Ηλεία

Ένοπλη ληστεία στα ΕΛΤΑ Ανδραβίδας – Απετράπη μακελειό

Στα ίχνη των ένοπλων που λήστεψαν τα ΕΛΤΑ Ανδραβίδας βρίσκεται η αστυνομία, ενώ η ψυχραιμία και ο επαγγελματισμός των αστυνομικών, άνδρα και γυναίκας, του ΑΤ Ανδραβίδας, απέτρεψαν τα χειρότερα στην πρωτομηνιάτικη ληστεία και την πρώτη του έτους για τον Κάμπο.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι ληστές ανήκουν σε γνωστή συμμορία ρομά που απασχολούν την αστυνομία, ενώ η επιλογή τους  να μην έχουν καλυμμένα πρόσωπα και να μην φοράνε γάντια, σε συνδυασμό με την κοντόκανη καραμπίνα που κρατούσαν , σημαίνει ότι οι δύο δράστες ήταν έτοιμοι για όλα.

Η στάση των αστυνομικών

Ο αστυνομικός του ΑΤ Ανδραβίδας, αν και νέος σε ηλικία, που μπήκε στο κατάστημα των ΕΛΤΑ με όπλο, την στιγμή που οι ληστές ήταν μέσα, αντέδρασε με υποδειγματική ψυχραιμία και δεν πυροβόλησε. Υποχώρησε και έπεισε με την στάση του  τους δράστες να αποχωρήσουν χωρίς να τραυματίσουν τις δύο γυναίκες, την ταμία και την καθαρίστρια που βρίσκονταν εκείνη την στιγμή στο κατάστημα. Απόλυτα ψύχραιμη και η γυναίκα αστυνομικός που βρισκόταν έξω από το περιπολικό, καλυμμένη,  με το όπλο στα χέρια.

Οι αστυνομικοί πέτυχαν να απομακρύνουν τους δράστες χωρίς τραγικές συνέπειες και οι δύο πυροβολισμοί έπεσαν  από την πλευρά τους στον αέρα  απλά για εκφοβισμό. Αν υπήρχε ανταλλαγή πυροβολισμών, σίγουρα θα θρηνούσαμε θύματα, δεδομένου ότι οι δράστες κράτησαν για λίγα λεπτά ομήρους τις γυναίκες , ενώ στην περιοχή εκείνη την ώρα κυκλοφορούσε κόσμος, που προσερχόταν για πληρωμή συντάξεων, για να πάει στο ΚΑΠΗ που βρίσκεται απέναντι αλλά και στο φαρμακείο ή το δημαρχείο που βρίσκονται στην ίδια περιοχή και σε απόσταση αναπνοής από τα ΕΛΤΑ.

Η ληστεία

Ήταν λίγο μετά τις 8.30 το πρωί. Στο κατάστημα των ΕΛΤΑ βρίσκεται η ταμίας κ. Ξ.Ν. και η καθαρίστρια κ. Α.Σ. Ένα ford fiesta ασημί χρώματος, σταματά λίγα μέτρα μακριά από το κατάστημα. Ο οδηγός μένει μέσα, διατηρεί το ΙΧ σε λειτουργία και δύο άτομα, ρομά, κατεβαίνουν με γρήγορα βήματα. Ο ένας κρατά κοντόκανη καραμπίνα. Σε χρόνο ρεκόρ εισβάλουν στο κατάστημα των ΕΛΤΑ. Οι δύο γυναίκες πανικοβάλλονται. «Τα λεφτά, δώστε τα λεφτα!», φωνάζει με προτεταμένο το όπλο προς την ταμία ο ένας ενώ ο άλλος κρατά τσίλιες, μέσα από το κατάστημα. Η ταμίας έχει πανικοβληθεί. Ο δράστης με  την καραμπίνα περνά μέσα από το γκισέ, ανοίγει τα συρτάρια, τα πετά κάτω και παίρνει τα μετρητά που βρίσκονται μέσα. Περίπου 1.000 ευρώ. «Άνοιξε το χρηματοκιβώτιο!» λέει στην ταμία η οποία του λέει ότι θα αργήσει να ανοίξει γιατί έχει χρονοκαθυστέρηση.

Φωτογραφία από το εσωτερικό του καταστήματος με τα συρτάρια που έχουν πετάξει στο πάτωμα οι ληστές

Όμηροι για λίγα λεπτά

Έχουν περάσει τρία τέσσερα λεπτά από την  ώρα που ξεκίνησε η ληστεία και εμφανίζεται το περιπολικό του ΑΤ Ανδραβίδας. Ο αστυνομικός, με το όπλο του προτεταμένο, μπαίνει στο κατάστημα. Έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τους δράστες που ήδη έχουν πιάσει ομήρους τις  δύο γυναίκες. «Εντάξει…Εντάξει…ήρεμα! Φεύγω…Αφήστε τις γυναίκες»,  φέρεται να είπε ο αστυνομικός  και υποχωρεί. Πηγαίνει πίσω από το περιπολικό όπου βρίσκεται και η συνάδελφός του. Οι δράστες μετά από  ένα λεπτό αποχωρούν χωρίς τις δύο γυναίκες  από το κατάστημα με τη ν καραμπίνα στραμμένη προς τους αστυνομικούς. Η στιγμή είναι κρίσιμη γιατί στο απέναντι πεζοδρόμιο βρίσκονται ήδη τρεις τέσσερις άνθρωποι που παρακολουθούν «παγωμένοι» την σκηνή. Οι αστυνομικοί με τον τρόπο τους αφήνουν τους δύο δράστες να αποχωρήσουν, χωρίς να χρησιμοποιήσουν την καραμπίνα. Σε περίπου είκοσι μέτρα βρίσκεται το Ford με τον συνεργό. Οι δράστες επιβιβάζονται και την ώρα που το αμάξι ξεκινά, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αστυνομικός πυροβολεί στον αέρα δύο φορές για εκφοβισμό. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί , αφού διαπιστώνουν ότι οι γυναίκες στο κατάστημα είναι καλά στην υγεία τους, επιβιβάζονται στο  περιπολικό και ξεκινά η καταδίωξη. Οι δράστες  βέβαια είχαν ήδη απομακρυνθεί με ιλιγγιώδη ταχύτητα.

Κλεμμένο  το ΙΧ

Μετά από λίγα λεπτά φθάνει στο σημείο ο αστυνομικός διευθυντής Ηλείας Ταξίαρχος  κ. Κώστας Στεφανόπουλος και άνδρες της Σήμανσης για δακτυλικά αποτυπώματα. Οι δύο γυναίκες μεταβαίνουν στο ΑΤ Ανδραβίδας.

Μία ώρα μετά το αυτοκίνητο των δραστών που είχε κλαπεί από την Πάτρα, βρίσκεται σε αγροτικό δρόμο, μεταξύ Λευκοχωρίου και Γαστούνης, λίγα μέτρα από καταυλισμό ρομά.

Το κλεμμένο ΙΧ που χρησιμοποίησαν οι δράστες

Όλη η επικαιρότητα