«Ενώπιος – Ενωπίω» Λυμπέρης – Αντωνακόπουλος: Στο «κόκκινο» η κόντρα των δύο δημάρχων

Πρόσκληση για συζήτηση «ενώπιος – ενωπίω» απηύθυνε στον δήμαρχο Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλο, ο δήμαρχος Ήλιδας, Γ. Λυμπέρης

Τις προθέσεις του δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου σχετικά με την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου της Ολυμπίας Οδού, αμφισβήτησε ανοιχτά  κατά την χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο δήμαρχος Ήλιδας Γιάννης Λυμπέρης. Ο κ. Λυμπέρης καταφέρθηκε με σκληρές εκφράσεις κατά του δημάρχου Πύργου, τον οποίο προκάλεσε σε διάλογο «όπου και όποτε θέλει» για να δώσει  εξηγήσεις στον Ηλειακό λαό.

«Να μας πει τι εκπροσωπεί και τι υπηρετεί», είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Ήλιδας, με την κόντρα των δύο δημάρχων της Ηλείας να φτάνει πλέον στο «κόκκινο» με κυρίαρχα θέματα της μείζονος σημασίας έργα, τον αυτοκινητόδρομο και την διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κ. Λυμπέρης επεσήμανε ότι απόφαση του υπουργείου Υποδομών είναι η υλοποίηση του έργου, όπως ανακοινώθηκε και από τους 6 δημάρχους του νομού που συναντήθηκαν προ ημερών με τον κ. Καραμανλή, με στόχο την διασφάλιση της κατασκευής του εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

 «Τι εννοεί ο ποιητής;…»

«Νομίζω ότι πάει πολύ, ο συνάδελφός μου ο Τάκης, να αναφέρεται σε εμένα λέγοντας πως δεν υιοθετώ τις αποφάσεις του Δημοτικού μου Συμβουλίου όταν στην τελετή της ορκωμοσίας μου, δεν μίλησα για τα σχέδια που στόχο έχουν την επαναφορά σε ρυθμούς ανάπτυξης του Δήμου Ήλιδας, αλλά αναφέρθηκα μόνο στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος κάνοντας έκκληση σε όλους τους συναδέλφους μου Δημάρχους και τους παράγοντες της Ηλείας, να ενωθούμε και να ασκήσουμε πιέσεις ώστε μέσα σε αυτή τη Δημοτική θητεία να παραδοθεί προς χρήση το έργο», ανέφερε.

Συνεχίζοντας είπε χαρακτηριστικά: «Αν είχα τη λογική του Τάκη, που είναι «καβαλάω το καλάμι και καπελώνω τους υπόλοιπους Δημάρχους», δεν θα προχωρούσα, – σε συνεργασία με έξι δημάρχους της Ηλείας,  σε κινήσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, με πρώτη τη συνάντηση που είχαμε με τον αρμόδιο υπουργό κ Κ. Καραμανλή, όπου δόθηκαν δεσμεύσεις, τόσο για την υλοποίηση του έργου όσο και τη συχνή επικοινωνία μας,  προκειμένου να ενημερωνόμαστε για την πορεία του. Προφανώς, δεν έχω τη νοοτροπία, ούτε να καπελώνω κανέναν, ούτε βέβαια και να προβληθώ. Είμαι πολύ παλιός και με μεγάλο αποτύπωμα πίσω μου για να αποζητώ την προβολή μου.

Ο κ. Αντωνακόπουλος λέει πως θα πρέπει να ξεκινήσει τοπικά και στη συνέχεια να μεταφερθεί κεντρικά, η υπόθεση της κατασκευής του δρόμου. Τι εννοεί ο ποιητής; Μήπως εννοεί κάποιον εργολάβο με τον οποίο είναι σε επαφή; Εμείς τη μόνη επαφή που είχαμε με εργολάβο, ήταν προχθές με την εταιρεία, που κατασκευάζει το κομμάτι, εντός των ορίων του Δήμου μας και συζητήσαμε, πως θα υλοποιηθεί το έργο, χωρίς προβλήματα».

« Ο κ. Αντωνακόπουλος ωφελεί το έργο ή προκαλεί προβλήματα;»

Όσον αφορά  στη συνάντηση που έγινε στο υπουργείο  Υποδομών,  στην οποία δεν καλέστηκε ο δήμαρχος Πύργου,  ο κ. Λυμπέρης τόνισε: «Το ποιους κάλεσε ο υπουργός, για να εξηγήσει και να πληροφορήσει  που βρίσκεται και που πηγαίνει το έργο, είναι δικό του θέμα. Όμως, ο κ Αντωνακόπουλος ας αναρωτηθεί. Με τις κινήσεις του, ωφελεί το έργο ή του προκαλεί προβλήματα; Ή μήπως, ο στόχος του είναι να προβάλλεται;

Διάβασα σήμερα δηλώσεις του, στον Τύπο που απεικονίζουν την πραγματικότητα. Αυτά ακριβώς που μας είπε ο Υπουργός, ότι  γίνονται επαφές με την Ε.Ε. για να περάσει το έργο στην σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού , προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος της Ηλείας να παραδοθεί συντομότερα από το υφιστάμενο χρονοδιάγραμμα, να μην κινδυνεύει με απένταξη και η κατασκευή του να είναι τεχνικά άψογη. Εάν ο υπουργός δεν καταφέρει το έργο να περάσει στην παραχώρηση τότε οι εργολαβίες θα συμπτυχτούν ώστε η κατασκευή του να γίνει από το δυνατό λιγότερες σοβαρές εταιρείες, που θα διασφαλίζουν υλοποίησή του έως το 2023.

Πριν μερικές ημέρες ο κ. Αντωνακόπουλος  μας είπε πως θέλει το έργο να κατασκευαστεί από τις 8 εταιρείες. Και τον ρωτώ. Ποια εταιρεία θα κατασκευάσει το έργο στα όρια του δήμου σας; Αρχικά, ήταν ο κ.  Καλογρίτσας ο οποίος κηρύχθηκε έκπτωτος. Τώρα ποιος είναι; Το γνωρίζετε;».

«Δεν μπορώ να παίξω με την τύχη έργου που θα σώσει ζωές»

Καταλήγοντας ο δήμαρχος Ήλιδας  προκάλεσε τον κ. Αντωνακόπουλο να μιλήσουν  «ενώπιος ενωπίω», διαμηνύοντας ότι ο ίδιος δεν θα «παίξει» με την τύχη έργου που θα σώσει ανθρώπινες ζωές: «Λοιπόν να σοβαρευτούμε γιατί εγώ προσωπικά, δεν αστειεύομαι. Δεν μπορώ να παίξω με την τύχη ενός έργου που θα σώσει ανθρώπινες ζωές.

Δεν μπορώ να παίξω με μέτωπα, με «καουμποϊλίκια» και οτιδήποτε άλλο νομίζει ο κ Αντωνακόπουλος. Τον προκαλώ όπου θέλει και όποτε θέλει, «ενώπιος   ενωπίω» να τα κουβεντιάσουμε. Να μας πει τι εκπροσωπεί, τι υπηρετεί γιατί την εξασφάλιση του έργου και την ολοκλήρωσής του δεν την υπηρετεί και το λέω ευθαρσώς να το μάθουν όλοι οι Ηλείοι. Να ενημερώσω τέλος, τον κ. Αντωνακόπουλο, πως τα πιστόλια τα έχουμε βγάλει πολύ πριν τον ίδιο και θα τα ξαναβγάλουμε όταν και εάν χρειαστούν…».

Η απάντηση του δημάρχου Πύργου, Τάκη Αντωνακόπουλου: 

Κυβερνητικός εκπρόσωπος ή εντολοδόχος του λαού;

Ο Δήμαρχος Ήλιδας, Γιάννης Λυμπέρης αντιλαμβανόμενος το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει, επέλεξε στα πλαίσια της έκτακτης συνέντευξής του στα Μ.Μ.Ε. να προβάλει ένα αυτοδιοικητικό λόγο, διάσπασης της ενότητας στο νομό.

Ομολόγησε κυνικά, ότι αυτός ήταν ο εμπνευστής σε ρόλο πρόθυμου να οργανώσει την επίσκεψη των 6 Δημάρχων της Ηλείας, στο γραφείο του Υπουργού Υποδομών κ. Καραμανλή. Η εν λόγω πρωτοβουλία του εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια, που κατεβλήθη για να αποδυναμωθεί η πρωτοβουλία του Δημάρχου Πύργου στο Πάρκο Ξυστρή στις 11 Νοέμβρη στην Ιδρυτική Συνέλευση των Αιρετών όπου αποφασίστηκε η δημιουργία Πανηλειακού Συμβουλίου Αιρετών και ελήφθη η απόφαση για γενική απεργία στο νομό, για την εδώ και τώρα συνέχιση των εργασιών στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα.

Ο κ. Λυμπέρης αυτοπροβαλλόμενος αλαζονικά ισχυρίστηκε «ότι αυτός  προχώρησε σε συνεργασία με τους 6 Δημάρχους σε κινήσεις για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου, με πρώτη κίνηση την συνάντηση με τον Υπουργό Υποδομών». Ακριβές αντίγραφο συνέντευξης. Ο πολιτικός τυχοδιωκτισμός στο μεγαλείο του, γνήσιος εκφραστής των πρόθυμων σε βάρος του λαού στα εκάστοτε κυβερνητικά κελεύσματα.

Οι πολίτες τώρα αντιλαμβάνονται, τι ακριβώς εκπροσωπεί ο καθένας στο δημόσιο βίο, και κρίνουν αμείλικτα.

Τους ασυνάρτητους και εμπαθείς σε βάρος μου προσωπικούς χαρακτηρισμούς του κ. Λυμπέρη, τους προσπερνώ. Γιατί το κυρίαρχο πολιτικό διακύβευμα για τον νομό είναι η ενότητα των αυτοδιοικητικών και κοινωνικών δυνάμεων, ως την απαραίτητη προϋπόθεση, για μαζική και αποφασιστική παρέμβαση, του λαϊκού παράγοντα στην ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ, για την Ηλεία του μέλλοντος.

Για να έχουν οι πολίτες στο τέλος του 2023 ένα σύγχρονο αυτοκινητόδρομο. Χωρίς περιστροφές, οι προβαλλόμενες αιτιάσεις του κ. Λυμπέρη, περί ανεξήγητων εργολαβικών συμφερόντων στο έργο, βρίσκουν τον πιο ακατάλληλο εκφραστή. Γιατί το αποτύπωμα της δικής του υπογραφής είναι η αιτία που τα εργολαβικά συμφέροντα βίωσαν τα πιο «ένδοξα χρόνια» κερδοφορίας τους στο ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΠΟΡΡΙΜΑΤΩΝ ΣΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ.

Ως Δήμαρχος της πρωτεύουσας του νομού, δεσμευόμενος από το δημόσιο αιρετό μου αξίωμα, έχω χρέος, οι πολίτες του νομού να είναι ενήμεροι για τις εξελίξεις. Αποδέχομαι απόλυτα την πρόκληση του κ. Λυμπέρη, για διάλογο ΕΝΩΠΙΟΣ ΕΝΩΠΙΩ. Ο λαός επιβάλλεται τώρα να μάθει την αλήθεια.

Προτείνω την διεξαγωγή διαλόγου ανάμεσά μας να γίνει με όρους ενώπιον του λαού σε ζωντανή αναμετάδοση. Ο χώρος διεξαγωγής του διαλόγου προτείνω να είναι ο ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ. Ο συντονιστής δημοσιογράφος να είναι αποκλειστικής επιλογής του κ. Λυμπέρη. Αδιαπραγμάτευτη όμως προϋπόθεση διεξαγωγής του διαλόγου, είναι ότι στην αίθουσα του πολυχώρου θα παρευρίσκονται αποκλειστικά και μόνο οι Δήμαρχοι και τα Δημοτικά Συμβούλια του νομού κρατώντας ανά χείρας τις ομόφωνες αποφάσεις τους. Οι πολίτες του νομού Ηλείας αναμένουν από τον κ. Λυμπέρη να ορίσει άμεσα την ημερομηνία διεξαγωγής ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ενώπιον του Ηλειακού λαού.