Categories: Ηλεία

Ενοίκια: Παντού ανεβαίνουν οι τιμές στην Ηλεία παραμένουν…χαμηλές

Share

Ανοδο συνεχίζουν να καταγράφουν οι τιμές των ενοικίων στις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας, ενώ σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ το κόστος στέγασης (που περιλαμβάνει ενοίκιο ή δόση του στεγαστικού δανείου και πάγια έξοδα σπιτιού) την περίοδο Μάιος 2021 – Μάιος 2022 αυξήθηκε κατά 36,1%. Την ίδια στιγμή στην Ηλεία (και ειδικότερα στον Πύργο), τα δεδομένα είναι διαφορετικά με τους μεσίτες να αναφέρουν ότι οι τιμές των ενοικίων αλλά και των πωλήσεων ακινήτων παραμένουν χαμηλές.

Στην γενικότερη κρίση που συνεχίζεται λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία η Ηλεία δέχεται και επιπλέον «πλήγματα» όπως η απόφαση για οριστικό κλείσιμο των Πανεπιστημιακών τμημάτων σε Πύργο και Αμαλιάδα, με τους τελευταίους σπουδαστές… να εγκαταλείπουν τις γκαρσονιέρες και τα δυάρια που νοίκιαζαν. Νέα διαμερίσματα δεν κατασκευάζονται -με το κόστος να έχει εκτιναχθεί- και στα περισσότερα ακίνητα που βρίσκονταν υπό κατασκευή έχουν σταματήσει οι εργασίες… και αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλο τον νομό Ηλείας. Αρνητικό είναι και το γεγονός πως οι νεότερης ηλικίας κάτοικοι του νομού που γνώρισαν πιο αργή οικονομική ανάπτυξη από τότε που εντάχθηκαν στο εργατικό δυναμικό από οποιαδήποτε άλλη γενιά, έχουν να αντιμετωπίσουν και τα αυστηρότερα κριτήρια δανεισμού από τις τράπεζες, που επίσης καθιστούν την ιδιοκατοίκηση απρόσιτη ή σχεδόν αδύνατη για όσους δεν έχουν ικανοποιητικό πιστωτικό προφίλ.

Παράλληλα, η αδυναμία πολλών οικογενειών να αγοράσουν σπίτι για τα παιδιά τους (όπως συνέβαινε στο παρελθόν), αλλά και η καθυστέρηση του γάμου και της δημιουργίας οικογένειας από την πλευρά των ίδιων των νέων λόγω επισφαλούς απασχόλησης, χαμηλών αμοιβών και υψηλού κόστους κατοικίας θεωρούνται ακόμη δύο λόγοι που οι νέοι βρίσκονται εκτός της αγοράς κατοικίας. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας καταγράφεται από αλλοδαπούς -κυρίως Γερμανούς- που αναζητούν παραθεριστικές κατοικίες. Ελπίδα για ανάκαμψη στον χώρο προσφέρει η προοπτική κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου Πάτρα – Πύργος η παράδοση και χρήση του οποίου είναι ικανή -σε βάθος χρόνου- να αλλάξει τα δεδομένα. Πλην όμως και για τη συγκεκριμένη προοπτική καταγράφονται ενστάσεις…

Τι λένε οι μεσίτες

Βασίλης Τσατάς (Μεσίτης, Πύργος)

«Μετά το οριστικό κλείσιμο των Πανεπιστημιακών τμημάτων στον Πύργο υπάρχει πληθώρα προσφοράς σε δυάρια και γκαρσονιέρες.  Οι τιμές κυμαίνονται από 180 έως 220 ευρώ το μήνα. Σε μεγαλύτερα διαμερίσματα δεν υπάρχει διαθεσιμότητα κυρίως επειδή έχει σταματήσει η οικοδομή. Να αναφερθεί επίσης ότι στον Πύργο τα διαμερίσματα, των δύο υπνοδωματίων, από 90 τ.μ. και άνω δεν ενοικιάζονται ακριβά αφού με 350-400 ευρώ βρίσκεις καλό νεότερο διαμέρισμα ενώ τα παλιότερα ποικίλλουν από 250 έως 350 ευρώ. Δεν υπάρχουν υπερβολές στα ενοικιαζόμενα αυτού του είδους… Γενικότερα στον Πύργο δεν συμβαίνει ότι π.χ. στην Καλαμάτα ή στην Αττική που έχουν ξεφύγει τα πράγματα. Εδώ παραμένουμε στάσιμοι ενώ και το Air bnb δεν επηρεάζει τη γενικότερη εικόνα. Δυστυχώς έκλεισαν τα τμήματα ενώ και η ΣΕΤΤΗΛ αποδυναμώνεται. Όσον αφορά τις πωλήσεις τα πράγματα είναι πολύ μετρημένα και οι τιμές θα έλεγα πως είναι χαμηλές. Πωλήσεις γινόντουσαν πάντως όταν φτιαχνόντουσαν οικοδομές και δίνονταν δάνεια. Τώρα ούτε το ένα ισχύει ούτε το άλλο. Τα δάνεια τώρα δίνονται επιλεκτικά…

Τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα στον χώρο ελπίζω ότι μπορούν ν’ αλλάξουν με την κατασκευή του Πάτρα – Πύργος. Με αυτή την προοπτική κάτι μπορεί να γίνει όμως ελλοχεύει ο κίνδυνος οι επισκέπτες – τουρίστες να “περνάνε απ’ έξω”… θα έλεγα ότι πρέπει να κατασκευαστεί κάτι που θα φέρνει σίγουρα κόσμο και να μη συμβαίνει αυτό που γίνεται τώρα που παίρνουν τον κόσμο, κι αυτό ισχύει για όλους τους κλάδους κι επαγγέλματα κι όχι μόνο για τον δικό μας».

Ολυμπία Βλαχαντώνη (Μεσίτρια σε Πύργο – Αμαλιάδα)

«Γενικότερα οι τιμές των ενοικίων στην περιοχή μας έχουν πτωτική πορεία. Οι τιμές είναι χαμηλές σε σχέση με άλλους νομούς. Φυσικά στα δελτία ειδήσεων ακούμε για υπέρογκες αυξήσεις αλλά αυτό συμβαίνει στα μεγάλά αστικά κέντρα και, κυρίως, στην Αττική της οποίας τα δεδομένα δεν έχουν καμία σχέση με την Ηλεία. Το γεγονός επίσης πως από την νέα χρονιά δεν θα έχουμε καθόλου φοιτητές σε Πύργο και Αμαλιάδα δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Τα σπίτια ή τα διαμερίσματα που ενοικιάζονται ή πωλούνται θα έλεγα πως συμβαίνει μέσα σε έναν «φιλικό» κύκλο… Για αγορές ακινήτων υπάρχει ένα ενδιαφέρον από αλλοδαπούς κυρίως Γερμανούς που εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε παραθαλάσσιες κατοικίες με κόστος έως 100.000 ευρώ. Σε όλο αυτό το τοπίο σημαντικό δεδομένο αποτελεί και η ολοκληρωτική (σχεδόν) παύση κάθε οικοδομικής δραστηριότητας για την ανέγερσή νέων κατοικιών αφού το κόστος λόγω των δεδομένων (πόλεμος στην Ουκρανία κ.α.) έχει εκτιναχθεί στα ύψη…»

Φωτεινή Γκελντή (Μεσίτρια – Πύργος)

«Τα τελευταία χρόνια η Ηλεία και ειδικότερα ο Πύργος αντιμετωπίζει ένα μεγάλο πρόβλημα όσον αφορά τα ακίνητα προς ενοικίαση. Δεν υπάρχουν σπίτια διαθέσιμα αφού -ως γνωστό- η οικοδόμηση έχει σταματήσει. Μόνο ιδιώτες χτίζουν και σε όλη αυτή τη κατάσταση έρχεται να προστεθεί και το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι έχουμε αύξηση στα ενοίκια των κατοικιών. Αντίθετα στην εκμίσθωση καταστημάτων και γραφείων καταγράφεται μείωση των τιμών. Επίσης δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι τα μικρά διαμερίσματα τύπου studios, γκαρσονιέρες κ.α. θα μείνουν στα αζήτητα εξαιτίας του κλεισίματος των Πανεπιστημιακών τμημάτων».