Ηλεία

Ένωση Παλαιών Πρόσκοπων Ηλείας: Η Σκαφιδιά ένωσε τις γενιές και ξύπνησε τις αναμνήσεις!

Ακούστε το άρθρο

Στο χώρο που έζησαν μέρες ξενοιασιάς και περιπέτειας, που χάραξε βαθιά στη μνήμη στιγμές χαράς και αδελφοσύνης, στη Σκαφιδιά Ηλείας επέστρεψαν την περασμένη Τρίτη, οι Παλαιοί Πρόσκοποι της Ηλείας, για να περάσουν μια βραδιά μαζί με τους Προσκόπους του 1ου Συστήματος Πύργου που πραγματοποιούσαν εκεί τη θερινή τους κατασκήνωση.

Πρόκειται για την 9η ετήσια συνάντηση της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας που αριθμεί δεκάδες ενεργά μέλη, ενώ όπως τόνισαν οι πιο παλιοί αλλά και οι νεώτεροι,το ιδεώδες του Προσκοπισμού είναι ζωντανό και ανεξίτηλο,σύμφωνο με το το ρητό ‘‘Μια φορά Πρόσκοπος, πάντα Πρόσκοπος”  

Η πρωτοβουλία αυτής της συνάντησης και η προσφορά γεύματος στους κατασκηνωτές ,ανήκε στην Ένωση Παλαιών Προσκόπων Ηλείας σε συνεργασία με το Επιτελείο της Κατασκήνωσης με την άψογη εκεί φιλοξενία τους.
Μεγάλη ήταν η προσέλευση προσκόπων όλων των ηλικιών  και εποχών, πολλοί εξ αυτών με τις οικογένειές τους, στο χώρο υποδοχής.

Το όλο τελετουργικό προϊδέασε  για την εντυπωσιακή γιορτή που ξεκίνησε με τον παραδοσιακή κύκλο γύρο από την Πυρά. Άναψε όταν πυρσοφόροι αντιπροσωπεύοντας τις Αξίες και Ιδανικά αναφέρθηκαν στην  σημαντική συμβολή της κίνησης , που περιγράφονται στο τρίπτυχο-οδηγό τους,που είναι και ο ηθικός κώδικάς τους ,στην Υπόσχεσή τους ,
Ακολούθησαν τραγούδια, παιγνίδια και ευρηματικά σκετσάκια από τους κατασκηνωτές, με τη συμμετοχή όλων.

Ενδιάμεσα το λόγο πήρε ο Αρχηγός της Κατασκήνωσης Νίκος Καραχάλιος που ευχαρίστησε τους Παλαιούς Προσκόπους για την πρωτοβουλία τους και έδωσε το περίγραμμα της βραδιάς. Για το έργο  της Ένωσης  μίλησε ο Αρχηγός της κ.Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την μεγάλη συμμετοχή, είπε για τον κοινωνικό και παρεμβατικό ρόλο και τους στόχους της Ένωσης,τον δυνατό κρίκο που τους ενώνει στο διάβα των χρόνων, ενώ  ευχαρίστησε  και συνεχάρη τους δραστήριους βαθμοφόρους της πόλης και αυτούς που πέτυχαν σε ΑΕΙ-ΤΕΙ..Κάλεσε τους διατελέσαντες παλαιούς Προσκόπους να πυκνώσουν τις τάξεις τους και ευχαρίστησε το Χορηγό ΙΙΕΚ ΣΜΑΡΝΑΚΗ και τους συντελεστές της εξαιρετικής βραδιάς, Επίσης αναφέρθηκε στην απώλεια του  πρ. Έφορου  Περιοχής και εκπαιδευτή  Δημ.Σαργέντη .Κατόπιν,το στέλεχος,από τους Παλαιούς Προσκόπους Πατρών κ.Σ.Τσαγκαρουσίανος και  ο Β.Στιβανάκης του  επέδωσαν αναμνηστικό για τη βραδιά.

Ο υπ/γος της ΕΠΠ κ.Ανδρέας Γιατράς ,διάβασε μήνυμα του Προέδρου των Παλαιών Ελλάδος κ.Δημ.Μαναράκη ,μεστό υψηλών νοημάτων,αλλά και τις ζωηρές αναμνήσεις και στόχους για τη ανάπτυξη της Κίνησης ,καθώς και Παλαιού Προσκόπου,αστροφυσικού κ.Διον.Σιμόπουλου.Επίσης του Δημάρχου κ.Ανδρ.Μαρίνου,Αγγ/Καραμάνη και Θ.Κολοκοτρώνη.

Συντελεστές του εξαιρετικού μουσικού μέρους ο  υπαρχ/γος της Ένωσης κ.Παν.Καλαμπρέζος[κιθάρα],συνεπικουρούμενος από τον Παύλο Αυγερινόπουλο [μπουζούκι],  καθώς και οι  Φώτης Καλαντζής και Γιώργος Μπακάλης [μποζούκι] ,Λάμπη Γάσπαρη[σαξόφωνο]. ,Παν.Φωτόπουλος [κιθάρα] Τραγούδια ερμήνευσαν οι κ,κ. .Παύλος Μαλλιόπουλος,Μάκης Ρομποτής,Θαν.Χαικάλης   μαζί με όλους τους παρευρεθέντες.

Την παραδοσιακή γουρουνοπούλα προσέφερε φέτος ,το ΙΙΕΚ ΣΜΑΡΝΑΚΗ καθώς και τον απαραίτητο εξοπλισμό του χώρου για την αυξημένη προσέλευση .

Το επίλεκτο μέλος των Παλαιών Προσκόπων κ.Βασ.Κανελλακόπουλος κέρασε κρασι και τα κυριότερα στιγμιότυπα φωτογράφισε ο κ.Αθαν.Καλατζής.

Τίμησαν με την παρουσία τους,ο Πρόεδρος της κοινότητας κ.Αντ.Αρβανίτης ο αντ/ρχης πρώην βαθμοφόρος κ Παν.Μπράμος  και ο Δασάρχης κ.Παν..Λάττας,. Επίσης,  ο πρόεδρος Πρόεδρος κ Διοικητικός Διευθυντής Ελληνικού Ωδείου Πύργου – Μουσικός Σύλλογος ” ΟΡΦΕΥΣ “ κ.Γιώργ.Γεωργόπουλος,ο αντ/ρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Τραπεζικών κ.Γιαννης Μισύρης..

Παρόντες ο Ηλείος Μουσικοσυνθέτης κ.Ηλίας Ανδριόπουλος και η σύζυγός του Λένα [παλιά βαθμοφόρος].

Επίσης ο Αρχ.του 1ου Συστ.Δ/Π Πύργου Γιώργ. Καραμάνης και Παν.Καρακίτσος .  .

Μεταξύ των παλαιοτέρων αρχηγών και στελεχών Προσκόπων οι πρώην Περιφερειακοί Ηλείας κ.Σπ.Μπαμπής και Χρ.Παπαγεωργίου, ο πρώην Τοπικός Έφορος, Αγγ.και Νικ..Παναγιωτακόπουλος και Κων.Σκουλαρίκος,ο πρ.Εφορος από τη Φλώρινα κ.Αρ.Αριστείδου , οι διατελέσαντες βαθμοφόροι .Πάνος Δασιός,Κώστας Νικολούτσος,Αργ.Σαλπέας, Ευγ.Χριστοπούλου,Τ.Παυλίδης,Ανδρ.Αλεξανδρόπουλος ,Γ.Σταθόπουλος,Τ.Ανδριόλας,Θοδ..Αποστολόπουλος,Αντ.Γιαχαλής, Γ.Ηλιόπουλος,Γ.Μπακόπουλος ,Ανδρ.Δασκόπουλος,Παν.Σπηλιόπουλος,Κων.Καραχάλιος, Γεωργ.Γεωργόπουλος,Σπ.Μαρίνος,Π.Μπέλμπας Δ.Σοφιανόπουλος, Β.Φάμελος,Σπ.Ζεπάτος ,Κων.Γεωργόπουλος ,Δημ.Τσουκαλάς  ο πρώην ΑΣ Ολυμπίας κ.Γ.Παναγιωτακόπουλος , κα;ι Αμαλιάδας κ.Κυρ.Γούναρης, η Πίτσα Γιαννοπούλου και Α.Ρεβελου παλιοί Οδηγοί Πύργου κα.,και όλα τα μέλη της Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ηλείας.

Επίσης τα μέλη της Επιτροπής Κοιν.Συμπαράστασης Άννα Χρυσανθακοπούλου, Δήμητρα Μικου και Μαρία Ραυτοπούλου.

Ήταν μια βραδιά γεμάτη αναμνήσεις, ζώντας πάλι τις εξαιρετικές  εμπειρίες και βιώματα, ανασύροντας τις νεανικές, ξέγνοιαστες  στιγμές αλλά και παράλληλα την υπόσχεση να ξαναανταμώνουν συχνά και  να κάνουν πράξη καθημερινά τις Αξίες  της Προσκοπικής Κίνησης

Όλη η επικαιρότητα