Ηλεία

Εντάσεις στο Δημ. Συμβούλιο Ήλιδας – Σε προεκλογικό φόντο η συνεδρίαση

Στο γνωστό ύφος των τελευταίων συνεδριάσεων κινήθηκε και η χθεσινή, κατεπείγουσα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, δηλαδή εν μέσω αντεγκλήσεων μεταξύ συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης.

Μοναδικό θέμα συζήτησης η λήψη απόφασης: ‘Επί εγγράφου τού Διοικητικού Εφετείου Πατρών για την ενδοδικαστική συμβιβαστική επίλυση ή μη, της διαφοράς από την αγωγή (ΑΓ85/8-8-2018) των «ΣΥΜΠΡΑΤΤΤΟΝΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ 1) ΗΛΙΔΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΤΕ, 2) ΑΕ ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ, 3) Γεωργίου Ράπτη και 4) Κων/νος Τοπτσής κατά : ΝΠΔΔ “ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ”» και στο προσκήνιο επανήλθαν τα οικονομικά του δήμου Ήλιδας, κάνοντας την πλειοψηφία και την μείζονα αντιπολίτευση να διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Επέρριψαν ευθύνες

Επί της ουσίας το θέμα αφορά στην μελέτη του έργου: ‘Ύδρευση- Διυλιστήριο από Τεχνητή Λίμνη Πηνειού’ καθώς τα συμπραττόμενα μελετητικά γραφεία απαιτούν χρηματικό ποσό το οποίο με τις προσαυξήσεις αγγίζει το 1.242,000 ευρώ και η υπόθεση έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί στις 7 Ιουνίου 2019, ωστόσο όπως είπε στο Σώμα ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος υπάρχει προθεσμία που εκπνέει την Δευτέρα 8 Απριλίου, αναφορικά με το εάν προτίθεται ο δήμος να προχωρήσει σε ενδοδικαστική συμβιβαστική λύση.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη οφειλή δεν ήταν εγγεγραμμένη στον προϋπολογισμό του δήμου και επέρριψε ευθύνες στην προηγούμενη δημοτική και επεσήμανε ότι υπάρχει πιστοποίηση της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου που την αναγνωρίζει και σε αυτή στηρίζονται τα συμπραττόμενα γραφεία και κάλεσε τον κ. Λυμπέρη να του απαντήσει εάν υπάρχει υπεύθυνη δήλωση των συμπραττομένων γραφείων, όπως είχε επικαλεστεί σε συνεδρίαση το 2017, ότι δεν έχουν καμία άλλη απαίτηση από τον δήμο.

Από την πλευρά της η αντιδήμαρχος Ρούλα Γκουβίτσα ανέφερε ότι ζήτησε ενημέρωση από τις οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και της εγχείρησαν έγγραφο σύμφωνα με το οποίο τα συγκεκριμένα μελετητικά γραφεία έχουν λάβει ως αμοιβές πάνω από 3 εκ. ευρώ και ότι δεν υπάρχει καμία υποχρέωση για το ποσό που απαιτούν μέσω της αγωγής.

Σειρά ερωτήσεων από την πλευρά των δημοτικών συμβούλων πυροδότησαν την ατμόσφαιρα και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ανδρέας Νικολακόπουλος προειδοποίησε με διακοπή της συνεδρίασης.

Υπήρχε λύση

Στην τοποθέτησή του ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γιάννης Λυμπέρης χαρακτήρισε την σύγκλιση της χθεσινής συνεδρίασης ως σκηνοθετημένο σόου  και επέρριψε ευθύνες στον κ. Χριστοδουλόπουλο, ο οποίος όπως είπε το διάστημα που εξελισσόταν το θέμα της συγκεκριμένης μελέτης είχε διατελέσει και αντιδήμαρχος και πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και πρόεδρος του Συνδέσμου ‘Πηνειός’ και είχε πλήρη αντίληψη, επεσήμανε ότι δεν υπάρχουν παρανομίες για κανέναν και εξήγησε ότι μελέτες έμειναν απλήρωτες σε όλους τους δήμους εξαιτίας της μηδενικής ΣΑΤΑ τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης και υποστήριξε ότι η νυν δημοτική αρχή θα μπορούσε να είχε τακτοποιήσει το θέμα εάν είχε αξιοποιήσει την δυνατότητα λήψης χρηματοδότησης από το Υπουργείο Εσωτερικών για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των δήμων, όπως έκαναν άλλοι δήμοι της χώρας.

Τόσο ο κ. Χριστοδουλόπουλος όσο και η κα Γκουβίτσα υπεραμύνθηκαν ότι δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε αυτή την διαδικασία γιατί δεν ήταν εγγεγραμμένο το ποσό στον προϋπολογισμό του δήμου και ότι έχουν αξιοποιήσει κονδύλια από το Υπουργείο Εσωτερικών για άλλες οφειλές που είχε ο δήμος.

Για πόλωση

Ο επικεφαλής της ‘Λαϊκής Συσπείρωσης’ Άγγελος Κολόσακας, ανέφερε ότι η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου δεν είναι δικαστήριο και ότι η προσέγγιση του θέματος πρέπει να είναι πολιτική και κατηγόρησε συμπολίτευση και αντιπολίτευση ότι αξιοποιούν και το συγκεκριμένο θέμα με προφανή στόχο να πολώσουν το προεκλογικό κλίμα και να πολώσουν τους δημότες.

Τελικά το Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να υιοθετήσει την πρόταση του Δημάρχου, δηλαδή να μην προχωρήσει ο δήμος σε ενδοδικαστική συμβιβαστική λύση και να προχωρήσει δικαστικά η υπόθεση. Θέση με την οποία συντάχθηκε και ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Αναστάσιος Σμέρος, αρνητικός ήταν ο κ. Κολόσακας ενώ αποχώρησε από την ψηφοφορία η παράταξη του κ. Λυμπέρη.

Όλη η επικαιρότητα