος καθώς και να λειτουργήσει από την ερχόμενη Ακαδημαϊκή χρονιά (2019-20). Συνάμα μίλησε για κοινή προσπάθεια και τόνισε την αντίθεση του σε λογικές “όχι σε όλα”…

Ο Αντώνης Καράμπελας τοποθετήθηκε θετικά για το ΤΕΦΑΑ ζητώντας όμως εχέγγυα όσον αφορά την έναρξη λειτουργίας, τις υλικοτεχνικές υποδομές και το μόνιμο προσωπικό. Ζήτησε επίσης οι φοιτητές του τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας, Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (Δ.Ο.Ε.Π. & Τ.Μ.), να περατώσουν τις σπουδές τους στον Πύργο καθώς και την λειτουργία δεύτερου τμήματος καθώς και την διεκδίκηση Ινστιτούτου Υδρογονανθράκων.

«Είμαστε θετικοί και συνάμα επιφυλακτικοί για το ΤΕΦΑΑ» τόνισε ο Γιάννης Αργυρόπουλος που ζήτησε συνάντηση με τον κ. Γαβρόγλου για να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Παράλληλα τόνισε ότι θα πρέπει να γνωστοποιηθεί το γνωστικό αντικείμενο ενώ αναφέρθηκε και στο κτιριακό ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις. «Να κινητοποιηθούμε για να μη υπάρξει οδυνηρό αποτέλεσμα» κατέληξε.

Ο Θανάσης Παναγούλης αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου –εν έτει 2009- για τμήμα στην Αρχαία Ολυμπία ενώ, μεταξύ άλλων, αναρωτήθηκε «που βρίσκονται οι υπόλοιποι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής; Δεν μπορεί να είμαστε όλη η αντιπολίτευση παρόν κι αυτοί όχι».

«Τους φοιτητές δεν τους σκεφτόμαστε, υπάρχει και η ανθρώπινη διάσταση. Η πόλη γενικότερα δεν στηρίζει το ΤΕΙ. Εμείς δεν θα αφήσουμε να φύγει κάτι χωρίς πρώτα να έχουμε συγκεκριμένα πράγματα» δήλωσε ο Χάρης Μιχαλακάπουλος.

Για «συζήτηση σούπα και νομοσχέδιο σκούπα» έκανε λόγο η ΆΒα Βαγγελάτου που επανέλαβε παράλληλα και όσα στο παρελθόν είχε υποστηρίξει για την έλλειψη υποδομών και προσωπικού. «Ο Σύριζα αποδομεί τα Πανεπιστήμια για να τα πουλήσει» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Συμφωνώ για το ΤΕΦΑΑ αλλά να εξασφαλίσουμε όλα τα απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του. Φοβάμαι πως αν πούμε το ναι θα μείνουμε με το τίποτα» είπε ο Βασίλης Παναγόπουλος.

«Δεν είμαι αρνητικός αλλά πιστεύω ότι έφτασε η ώρα να κάνουμε το μεγάλο βήμα και να πάμε στην Περιφέρεια Πελοποννήσου» ανέφερε ο Θοδωρής Κόρδας.

«Καμία Κυβέρνηση δεν θα κάνει τον Πύργο Παρίσι αν δεν διεκδικήσουμε όλοι μαζί. Έχουμε πολλές ελλείψεις σε υποδομές για την λειτουργία ΤΕΦΑΑ στον Πύργο» δήλωσε ο Χρήστος Αθανάσουλας.

Ο λόγος στους φοιτητές…

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον λόγο (σ.σ. από βήματος) πήρε και ο πρόεδρος του Συλλόγου των Σπουδαστών του ΤΕΙ Πύργου Νικηφόρος Ψυχογιάννης, πού έδωσε το παρόν στη συνεδρίαση μαζί με ομάδα σπουδαστών. «Τα προβλήματα στο ΤΕΙ αυτή τη στιγμή είναι πάρα πολλά. Καταγράφονται σοβαρές ελλείψεις στις αίθουσες, δεν μπορούμε να κάνουμε μάθημα ή την πρακτική μας σωστά αφού δεν υπάρχουν τα απαραίτητα.

Τα υπόγεια είναι σε κακή κατάσταση, η εστία, το εστιατόριο δεν μας ικανοποιούν. Απαντήστε μου ποιο είναι το κίνητρο για εμάς για να παραμείνουμε στην πόλη. Οι συμφοιτητές μου με όσα ακούν αυτές τις ημέρες είναι διχασμένοι… άλλοι θέλουν να μείνουν και άλλοι να φύγουν. Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, ποια θα είναι η επόμενη ημέρα. Δεν μπορεί κανείς να παίζει με εμάς και το μέλλον μας. Θεωρούμε ότι όσοι βρίσκονται στο 1ο και 2ο έτος θα πρέπει να πάνε στην Πάτρα και αυτοί του 3ου και του 4ου έτους να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στον Πύργο»… ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Ψυχογιάννης.

Μπαλαούρας: «Τρία τμήματα ΑΕΙ και ένα Ινστιτούτο»

Ενημερώνοντας το Σώμα –μετά από συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου- ο Μάκης Μπαλαούρας ανέφερε τα εξής:

«Οι θέσεις του υπουργού είναι αυτές που έχουν γνωστοποιηθεί με διάφορους τρόπους. Πρόθεση του είναι η λειτουργία τμήματος ΤΕΦΑΑ, όπου οι φοιτητές εγκαθίστανται γίνονται ένα με την πόλη. Επίσης η παραμονή του τμήματος Μουσειολογίας (σ.σ. ΔΟΕΠ & ΤΜ) και το 2019 με λειτουργία ως ΑΕΙ. Υπάρχει το πρόβλημα με την θέση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου της Πάτρας που είναι αρνητική… Η Τρίτη σχολή θα είναι ξενόγλωσση Πανεπιστημιακή, παρόμοια με το ΤΕΦΑΑ, και θα αφορά ξένους φοιτητές, αλλά δεν ξέρω αν θα τοποθετηθεί σε άρθρο του νόμου. Θα είναι όμως στην Αιτιολογική έκθεση. Τέλος προβλέπεται και ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο για την υγεία και την διατροφή των αθλητών που θα σχετίζεται με το ΤΕΦΑΑ».

Ο κ. Μπαλαούρας πρόσθεσε –απευθυνόμενος στο Σώμα- ότι «το βάρος δεν πέφτει στην Κυβέρνηση αλλά στους ώμους τους δικούς σας. Το στοίχημα είναι μεγάλο και δύσκολο. Αν γίνει Σχολή ΤΕΦΑΑΑ θα πρέπει να γίνουν πράγματα που πρέπει να μπουν από τώρα μπροστά. Είναι δικό σας θέμα και το νέο δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να δείξει ετοιμότητα».  Ο κ. Μπαλαούρας απάντησε και σε ερωτήματα που του τέθηκαν από μέλη του Σώματος.

Τις ενέργειες που θα γίνουν από δω και στο εξής για το θέμα συνόψισε στο τέλος της συνεδρίασης ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεσσαλάς που είπε ότι θα συνταχθεί έγγραφο Πύργου που θα αναφέρεται στην άμεση έναρξη λειτουργίας του ΤΕΦΑΑ –τόσο ελληνόγλωσσου όσο και του ξενόγλωσσου- καθώς και δέσμευση για τις απαραίτητες υποδομές και το απαιτούμενο προσωπικό από πλευράς του Πανεπιστημίου είτε αυτό θα είναι της Πάτρας είτε της Πελοποννήσου. Στο ίδιο έγγραφο θα ζητείται δέσμευση για να παραμείνει το τμήμα Δ.Ο.ΕΠ. & Τ.Μ. του ΤΕΙ προκειμένου να ολοκληρώσουν οι σπουδαστές την φοίτηση τους στο Πύργο.

Το ακριβές κείμενο του εγγράφου αναμένεται να οριστικοποιηθεί τη Δευτέρα και θα σταλεί στις Συγκλήτους των δύο Πανεπιστημίων (Πατρών και Πελοποννήσου), καθώς και στον κ. Γαβρόγλου.

Όλη η επικαιρότητα