WEB tv Ηλεία

Ενημέρωση των επαγγελματιών από το ΕΒΕ Ηλείας – Τα είπαν για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης απάντησε σε κάθε απορία που τέθηκε από τους επιχειρηματίες.
Ακούστε το άρθρο

Την ευκαιρία να μάθουν σημαντικές λεπτομέρειες όσον αφορά τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα και να θέσουν τα ερωτήματά τους, είχαν χθες το απόγευμα εκπρόσωποι των συλλόγων εστίασης Πύργου και Αμαλιάδας και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου που έδωσαν το παρών στην ενημερωτική ημερίδα που διοργάνωσε το ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας.

Λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης στάθηκε ιδιαίτερα στη συμφωνία των προηγούμενων ημερών για τα δικαιώματα και τόνισε πως από αυτή κερδίζουν πολλά οι επιχειρηματίες σε σχέση με αυτά που θα δώσουν. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος καλωσόρισε τους εκπροσώπους της εστίασης και τόνισε τη σημασία της προσπάθειας που έχει κάνει όλο αυτό το διάστημα ο Τάσος Καρνάρος.

Το μέλος του ΔΣ Τάσος Καρνάρος, ο οποίος όλο αυτό το διάστημα έχει κάνει σημαντικές επαφές ως προς το συμφέρον των επιχειρηματιών, θέλησε να διαχωρίσει πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα αναφέροντας λεπτομέρειες για  το κάθε ένα, εστίασε στις δυσκολίες των συζητήσεων με τον Ενιαίο Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Συγγενικών Δικαιωμάτων GEA που κράτησαν περισσότερο από έξι μήνες και επικεντρώθηκε στη σημασία αυτής της συμφωνίας. Παράλληλα, σημείωσε τα ποσά που θα κληθούν να δώσουν οι επιχειρηματίες σύμφωνα με το αμοιβολόγιο, επισημαίνοντας την απόφαση για πληρωμή ενός μικρού ποσού για την τακτοποίηση της λειτουργίας κάθε επιχείρησης από το 2012 μέχρι και το 2021, η οποία είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή. Μάλιστα αναφέρθηκε και στα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρηματίες, καθώς και στην παύση κάθε νομικής ενέργειας της GEA για το διάστημα που θα κρατήσει η συμφωνία. Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Καρνάρος υπογράμμισε πως η τιμή που θα καλείται να πληρώσει κάθε επιχειρηματίας θα ορίζεται ανάλογα με τα τετραγωνικά της επιχείρησης και το διάστημα λειτουργίας της μέσα στο χρόνο, ενώ ξεκαθάρισε πως τα συγγενικά και πνευματικά δικαιώματα δε θα ισχύουν σε ζωντανές συναυλίες.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης πρότεινε να γίνει σωστή και άμεση ενημέρωση όλων των ΚΑΔ των επιχειρήσεων και μεγαλύτερη ενεργοποίηση του κόσμου προκειμένου να ανταποκριθεί σε αυτή τη συμφωνία. Στο κομμάτι της ενημέρωσης έδωσε απάντηση και ο κ. Μωραΐτης, λέγοντας πως σε λίγες μέρες θα δοθούν έντυπα στα Επιμελητήρια για την ενημέρωσή τους ως προς το συγκεκριμένο θέμα. Εκτίμησε δε πως θα υπάρξει και μια σχετική παράταση στο συγκεκριμένο διάστημα που έχει οριστεί λόγω της καθυστέρησης της διαδικασίας, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως θα κυλήσουν όλα ομαλά και θα υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση. Τέλος, μετέφερε πως όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή των επιχειρηματιών τόσο ευκολότερη θα είναι η διαπραγμάτευση των αμοιβολογίων, ενώ απευθυνόμενος προς τους συμμετέχοντες στην ημερίδα ανέφερε πως όσοι είναι συνεπής δε θα έχουν προβλήματα, πως οι πληρωμές θα γίνονται μετρητοίς και πως επιχειρήσεις που έκλεισαν κατά το διάστημα 2012-2021 θα μπορούν να διευθετήσουν οικονομικά τις υποχρεώσεις τους.

Στο τέλος της ημερίδας, οι επιχειρηματίες έθεσαν τα ερωτήματά τους τα οποία και απαντήθηκαν αναλυτικά από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

Το παρών στην ημερίδα έδωσε διαδικτυακά ο προσκεκλημένος του ΕΒΕ Ηλείας και πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας Κώστας Νικολούτσος, ο Αντιπρόεδρος Κώστας Λεβέντης, τα μέλη του ΔΣ Τάσος Καρνάρος και Λευτέρης Βαρουξής, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου Ηλίας Ξανθούλης, ο πρόεδρος του Σωματείου Εστίασης «Διόνυσος» Πύργου Νίκος Τζαμαλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης «Ήλιδα» Βασίλης Νιπεργιάλης και λοιποί επιχειρηματίες.

Όλη η επικαιρότητα