Οικονομία

Εντατικές διεργασίες για να ξεμπλοκάρει η αξιολόγηση

Ακούστε το άρθρο

Εν αναμονή πρωτοβουλιών που προσβλέπει να αναληφθούν από την πλευρά ευρωπαϊκών θεσμικών παραγόντων βρίσκεται η κυβέρνηση που εμφανίζεται αισιόδοξη για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.

Το Μαξίμου αποφεύγει να δίνει στοιχεία για τις πρωτοβουλίες αυτές θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε τόσο λεπτό σημείο που όλα θα κριθούν ακόμη και στις λεπτομέρειες.

Πάντως ο Αλέξης Τσίπρας που επισκέπτεται από χθες την Ουκρανία ευελπιστεί ότι και η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί και η ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα επιτευχθεί με την εξεύρεση μιας βιώσιμης συμφωνίας.

Με βάση τα όσα είπε ο πρωθυπουργός σε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης η λύση που θα δοθεί θα είναι τέτοια που θα μοιάζει απλώς διαχειρίσιμη αλλά θα είναι και υπερασπίσιμη τόσο στην κοινοβουλευτική ομάδα όσο και στην κοινωνία.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ζητήσει από τα στελέχη του να δείξουν ψυχραιμία και συγχρόνως να εμπιστεύονται τόσο τον ίδιο όσο και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τον χειρισμό της υπόθεσης της διαπραγμάτευσης. Μάλιστα παροτρύνοντας τα στελέχη να δείχνουν εμπιστοσύνη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της δύσκολης κατάστασης ήθελε να στείλει κι ένα πρόσθετο μήνυμα, ότι ο ίδιος και ο υπουργός Οικονομικών συνεργάζονται αρμονικά για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Διαψεύδοντας με έμμεσο τρόπο όλα τα σενάρια περί ρωγμών στις σχέσεις τους και διαφωνιών ως προς τους χειρισμούς που γίνονται.

Κομβικό σημείο βεβαίως παραμένει το κατά πόσο η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον Μάρτιο, κάτι που θα μπορούσε να συμβεί εάν πράγματι στις 20 Φεβρουαρίου και στην συνεδρίαση του Eurogoup ολοκληρωθεί η συμφωνία.

Ο Μάριο Ντράγκι θέτει ως προϋπόθεση όχι μόνο το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης αλλά και τον καθορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Εάν κυβέρνηση και θεσμοί επιλέξουν την ενδιάμεση λύση, που φέρεται να προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για ολοκλήρωση της αξιολόγησης τώρα και συμφωνία για την περίοδο μετά το 2018 αφού γίνουν οι γερμανικές εκλογές τότε ενδεχομένως η ΕΚΤ να μην αρκεστεί σ’ αυτό ζητώντας πρόσθετες εγγυήσεις για το χρέος. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ετοιμάσει την δική της έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος, φαίνεται όμως ότι υπάρχει τεράστια απόσταση από την αντίστοιχη έκθεση του ΔΝΤ που κάνει λόγο για εξαιρετικά μη βιώσιμο χρέος, κάτι που δυσχεραίνει την κατάσταση και την δυνατότητα ελιγμών από τον Ντράγκι.

Όλα αυτά ενδεχομένως να ξεκαθαρίσουν τις επόμενες ημέρες καθώς και οι θεσμοί γνωρίζουν πως δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου επομένως εάν επιθυμούν την συμφωνία θα πρέπει να την προκαλέσουν πριν από την 20η Φεβρουαρίου.

Πηγή: CNN

Όλη η επικαιρότητα