Ηλεία

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση»

Οι εκπρόσωποι των εμπορικών και επιχειρηματικών σωματείων ζήτησαν μαζική συμμετοχή στη σημερινή απεργία...
Ακούστε το άρθρο

«Ενώνουμε τις δυνάμεις μας με όλα τα σωματεία της Ηλείας και συμμετέχουμε στην απεργιακή κινητοποίηση της Τετάρτης, αφού τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και θα πρέπει η κυβέρνηση να δώσει άμεσα λύσεις προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων».

Αυτό είναι το «σύνθημα» της χθεσινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν τα εμπορικά και επιχειρηματικά σωματεία του Πύργου και της Ηλείας, που απηύθυναν κάλεσμα σε όλους και όλες, να δώσουν το παρών στη σημερινή απεργιακή κινητοποίηση, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον και άμεσες λύσεις, για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, που έχουν κάνει τις ελληνικές οικογένειες να είναι σε πολύ δύσκολη θέση.

Νίκος Καρυώτης: «Είναι κρίσιμη η καμπή στην οποία βρίσκεται η αγορά αυτή τη στιγμή»

Ο κ. Νίκος Καρυώτης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, στην δήλωσή του για την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, με αφορμή αυτό το περιβάλλον της ακρίβειας στο οποίο ζούμε το τελευταίο διάστημα, δεν μπορεί να μένει απαθής. Είναι κρίσιμη η καμπή στην οποία βρίσκεται η αγορά αυτή τη στιγμή, είναι τεράστιες οι πιέσεις που δέχεται η πραγματική οικονομία και διαμορφώνουν αυτά με τη σειρά τους, μία δραματική κατάσταση για το εμπόριο. Η μικρομεσαία Εμπορική επιχείρηση βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, προσπαθεί να επιβιώσει στο δυσμενές περιβάλλον που έχει δημιουργήσει η ακρίβεια και το δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, που αφορά επιχειρήσεις και καταναλωτές, που δημιουργεί νέα χρέη, μία θηλιά στο λαιμό. Χρειάζεται άμεσα πλήρης αλλαγή της πολιτικής σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις για να γλυτώσουμε από την τεράστια αύξηση του πληθωρισμού, με τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που προκαλεί στα δάνεια, στα νοικοκυριά και όλα τα υπόλοιπα. Είμαστε εδώ σήμερα να ενώσουμε την φωνή μας με όλους τους άλλους φορείς και επαγγελματίες, προκειμένου να πούμε ότι δεν πάει άλλο, ότι πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις άμεσα, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης και των νοικοκυριών, αλλά και των επιχειρήσεων».

Ηλίας Ξανθούλης: «Ζητάμε άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας»

Από την πλευρά του ο κ. Ηλίας Ξανθούλης πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πύργου τονισε.

«Ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και οι εμπορικοί σύλλογοι μαζί με την συνομοσπονδία, όλους τους επαγγελματικούς φορείς της πόλης, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να διεκδικήσουν για τους επαγγελματίες, ίση μεταχείριση των επιχειρήσεων και γενικά των επαγγελματιών, με όλους τους πολίτες.

Ζητάμε άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, το αφορολόγητο όριο για τους επαγγελματίες και την κατάργηση του τέλος επιτηδεύματος, την καθιέρωση του ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τις λειτουργικές δαπάνες και την αναστολή της ρήτρας τιμαρίθμου για τις ασφαλιστικές εισφορές, που από το 2023 και μετά θα μας επιβαρύνουν κατά πολύ».

Θανάσης Μπούκλης: «Τι ζητάμε για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε»

Ο κ. Θανάσης Μπούκλης από τον σύλλογο εστίασης «Διόνυσος» και συναφών επαγγελμάτων από την πλευρά του ανέφερε.

«Ενώνουμε τη φωνή μας για να συμμετάσχουμε και εμείς σε αυτό που γίνεται αύριο. Είναι κρίμα να έχουμε περάσει τόσα πράγματα, τόσο καιρό, το 20 και 21 με τον κορωνοϊό, να έχουμε καταφέρει να πατήσουμε στα πόδια μας, να μείνουμε όρθιοι και να πέσουμε από την ενέργεια, που συνήθως η ενέργεια έχει θετικά αποτελέσματα και μας πάει μπροστά.

Αυτό που ζητάμε λοιπόν, το πρώτο και το σημαντικό, είναι να έχουμε ένα πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας, οπωσδήποτε, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να μείνουν ανοιχτές. Ζητάμε η άμεση επιστροφή της επιστρεπτέας προκαταβολής να σταματήσει και να δοθεί σαν επιδότηση σε όλους επαγγελματίες. Ζητάμε την διαγραφή των κορωνοχρεών το 20 και το 21, μια νομοθετική ρύθμιση για την απαγόρευση της εξώσεων και το πάγωμα των ενοικίων, όπου υπάρχει μια μεγάλη αύξηση αυτή τη στιγμή και την μείωση του ΦΠΑ στο 6% για να μπορέσουμε να πάρουμε μία ανάσα και να προχωρήσουμε».

Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Ενώνουμε τις φωνές μας, σε κάτι το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ άδικο για μας»

Ο κ. Δημήτρης Παπαϊωάννου πρόεδρος επαγγελματιών φωτογράφων Ηλείας τόνισε για την σημερινή απεργιακή κινητοποίηση.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ενώσουμε τις φωνές μας, σε κάτι το οποίο θεωρούμε πάρα πολύ άδικο για μας. Συγκεκριμένα τα συσσωρευμένα χρέη τα οποία δημιουργήθηκαν από άμεση και έμμεση φορολόγηση, είναι απαράδεκτα, είναι δυσβάσταχτα και είναι αδύνατον για μας να τα σηκώσουμε, πόσο μάλλον όταν έχουμε αυξήσεις σε ρεύμα, είδη πρώτης ανάγκης και άλλα.

Αν και όλες οι κυβερνήσεις, οι προηγούμενες, μας υποσχέθηκαν ότι θα καταργήσουν τουλάχιστον το ΕΝΦΙΑ και το τέλος επιτηδεύματος, καμία δεν το έκανε. Ερχόμαστε από μία σκληρή περίοδο, μία διετία σκληρής πραγματικότητας, λόγω lockdown και πανδημίας και καλούμαστε να επιβιώσουμε με ψίχουλα, τα οποία λέγονται επιστρεπτέα προκαταβολή. Ακούμε και βλέπουμε να έρχονται ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, οι οποίες μας οδηγούν λογικά σε ακόμα μεγαλύτερα χρέη, οπότε πρέπει και εμείς με κάποιον τρόπο να επιβιώσουμε. Δεν μπορούμε να είμαστε πάντα αυτοί που πληρώνουν, αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί και για μας ο τρόπος με τον οποίο θα βρούμε τα χρήματα, για να μπορούμε να πληρώσουμε τα χρέη μας. Για να πληρώνουμε πρέπει να δουλεύουμε και από τη στιγμή πού υπάρχει δυσκολία στην αγορά, οι πρώτοι που την αντιμετωπίζουμε είμαστε εμείς. Είμαστε μέσα σε μία κοινωνία και εξαρτόμαστε άμεσα από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή. Οπότε είμαστε και εμείς σε πολύ δύσκολη θέση».

Αλέξης Νταουλάρης : «Καλούμε τους συναδέλφους να είναι στις κινητοποιήσεις πού διοργανώνονται κατά τόπους»

Τέλος ο κ. Αλέξης Νταουλάρης πρόεδρος Ένωσης λογιστών & φοροτεχνικών νομού Ηλείας τόνισε σχετικά.

«Η ένωση μας ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα τόσο των τοπικών φορέων και της Ομοσπονδίας, όσο και της ΓΕΣΕΒΕ, αλλά και της τοπικής Ομοσπονδίας, όπως και της δικής μας κλαδικής Ομοσπονδίας,  αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στην αυριανή πανεθνική ημέρα δράσης και κινητοποίησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων και νοικοκυριών, από τις επιπτώσεις της τρέχουσας κρίσης και να συμμετάσχουμε στις κινητοποιήσεις που έχουν καθοριστεί, ώστε να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα έναντι της ακρίβειας και της υπερχρέωσης.

Στηρίζουμε τόσο τα αιτήματα των ομοσπονδιών και συλλόγων, αλλά και όλων των τοπικών φορέων και καλούμε τους συναδέλφους αύριο να είναι στις κινητοποιήσεις πού διοργανώνονται κατά τόπους και να παραμείνουν τα γραφεία τους κλειστά και να μην γίνει καμία συναλλαγή με το δημόσιο».

Όλη η επικαιρότητα