Αρθρογραφία

Ενώπιον «θερινών προκλήσεων»

Ο καιρός τα έκανε μούσκεμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν ξέρω αν έχετε κι εσείς την ίδια αίσθηση πως το φετινό καλοκαίρι θα γίνει της… «ασύμμετρης απειλής».
Ακούστε το άρθρο

Αν το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος είναι η πυξίδα του καλοκαιριού, δεν το λες και ξεκίνημα με τους καλύτερους οιωνούς.

Ο καιρός τα έκανε μούσκεμα. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Δεν ξέρω αν έχετε κι εσείς την ίδια αίσθηση πως το φετινό καλοκαίρι θα γίνει της… «ασύμμετρης απειλής».

Η τρικυμία στις διεθνείς αγορές και η διαρκής άνοδος του πληθωρισμού δημιουργούν έναν εκρηκτικό κλοιό για την ελληνική οικονομία. Σαν να μην μας έφταναν αυτά πάνω που είδαμε φως στο τούνελ της covid 19, «καλωσορίσαμε» την ευλογιά των πιθήκων. Τέτοια γκαντεμιά! Το κοκτέιλ των ασύμμετρων απειλών συμπληρώνει η νέα φάση του Ψυχρού Πολέμου που δημιουργεί νέα δεδομένα και ασυνέχειες σε σχέση με τις μέχρι τώρα ιστορικές εμπειρίες.

Πέρα από την έξαρση του αναθεωρητισμού έρχεται και η νέα χάραξη ενεργειακών δρόμων αλλά και πρώτων υλών εντείνοντας τις αβεβαιότητες, που αναμένεται να ενσκήψουν με περισσότερη ένταση όταν, βέβαια, το ελληνικό καλοκαίρι αρχίζει θα ξεθωριάσει. Πριν λίγες μέρες διαβάσαμε ότι μπορεί να έχουμε υβριδικού τύπου απειλές στα νησιά ή στον Έβρο, με στόχο την εσωτερική αποσταθεροποίηση. Και μη μου πείτε ότι δεν είναι «ασύμμετρη απειλή» ο Ερντογάν, που για να σώσει το πολιτικό τομάρι του ονειρεύεται αποβάσεις στο Αιγαίο! Όπως διαπιστώνετε, οι «ασύμμετρες απειλές» του καλοκαιριού τελειωμό δεν έχουν. Και δεν αναφέρθηκα καν στον… στρατηγό άνεμο και στους φόβους για τις φετινές πυρκαγιές ή στο πόρισμα για το «οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών» της ΕΛ.ΑΣ.

Όλη η επικαιρότητα