Κόσμος

Ένοχος ο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, πέντε χρόνια στον «γύψο»

enohos_o_mperloyskoni_gia_dorodokia_geroysiasti_pente_hronia_ston_gypso.jpg
Δικαστήριο της Νάπολης έκρινε ένοχο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι για δωροδοκία γερουσιαστή, που τελικά συνέβαλε στο να πέσει από την πρωθυπουργία ο Ρομάνο Πρόντι, καταδικάζοντάς τον σε τρία χρόνια φυλάκιση και στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι για πέντε χρόνια. 

Ο πρώην Καβαλιέρε δεν θα εκτίσει την ποινή της φυλάκισης τουλάχιστον μέχρι την εκδίκαση της έφεσης.

Ο Μπερλουσκόνι απέρριψε ως «πολιτική» την καταδίκη, ενώ ο Πρόντι πέρασε στην αντεπίθεση, μιλώντας για πλήγμα στη Δημοκρατία και λέγοντας πως εάν τότε γνώριζε τι συνέβαινε, «θα ήταν ακόμη πρωθυπουργός».

Η υπόθεση έχει ιδιαίτερο βάρος επειδή αγγίζει την καρδιά του πώς πολιτεύτηκε ο Μπερλουσκόνι. Η δωροδοκία του γερουσιαστή Σέρτζιο ντε Γκρεγκόριο, η οποία είχε ξεκινήσει από το 2006 και κράτησε μέχρι και το 2008 (όταν έπεσε ο Πρόντι), στόχευε στον προσεταιρισμό όχι μόνο του ίδιου (που αρχικά ήταν μέλος του μικρότερου πολιτικού σχηματισμού «Ιταλία των Αξιών», πριν περάσει στο PdL) αλλά και άλλων γερουσιαστών.

Ο ντε Γκρεγκόριο, που παραδέχθηκε ότι δωροδοκήθηκε, καταδικάστηκε ξεχωριστά σε 20 μήνες φυλάκιση. Στην ίδια υπόθεση ως συνεργός του Μπερλουσκόνι ο εκδότης (μεταξύ άλλων) Βάλτερ Λαβιτόλα, με την ίδια ποινή που επιβλήθηκε στον πρώην Καβαλιέρε.

Ο δικηγόρος του Μπερλουσκόνι Νικολό Γκεντίνι χαρακτήρισε την καταδίκη «καταφανώς άδικη και αδικαιολόγητη». Ο ίδιος ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε πως η χρηματοδότηση του ντε Γκρεγκόριο ήταν βοήθεια για να ιδρύσει ο γερουσιαστής δικό του πολιτικό σχηματισμό.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα