Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και Κέντρων Υγείας – Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας: «Ταφόπλακα» για τα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία

«Ταφόπλακα» στη δημόσια υγεία, στα μικρά περιφερειακά νοσοκομεία και στις εργασιακές σχέσεις – όχι μόνο των γιατρών – χαρακτήρισαν τον Νόμο 4498 για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών, οι γιατροί μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και Κέντρων Υγείας και του Ιατρικού Συλλόγου Πύργου – Ολυμπίας, στην συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, στο περιθώριο της 3ωρης στάσης εργασίας που κηρύχθηκε στο Νοσοκομείο Πύργου. Η συμμετοχή των γιατρών στην στάση εργασίας ήταν καθολική,  εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την αντίθεσή τους στον Νόμο που, ουσιαστικά, όπως ειπώθηκε, θα οδηγήσει σε μαρασμό και κλείσιμο τα μικρά νοσοκομεία. Γι’ αυτό και ζητούν την απόσυρσή του.

Το Νομοσχέδιο για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που έγινε Νόμος με συνοπτικές διαδικασίες, έχει οδηγήσει στα άκρα τις ήδη τεταμένες σχέσεις του ιατρικούς κλάδου και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας. Οι γιατροί καταγγέλλουν πως ο Νόμος 4498 περιέχει «γκρίζες ζώνες» και πολλές παγίδες σε βάρος της εργασίας τους αλλά και της λειτουργίας των Νοσοκομείων – ειδικά των μικρών που ήδη λειτουργούν σε όρια με μειωμένο προσωπικό – με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες.

Για το λόγο αυτό, οι γιατροί – μέλη της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Πύργου και Κέντρων Υγείας, με ομόφωνη απόφαση της έκτακτης Γενικής Συνέλευσής τους, χθες προχώρησαν σε 3ωρη στάση εργασίας (σ.σ από τις 12:00 έως τις 3:00) ζητώντας την απόσυρσή του και την έναρξη διαλόγου από την αρχή, με τη συμμετοχή και της ΟΕΝΓΕ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος, δίπλα στους Νοσοκομειακούς Γιατρούς

Δίπλα στους γιατρούς του Νοσοκομείου Πύργου, βρέθηκε και ο Ιατρικός Σύλλογος Πύργου – Ολυμπίας, με τον πρόεδρο Νίκο Κατσαρό να εκφράζει την αμέριστη στήριξη του συλλόγου στους γιατρούς που ήδη δουλεύουν κάτω από δύσκολες συνθήκες για να προσφέρουν αξιοπρεπείς υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηλείας και ο Νόμος αυτός «έρχεται να ισοπεδώσει τα πάντα», όπως χαρακτηριστικά είπε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν νόμο που φτιάχτηκε για τους γιατρούς, αλλά χωρίς τους γιατρούς. «Είναι ένας νόμος που μαζί με τους υπόλοιπους βάζει σοβαρά προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας και που έρχεται να προστεθεί στους λοιπούς μνημονιακούς νόμους», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαρός.

Καθολική ήταν η συμμετοχή των γιατρών του Νοσοκομείου Πύργου στην 3ωρη στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για τα όσα προβλέπει ο Νόμος 4498, ζητώντας την απόσυρσή του

«Καταδικασμένες οι μικρές Νοσηλευτικές Μονάδες»

Στα όσα προβλέπει ο Νόμος 4498 και «καταδικάζουν» τις μικρές Νοσηλευτικές Μονάδες σε μαρασμό και κλείσιμο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Νίκος Γκανταΐφης, αφού – εξήγησε – δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς να γίνουν προσλήψεις, πράγμα που, στην παρούσα φάση, λόγω του δημοσιονομικού κλοιού, δεν μπορεί να γίνει. Μάλιστα για να «προλάβει» όσους μιλήσουν για την πρόσληψη 400 γιατρών για την στελέχωση των ΤΕΠ, σημείωσε πως, την ίδια ώρα, ανεστάλησαν οι κρίσεις για 400 μόνιμους γιατρούς που εκκρεμούν από το 2012. Μιλώντας για την αναγκαιότητα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, εξήγησε πως, αφορά αφενός την ασφάλεια των γιατρών και της υγείας τους και αφετέρου την ασφάλεια των πολιτών, διότι – σημείωσε – ένας εξαντλημένος γιατρός, γίνεται επικίνδυνος, ασχολούμενος με την υγεία ενός ασθενούς. «Ο Νόμος, έρχεται να εφαρμόσει την Ευρωπαϊκή οδηγία για το 48ωρο ως ανώτατο χρόνο εργασίας, πλην όμως, έγινε χωρίς διαβούλευση και ελήφθησαν μεμονωμένα οι αποφάσεις, καθαρά με δημοσιονομικό χαρακτήρα. Γιατί το 48ωρο που θεσπίστηκε, είναι καθαρά εικονικό», είπε ο κ.Γκανταϊφης και αναφέρθηκε και στην έννοια του «opt out» για την εθελοντική υπέρβαση των 48ωρων, θέτοντας τους γιατρούς προ των ευθυνών τους, αν επιλέξουν να φτάσουν τις 60 ώρες. Παράλληλα, καταργεί την πρωινή και σταθερή εργασίας «ακρωτηριάζοντας τους γιατρούς από το πρωινό ωράριο, κατά το οποίο θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες. Τέλος, ιδιαίτερη αναφορά έκανε και για τις εφημερίες ετοιμότητας που καθιστούν «όμηρο» τον κάθε γιατρό, καταργεί τον οικογενειακό προγραμματισμό και μειώνει το ποσοστό αποζημίωσης τους, χαρακτηρίζοντάς τες μη εργάσιμο χρόνο. Στην περίπτωση του «opt out» αναφέρθηκε και ο  γεν. γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου, Χρήστος Γιαννικούλης εξηγώντας πως «αν υπάρχει έλλειψη προσωπικού και δε μπορεί το νοσοκομείο να λειτουργήσει η ηθική πίεση που θα υποστεί ο γιατρός από την αντικειμενική πραγματικότητα θα είναι τεράστια και οπότε είναι πολύ πιθανό να καταστρατηγηθεί».

Θέμα επιβίωσης

«Τα μικρά επαρχιακά νοσοκομεία όπως το δικό μας, θα έχουν τεράστιο πρόβλημα, το οποίο θα ξεκινήσει από την αδυναμία επιβίωσης των κλινικών. Οι κλινικές των μικρών μονάδων που λειτουργούν κατά βάση με 3-4 γιατρούς, είναι καταδικασμένες να κλείσουν. Ο Νόμος, χωρίς την πρόσληψη προσωπικού, θα οδηγήσει σε συνένωση μικρών μονάδων και προοδευτικό κλείσιμο τους», είπε ο κ.Γκανταϊφης, σημειώνοντας ωστόσο πως «οι γιατροί  δηλώνουν δίπλα στους πολίτες, το έχουν αποδείξει πολλές φορές, που ήταν δίπλα τους πέραν του ωραρίου τους χωρίς να αμείβονται για δεκάδες περιστατικά», και κάλεσε το Υπουργείο να αποσύρει το Νόμο και να ξεκινήσει νέα διαβούλευση με τη συμμετοχή και συνεργασία της ΟΕΝΓΕ.

«Από εμάς ξεκινά το ¨ξήλωμᨻ

Στην καταστρατήγηση διαιωμάτων για την κατάκτηση των οποίων έχει χυθεί αίμα, αναφέρθηκε ο γεν. γραμματέας της Ένωσης, Γεράσιμος Ρούμπης, αναφερόμενος στην διαρκή αναφορά – στην περιγραφή των προβλεπομένων – στις 12 ώρες εργασίας. «Έχει χυθεί πολύ αίμα για 8ωρο. Όλοι οι εργαζόμενοι εδώ και 150 χρόνια παλεύουν για το 8ωρο το οποίο πίστευαν ότι, κάποια στιγμή, θα γίνει 7ωρο. Και τελικά ξαναγυρνάμε στο 12ωρο! Εμείς είμαστε η αρχή, κι από εμάς αρχίζει να ¨ξηλώνεται¨ το πουλόβερ. Κι αυτό, στην πορεία θα επεκταθεί και σε άλλους κλάδους εργαζομένων», εξήγησε ο κ.Ρούμπης.

Αδύνατο να εφαρμοστεί ο Νόμος στα Κέντρα Υγείας, λόγω της μη επαρκούς στελέχωσής τους, αναφέρθηκε ο επιμελητής του Κ.Υ Αρχαίας Ολυμπίας Θεόδωρος Ρέντεσης

Επίσης, για την αδυναμία εφαρμογής του Νόμου στα Κέντρα Υγείας, στα οποία μετά βίας «βγαίνουν» οι εφημερίες του μήνα λόγω μη επαρκούς στελέχωσης, αναφέρθηκε ο Επιμελητής του Κ.Υ Αρχαίας Ολυμπίας Θεόδωρος Ρέντεσης, για τα οποία προβλέπεται πρωινό και απογευματινό ωράριο.