Ηλεία Πολιτική

Εντάσεις και φωνές στο Δημ. Συμβούλιο Ήλιδας: Διυλιστήριο, απορρίμματα και νοσοκομείο άναψαν τα αίματα

Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις, αλληλοκατηγορίες, φωνές, αποχωρήσεις, είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, με τους τόνους να παραμένουν υψηλοί καθ’ όλη την διάρκεια και την συμπολίτευση με την αντιπολίτευση να διασταυρώνουν για πολλοστή φορά τα ξίφη τους.

Το διυλιστήριο στο φράγμα του Πηνειού, τα απορρίμματα αλλά και το Νοσοκομείο Αμαλιάδας, είναι τα θέματα που προκάλεσαν εκρήξεις, σε μία συνεδρίαση που ενώ φαινόταν ότι κυλούσε ομαλά μετατράπηκε τελικά σε πεδίο έντονης αντιπαράθεσης, ενώ χρειάστηκε και να διακοπεί για να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ενημέρωση

Στην έναρξη ο Δήμαρχος κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος ενημέρωσε το Σώμα για την επίσκεψη του Υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ συνέχισε με το θέμα των απορριμμάτων και την προγραμματική σύμβαση με τον ΦΟΔΣΔΑ που πρέπει να υπογραφεί για να συνεχιστεί η λειτουργία της προσωρινής μονάδας διαχείρισης απορριμμάτων στην ‘Τριανταφυλλιά’, καθώς δεν έχει προχωρήσει ακόμη η διαδικασία ένταξης και υπογραφής για την κατασκευή του εργοστασίου που είναι η οριστική λύση. Ακολούθως, έφερε προ ημερησίας και το θέμα που αφορά στην δημοπράτηση τριών υποέργων που αφορούν το διυλιστήριο του Πηνειού, για την σύνδεση του αγωγού με τις δεξαμενές, συνολικού προϋπολογισμού 3.200.000 ευρώ.

Και για τα τρία θέματα υπήρξε αντίδραση από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννη Λυμπέρη, ο οποίος κατηγόρησε τον Δήμαρχο για τους χειρισμούς του σε όλα τα ζητήματα, επισημαίνοντας ότι ήταν βάσιμες οι τοποθετήσεις που είχε κάνει κατά καιρούς η αντιπολίτευση και οι οποίες εξέφραζαν τον προβληματισμό και την ανησυχία και δεν είχαν ως αφετηρία τους την κινδυνολογία.

Στα παραπάνω ζητήματα εστίασαν και οι ερωτήσεις που τέθηκαν τόσο από τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων όσο και από τους δημοτικούς συμβούλους.

Καταγγελίες

Οι τόνοι άρχισαν να ανεβαίνουν όταν απαντώντας στις ερωτήσεις ο κ. Χριστοδουλόπουλος κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή για λάθη και παραλείψεις, που καλείται να αντιμετωπίσει η νυν δημοτική αρχή. Για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σημείωσε ότι η διαδικασία για την οριστική λύση δεν κωλυσιεργεί από υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής και ότι λάβει διαβεβαιώσεις από τα αρμόδια Υπουργεία ότι είναι θέμα ημερών η ένταξη του έργου, ενώ χαρακτήρισε μονόδρομο την υπογραφή της προγραμματικής για την συνέχιση της προσωρινής λύσης καθώς όπως είπε σε αντίθετη περίπτωση ο δήμος θα πρέπει να επιστρέψει στην δεματοποίηση.

Εκεί που πυροδοτήθηκε ωστόσο η ένταση ήταν όταν αναφερόμενος στο θέμα του διυλιστηρίου κατηγόρησε την προηγούμενη δημοτική αρχή ότι έχει ευθύνη που η λήψη του νερού γίνεται από τον πυθμένα του φράγματος, εξ ου και οι αυξημένες τιμές σε σίδηρο και μαγγάνιο, ενώ κατηγόρησε τον κ. Λυμπέρη ότι όταν έφερε η νυν δημοτική αρχή μελέτη για την αντιμετώπιση του προβλήματος μετέβη στο ΕΠΠΕΡΑΑ και κατήγγειλε την μελέτη, καθυστερώντας την διαδικασία.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ενώ άναψαν τα αίματα όταν ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφερόμενος στην μελέτη του έργου του διυλιστηρίου είπε ότι την μελέτη είχε η τότε αντιδήμαρχος Νίκη Κοκκαλιάρη.

Έκρηξη

Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κας Κοκκαλιάρη, η οποία τον κατηγόρησε για ψεύδη και υποστήριξε ότι η ίδια ήταν αντιδήμαρχος προγραμματισμού την συγκεκριμένη περίοδο ενώ ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλόπουλος ήταν αρχικά πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ, πρόεδρος του Συνδέσμου ‘Πηνειός’ και εν συνεχεία και αντιδήμαρχος έργων. Η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν μεγάλη και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου διέκοψε για δέκα λεπτά την συνεδρίαση προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ωστόσο, και στην επανάληψη της συνεδρίασης δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, καθώς τόσο ο κ. Λυμπέρης, όσο και η κα Κοκκαλιάρη αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βασίλης Ζαχαρόπουλος ζήτησαν τον λόγο επί προσωπικού και ζήτησαν από τον κ. Χριστοδουλόπουλο να ανακαλέσει.

Ο κ. Λυμπέρης ανέφερε ότι ουδέποτε πήγε στο ΕΠΠΕΡΑΑ για να καταγγείλει την μελέτη, είπε ότι ουδέποτε υπήρξε στην ζωή του κουκουλοφόρος- καταδότης και ούτε θα υπάρξει ποτέ, αντιθέτως είπε ότι ο κ. Χριστοδουλόπουλος ήταν αυτός που προεκλογικά είχε καταγγείλει την μελέτη του φράγματος στον περιφερειάρχη, τον κατηγόρησε για ψεύδη και του ζήτησε να ανακαλέσει.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η κα Κοκκαλιάρη και ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Ο κ. Χριστοδουλόπουλος ο οποίος ξαναπήρε τον λόγο, επέμεινε στα λεγόμενά του και είπε ότι δεν ανακαλεί τίποτα, προκαλώντας την αντίδραση της μείζονος μειοψηφίας που αποχώρησε από την συνεδρίαση, η οποία συνεχίστηκε μέχρι αργά τα βράδυ με θέματα της ημερήσιας διάταξης.

Όλη η επικαιρότητα