Ηλεία

Ένταση στον Διαβαθμιδικό: Λύση ή παραίτηση…

Ακούστε το άρθρο

Την παραίτησή της προτίθεται να υποβάλει η πρόεδρος του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Ύδρευσης Ερυμάνθου, Εύη Βεργοπούλου, αν δεν υπάρξει συνέπεια στις πληρωμές από την πλευρά της ΔΕΥΑ Ολυμπίας και δεν δρομολογηθεί μακροπρόθεσμο πλάνο οικονομικής εξυγίανσης με την εξόφληση συσσωρευμένων παλαιών οφειλών προς τη ΔΕΗ.

Χθες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή μελών του διοικητικού συμβουλίου και την παρουσία των δημάρχων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, Γ. Λιατσή και Ευθ. Κοτζιά, καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλο και υπηρεσιακών στελεχών. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε αναλυτικά η πορεία των εσόδων του Συνδέσμου και η βελτίωση της εισπραξιμότητας για να διευθετηθεί το χρέος ύψους 800.000 ευρώ προς τη ΔΕΗ.

Όπως αναφέρθηκε στη συζήτηση, οι οφειλές προς τη ΔΕΗ μειώθηκαν κατά 200.000€, όμως η αύξηση της κατανάλωσης διόγκωσε και τα έξοδα. Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν, σε επίπεδο πληρωμών η ΔΕΥΑ Ολυμπίας υπολείπεται του Πύργου κατά 270.000 ευρώ περίπου, χρήματα που δημιουργούν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία του έργου.

Τόσο από την πλευρά της Περιφέρειας όσο και από την πλευρά του Πύργου, επισημάνθηκε προς την πλευρά της Ολυμπίας ότι θα πρέπει να υπάρχει συνέπεια στις πληρωμές, διότι σε διαφορετική περίπτωση όλο το έργο θα τιναχτεί στον αέρα.

Το βαρέλι δίχως πάτο…

Μάλιστα, για τα συσσωρευμένα χρέη του παρελθόντος, τόσο ο κ. Γεωργιόπουλος όσο και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Πύργου, Γ,. Ανδριόλας, εξέφρασαν την πρόθεση να συμβάλουν στην αποπληρωμή τους, υπό την προϋπόθεση ότι η ΔΕΥΑ Ολυμπίας θα πληρώσει τα χρήματα που της αναλογούν. «Να μη ρίχνουμε λεφτά σε βαρέλι δίχως πάτο» ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του κ. Γεωργιόπουλου

Ο δήμαρχος Αρχ. Ολυμπίας, Ευθ. Κοτζιάς, και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Ολυμπίας, Γ. Λινάρδος αναφέρθηκαν στις δυσκολίες πληρωμής που έχουν οι κάτοικοι του δήμου, λόγω της οικονομικής κρίσης και του μειωμένου εισοδήματός τους, και σημείωσαν ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για την πληρωμή των οφειλών..

Από τη σύσκεψη δεν έλειψε η ένταση, καθώς η κα Βεργοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη συνέπειας στις πληρωμές, τονίζοντας ότι είναι νομικά εκτεθειμένη αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση.

«Μελετήσαμε την πορεία των εσόδων του συνδέσμου, καθώς χρόνο με το χρόνο η κατανάλωση αυξάνεται, και μαζί με αυτήν και οι λογαριασμοί της ΔΕΗ. Θα πρέπει η Αρχαία Ολυμπία να ακολουθήσει και τον δήμο Πύργου στην προσπάθεια να καλύψουμε τα λειτουργικά έξοδα του διυλιστηρίου. Θα αναζητηθούν λύσεις τις επόμενες ημέρες. Η Περιφέρεια από την πλευρά της θα κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει τους δύο δήμους στο πρόβλημα αυτό. Ελπίζω εντός των ημερών, σε συνεννόηση με τον δήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας, ώστε να μην απαξιωθεί το τόσο σημαντικό για τους δύο δήμους έργο», δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» η κα Βεργοπούλου και επισήμανε ότι αν δεν υπάρχει ουσιαστική εξέλιξη προς θετική κατεύθυνση, θα υποβάλει την παραίτησή της για να μην προβεί σε διακοπή της υδροδότησης.

Αναλογία και συνένωση

Κατά τη σύσκεψη επισημάνθηκε ότι σύμφωνα με τον μετρητή του Πελοπίου, η ισχύουσα αναλογία –έξι έβδομα ο Πύργος, ένα έβδομο η Ολυμπία- δεν επαληθεύεται, καθώς οι μετρήσεις Απριλίου και Μαΐου έδειξαν ότι στην περιοχή της Ολυμπίας η κατανάλωση αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο, ενώ ενίοτε φτάνει στο μισό. Ο κ. Ανδριόλας δήλωσε πως θα πρέπει να αλλάξει η τιμολογιακή πολιτική μετά το τέλος του καλοκαιριού αν επαληθευτεί αυτή η αναλογία,  επαναφέροντας τη σκέψη για συνένωση των ΔΕΥΑ, με την οποία συμφώνησε η Περιφέρεια αλλά διαφώνησε η Ολυμπία.

Όλη η επικαιρότητα