Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας: Εγκώμιο σε όσους πρόταξαν το «Όχι» (PHOTOS-VIDEO)

Μια εντυπωσιακή εκδήλωση με ιδιαίτερα φορτισμένο κλίμα, τόσο για τη Μικρασιατική Καταστροφή όσο και για τους προσκόπους που έδωσαν τη ζωή τους στην Κ. Παναγιά, το Αϊδίνιο και τα Σώκια Μικράς Ασίας, πραγματοποιήθηκε για 7η συνεχή χρονιά από την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας το απόγευμα του Σαββάτου στο κατάμεστο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου.

Πλήθος κόσμου έσπευσε να τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση και να ακούσει τα δραματικά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής μαζί με αυθεντικές μαρτυρίες, μουσική από τις «αλησμόνητες πατρίδες», εικόνα από τις μαρτυρικές περιοχές και ταυτόχρονα ιστορικά στοιχεία από τον καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής και Βυζαντινής Φιλοσοφίας Χρήστο Τερέζη, με Θέμα «Μικρασιατικό Έπος και συνειδητή ανάγνωση των Εθνικών αφηγήσεων». Στην ομιλία του, ανέλυσε αρχικά το κορυφαίο ρητό των Προσκόπων «Αιέν Αριστεύειν» και στη συνέχεια με όμορφο λόγο διέτρεξε τις Πανανθρώπινες αρετές του ελληνικού λαού διαχρονικά μέσα από τα συνταρακτικά γεγονότα, το μεγάλο Έπος, τη Μεγάλη Ιδέα, με αναφορές στον Όμηρο, στον Επιτάφιο του Περικλή, μέχρι και τις ημέρες μας  και στο τέλος έκλεισε με συμπεράσματα και διδάγματα που είναι άκρως επίκαιρα και με σαφή κατεύθυνση του πεπρωμένου του Έθνους, τα «ΟΧΙ» που θα πρέπει να πει καθένας σε πολλές περιπτώσεις στη ζωή του αλλά και ολόκληρο το Έθνος με τη σαφή Παγκόσμια Αποστολή του στον Πολιτισμό και τις Αξίες του.

Χαιρετισμοί

Το ξεκίνημα της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε με την προβολή σχετικού βίντεο του Χάρη Μικελόπουλου που περιείχε υπόκρουση  μουσικής από την «Πολίτικη κουζίνα». Η συνέχεια δόθηκε με χαιρετισμούς επισήμων, με τον π. Ηλία Παπαγγελή να λαμβάνει πρώτος το λόγο και να μεταφέρει τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ. Γερμανού, αναφερόμενος στην ανάγκη της ιστορικής μνήμης και την άντληση τέτοιων παραδειγμάτων από την ιστορία στη σημερινή πραγματικότητα. Ακολούθησε ο Δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος, ο οποίος θέλησε να εστιάσει στις πολλαπλές υπηρεσίες και τον υψηλό κοινωνικό και παιδευτικό  ρόλο των Προσκόπων γενικότερα και του Πύργου ειδικότερα, καθώς και στις Αρχές και Αξίες τους.

Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας Κωνσταντίνος Τριανταφυλλόπουλος στάθηκε στη σημασία της εκδήλωσης που στόχο έχει τη μετάδοση της ιστορικής μνήμης στις νεώτερες γενεές, προκειμένου να μη σβήσει η Ελληνοχριστιανική παράδοση και οι αξίες Θρησκείας, Πατρίδας και Ελευθερίας για τις οποίες οι ήρωες Πρόσκοποι θυσιάστηκαν. Ανήγγειλε τέλος την παραχώρηση για χρήση γραφείου από το Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας, το οποίο θα γίνει και το κέντρο νέων δραστηριοτήτων της Ένωσης.

Ο Υπαρχηγός της Ένωσης Ανδρέας Γιατράς διάβασε χαιρετισμό του γιου του ιδρυτή των Προσκόπων της Κ. Παναγιάς Αλέξη Εμμαν. Μανθεάκη, στον οποίο εξέφραζε τη συγκίνησή του και αναφερόταν στις μοναδικές αναμνήσεις και γεγονότα αυτής της περιόδου, καθώς και χαιρετισμούς  βουλευτών που απουσίαζαν.

«Επίκαιρη όσο ποτέ η εκδήλωση»

Ο βουλευτής Ηλείας με το ΚΙΝΑΛ Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε ως όμορφη και συγκινητική την εκδήλωση της Ένωσης που ήταν αφιερωμένη στον προσφυγικό ελληνισμό, ώστε να μας θυμίζει τη θυσία των ανθρώπων που ήρθαν στη χώρα μας από την Μικρά Ασία και άλλες περιοχές. Τόνισε πως το θέμα της είναι ιδιαίτερα επίκαιρο, τη στιγμή που η χώρα δέχεται αρκετά χρόνια ένα κύμα προσφύγων.

Δρώμενα

Κατόπιν η κ. Σοφία Πέττα από το Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο Γλύφας «Αγία Μαρίνα», έκανε παρουσίαση των ηθών και των εθίμων που μετέφεραν οι πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία, των πολιτιστικών στοιχείων, την καθημερινή τους ζωή μέσα από τα τραγούδια. Ομοίως, ο Δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος ΑΕΣ και ΝΑΟ Κυλλήνης Αντ. Σοφιανός, ανέπτυξε τη ζωή της Κ. Παναγιάς Μ. Ασίας και πολλά ιστορικά στοιχεία της, καθώς και τη θυσία των ηρωικών Προσκόπων της, όπως τη μετέφεραν οι πρόσφυγες στη σημερινή τους πατρίδα. Η καταξιωμένη Χορωδία του Λυκείου των Ελληνίδων του παραρτήματος Πύργου που διευθύνει η Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση, απέδωσε σειρά τραγουδιών που συγκίνησαν λόγω περιεχομένου και ερμηνείας.

Παρουσίες

Στο πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στο αμφιθέατρο παρουσία και του οικοδεσπότη Διευθυντή του 1ου Γυμνασίου Γιώργο Μπίρμα, παρόντες ήταν ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος Δημήτρης Μαναράκης, η Περιφερειακή Έφορος Δυτικής Ελλάδος Ισμήνη Κρεμμύδα, τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας, οι πρώην Έφοροι και Αρχηγοί Σπ. Μπαμπής, Αγγ. Παναγιωτακόπουλος, Κων. Σκουλαρίκος, Θύμιος Κολοκοτρώνης, Αν. Ανδριόλας, Κ. Παπαδόπουλος, Ανδρ. Δασκόπουλος, Α. Ρέβελου, Γεωργ. Παναγιωτακόπουλος και άλλοι, αντιπροσωπεία βαθμοφόρων με τον βοηθ. Περιφ. Εφόρου Ν. Καραχάλιο, ο Αρχ. Συστ. Πύργου Γεωργ. Καραμάνης, ο Αρχηγός Συστ. Αιγίου Π. Γεωργακόπουλος καθώς και η Γραμματέας της Επιτροπής τους Άννα Χρυσανθακοπούλου, οι βουλευτές Ηλείας Διονύσιος Καλαματιανός και Μιχάλης Κατρίνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Νικολακόπουλος, οι πρώην Δήμαρχοι Δημήτρης Ράλλης και Βάντα Κοντούλη, ο Γενικός Γραμματέας στο δήμο Πύργου Γιάννης Βαρελάς, ο αντιδήμαρχος Πύργου Γιάννης Αργυρόπουλος, οι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων Στάθης Καννής και Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γλύφας Γ. Τσεκούρας, οι δημοτικοί σύμβουλοι Βασίλης Παναγόπουλος, Θεόδωρος Κόρδας και Θεόδωρος Ντοάς, ο Πρόεδρος Εφέδρων Αξιωματικών Νίκος Παναγιωτακόπουλος, η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Βαρθολομιού Μαρία Μπίρμπα, ο Πρόεδρος και Διοικητικός Διευθυντής του Ωδείου Γιώργος Γεωργόπουλος, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γλύφας «Η Αγία Μαρίνα» Ευαγγελία Ναστούλη, η Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Πύργου Αικατερίνη Παρασκευοπούλου με μέλη του ΔΣ, η πρώην Πρόεδρος Τούλα Καλαμπόκα, η Πρόεδρος της Μικτής Χορωδίας Πύργου Γιάννα Τζουανοπούλου με μέλη του ΔΣ, ο πρόεδρος των «Χρωμάτων της Ήλιδας» Παύλος Αυγερινόπουλος, ο πρώην Διοικητής ΕΛΛΑΣ Δ. Μπίρμπας, η πρώην Πρόεδρος ΕΕΣ Τζ. Τσεμπενέκα ,εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων από όλη την Ηλεία, Μικρασιάτες και ούτω καθεξής, ενώ πολυπληθής ήταν και η παρουσία των κατοίκων της Γλύφας.

Συνέχεια με γεύμα

Η Ένωση είχε ετοιμάσει συνεστίαση στο εστιατόριο «Πιπερίτσα», όπου το παρόν έδωσαν παλαιοί  πρόσκοποι, μέλη της Χορωδίας του Λυκείου και φίλοι τους. Το μουσικό τόνο της ορχήστρας  έδωσαν οι Παν. Καλαμπρέζος, Γ. Μιχαηλίδης, Λ. Γάσπαρης, Κ. Διαμαντόπουλος με ανάλογο πρόγραμμα.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση: