Ηλεία

Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού Ηλείας: Τίμησαν την μνήμη του Μίλτωνα Ιατρίδη

Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένη στη μνήμη του Πύργιου ήρωα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, Κυβερνήτη του θρυλικού Υποβρυχίου «Παπανικολής», Πλοιάρχου Μίλτωνα Ιατρίδη, ήταν η λιτή επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε χθες το πρωί στο Κατάκολο, παρουσία του Υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη.

Η πρωτοβουλία για την τέλεση του μνημοσύνη, ανήκει στο παράρτημα Ηλείας της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Ναυτικού  και στο Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Πύργου, ενώ το παρών έδωσαν – μεταξύ άλλων – και εκπρόσωποι της οικογένειάς του, ευχαριστώντας τους διοργανωτές που κρατούν ζωντανή τη μνήμη του.

Η επιμνημόσυνη δέηση – λόγω βροχής – τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, από τον εφημέριο πατ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο και τον εφημέριο Αγίου Διονυσίου Πύργου πατ. Νικόλαο Κατσηδήμα.

Την λιτή εκδήλωση που ακολούθησε προλόγισε και συντόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΑΑΝ Ηλείας Αντιπλοίαρχος ε.α Τάσος Αράπογλου, που ανάγνωσε και τις επιστολές του Αρχηγού Στόλου, Αντιναυάρχου (ΠΝ) Ιωάννη Παυλόπουλου και του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονυσίου Καλαματιανού.

Ο πρόεδρος του Παραρτήματος, Αντιπλοίαρχος ε.α Ζώης Υφαντής, ευχαρίστησε τους παριστάμενους για την ανταπόκρισή τους και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει το παράρτημα για την τέλεση – κάθε χρόνο – του μνημοσύνου και κάλεσε τον Δήμαρχο κ. Λιατσή για την τοποθέτηση δυο τορπιλών στα δυο μνημεία (σ.σ στον Πύργο και στο Κατάκολο) του Μίλτωνος Ιατρίδη.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο αντιπρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σάκης Αντωνόπουλος, ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Ν Αντιναύαρχος (ΠΝ) Σπύρος Περβαινάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Υποβρυχίων Αντιναύαρχος (ΠΝ) Παναγιώτης Ραδίτσας. Μίλησαν για τα διαχρονικά μηνύματα των κατορθωμάτων του ήρωα Μίλτωνα Ιατρίδη, χαρακτηρίζοντας τον ως έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες που πέρασαν από την σύγχρονη ιστορία του πολεμικού ναυτικού – έναν «σύγχρονο Κανάρη», όπως είπε ο κ.Αντωνόπουλος, καταθέτοντας μια προσωπική ανάμνηση – άξια τέκνα που έδωσαν τη ζωή τους για τον πατρίδα. Ο κ.Περβαινάς, χαρακτήρισε τους εν ενεργεία αξιωματικούς του Π.Ν «γνήσιους συνεχιστές των ηρώων μας», διαβεβαιώνοντας όλους ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε καλά χέρια και είναι εγγυητές της ακεραιότητας της χώρας, έτοιμοι να υπερασπιστούν την πατρίδα, ενώ ο κ.Ραδίτσας που σημείωσε πως ο Μίλτωνας Ιατρίδης, έπραξε το καθήκον του μέχρι το τέλος, έγραψε ιστορία με την Υποβρύχιο «Παπανικολής», αποτελεί ακόμα παράδειγμα θάρρους, αποφασιστικότητας και επιθετικού πνεύματος για όλους τους κυβερνήτες Υποβρυχίων.

Μια αφήγηση του Μίλτωνος Ιατρίδη

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο ανιψιός του Μίλτωνος Ιατρίδη, Βασίλης Ιατρίδης, που παρουσίασε το σύντομο βιογραφικό του, αναφερόμενος στην ξαφνική και αναίτια ακύρωση – από το Πολεμικό Ναυτικό – της έκδοσης της βιογραφίας του με τίτλο «Από τον βυθό στον ουρανό», γεγονός που αποτελεί γρίφο προς επίλυση. Ευχήθηκε ωστόσο, κάποια στιγμή να εκδοθεί και να παρουσιαστεί, εδώ, στον Πύργο, την γενέτειρα του.  Πριν από αυτό όμως, παρουσίασε απόσπασμα της βιογραφίας (σ.σ καθώς ο ίδιος είναι ο συγγραφέα της) βασισμένο σε μια από τις διηγήσεις του ήρωα, σχετικά με την αρχή του θρύλου του «Παπανικολή», καταφέρνοντας έτσι να «μεταφέρει» το κλίμα της αγωνίας στους συμμετέχοντες, με την γλαφυρή περιγραφή του.

Κατάθεση στεφάνων

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων – παρά την βροχή – στην πλατεία του Κατακόλου, όπου βρίσκεται η προτομή του ήρωα, από τον Υφυπουργό Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, τον Διοικητή Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου Αντιπλοίαρχο Παναγιώτη Τριαντόπουλο, τον Περιφ. Σύμβουλο Λάμπη Αριστειδόπουλο, τον Δήμαρχο Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, τον εκπρόσωπο της 117 Π.Μ Επισμηναγό Σοφοκλή Μπαμπίλη, τον Λιμενάρχη Κατακόλου Πλωτάρχη Δημήτρη Παπαηλιού, τον πρόεδρο της ΕΑΝΝ Σπύρο Περβαινά, τον ανιψιό του ήρωα Βασίλη Ιατρίδη, τον πρόεδρο του Δημ. Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδα Βαρουξή, τον πρόεδρο του παραρτήματος Ηλείας ΕΑΑΝ Ζώη Υφαντή και τον Πρόεδρο Συνδέσμου Ελληνικών Υ/Β Παναγιώτη Ραδίτσα.

Τηρήθηκε ενός λεπτού στιγμή και η τελετή ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ενώ ακολούθησε λιτή δεξίωση σε Καφετέρια του Κατακόλου.

Έδωσαν το παρών

Το παρών στην επιμνημόσυνη δέηση και στη λιτή εκδήλωση που ακολούθησε, έδωσαν – πλην των προαναφερθέντων – η αντιδήμαρχος Πύργου Ανδριάνα Αγγελακοπούλου, οι επικεφαλής της ελάσσονος και  μείζονος αντιπολίτευσης Τάκης Αντωνακόπουλος και Γιάννης Αργυρόπουλος αντίστοιχα, ο Διοικητής της ΣΕΤΤΗΛ Κωνσταντίνος Σμυρνής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας Σωτήρης Παπασωτηρίου, ο Υποδιοικητής της Π.Υ Πύργου Κώστας Κατσαριώτης, ο ανιψιός Βασίλης Δεσποτόπουλος με την σύζυγό του, τ.πρόεδρο των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας Νίκος Κατσαρός και ο  γραμματέας Γιάννης Γιαννικούλης, ο πρόεδρος της Φιλαρμονικής Πύργου «Απόλλων» Θανάσης Δασκόπουλος, ο πρόεδρος της ΠΑΚ Ηλείας Πέτρος Μπιλιώνης κ.α.

Όλη η επικαιρότητα