Εκπαίδευση Ηλεία

Ενθουσίασαν οι μαθητές του 1ου Λυκείου Πύργου στην παρουσίαση του έργου το «Κοχύλι της Αιγιάλης»

Δούλεψαν σαν ομάδα και έστειλαν ένα μήνυμα ζωής…

Tα παιδιά, απέδειξαν ότι με προσπάθεια και ενδιαφέρον, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, που θα βρούμε μπροστά μας

Ένα καινοτόμο έργο που δημιούργησε το τμήμα Α4 του 1ου Λυκείου Πύργου, παρουσιάστηκε χθες στον αύλειο χώρο του σχολείου.

Το βιβλίο

Πρόκειται για το «Κοχύλι της Αιγιάλης» ένα πρωτοποριακό  τετράγλωσσο παραμύθι που περιλαμβάνει ελληνική και αγγλική γραφή βλεπόντων και ελληνική και αγγλική γραφή τυφλών Μπράιγ ( Braille).

Οι συντελεστές που βοήθησαν για να δημιουργηθεί αυτό το παραμύθι, πέρα από τον Δημήτρη Καραντώνη, που ήταν και ο εμπνευστής της ιδέας που υλοποιήθηκε από τα παιδιά του 1ου Λυκείου, ήταν η κα. Αγγελική Παπαγεωργίου καθηγήτρια Αγγλικής γλώσσας, η κα. Μαρία Νάρου φιλόλογος και η κα. Βασιλική Σύψα επίσης φιλόλογος του πρώτου Λυκείου Πύργου, ενώ σημαντική ήταν η βοήθεια των διευθυντών του 1ου Λυκείου Πύργου κ. Γιώργου Φωτεινοπούλου και του 3ου Λυκείου Πύργου κ. Ιωάννη Μπουλογεώργου, που είχαν μία εξαιρετική συνεργασία και δούλεψαν όλοι μαζί σαν ομάδα, γιατί ο σκοπός ήταν πραγματικά ιερός, για να περάσει το μήνυμα που ήθελαν τα παιδιά και πραγματικά να νιώσουν ότι συνεργάστηκαν όλοι άψογα για να φτάσουν σε ένα τόσο επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Τα παιδιά που συνεργάστηκαν για να δημιουργηθεί το παραμύθι το οποίο παρουσίασαν με έναν εκπληκτικό και θεατρικό τρόπο, ήταν οι Κωνσταντίνος – Παναγιώτης Κατσίμπελης, Παναγιώτης Σπερδούλης, Άγγελος Σπηλιωτόπουλος, Αθανασία Σπηλιωτοπούλου, Νίκη Σπηλιωτοπούλου, Ελένη Στασινοπούλου, Ειρήνη Σώκκα, Άντζελο Τερολί, Αθανασία Τζαμαλή, Χαρίλαος Τόγιας, Ελένη Τορέγα, Βασιλική Τρέκα, Γεώργιος Τριάντος, Δημήτριος Τσακριλής, Δημήτριος Τσαμπάς, Παναγιώτης – Ελευθέριος Τσίρμπας, Θεοδώρα Χρονοπουλου, Αλέξανδρος Κούλης και Θεόδωρος Κλουκίνας.

Όσον αφορά την πλοκή του παραμυθιού, ο Δημήτρης Καραντώνης τόνισε πως έχει ως θέμα του έναν μαθητή 15 χρονών, και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτός στο σχολείο και μάλιστα οι μαθητές επέλεξαν να δείξουν δύο σκηνικά μέσα στο παραμύθι. Το πρώτο όταν ζούσε στο νησί και για αυτό το παραμύθι λέγεται το «Κοχύλι της Αιγιάλης» από τη γνωστή παραλία της Αμοργού, και φυσικά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όταν έρχεται στο μεγάλο κέντρο, στην Αθήνα και τον Πειραιά, στις πρώτες μέρες που είναι στο σχολείο. Όμως ο μαθητής καταφέρνει χάρη στο ταλέντο του στη ζωγραφική, όχι μόνο να ξεπεράσει το πρόβλημα του, αλλά και να ξεχωρίσει και να αγαπηθεί από τους συμμαθητές του. Αυτό είναι και το μήνυμα που θέλουν να περάσουν τα παιδιά, δηλαδή ότι με προσπάθεια και ενδιαφέρον μπορούμε να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, που μπορούμε να αντιμετωπίσουμε στην ζωή μας.

Γιώργος Φωτεινοπούλος Διευθυντής πρώτου Λυκείου Πύργου

« Όταν δίνουμε ευκαιρίες στα παιδιά αυτά μας εκπλήσσουν ευχάριστα»

Ο κ. Γιώργος Φωτεινοπούλος Διευθυντής του πρώτου Λυκείου Πύργου τόνισε για την προσπάθεια των παιδιών.
«Είναι μία προσπάθεια συνεργασίας του 1ου με το 3ο ΓΕΛ Πύργου. Ήταν μία ιδέα του Δημήτρη Καραντώνη που είναι καθηγητής ειδικής αγωγής, σε ένα τμήμα που κάνει παράλληλη στήριξη και σκέφτηκαν το τμήμα όλο να γράψουν ένα παραμύθι. Είναι ένα καλό παράδειγμα το τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας, όταν τους δίνουμε τις ευκαιρίες. Ούτε ο κορωνοϊός στάθηκε εμπόδιο, με πολλές προφυλάξεις όταν άνοιξαν τα σχολεία προσπάθησαν τα παιδιά και το ολοκλήρωσαν.

Και έτσι είμαστε εδώ σήμερα στην ευχάριστη θέση να το παρουσιάσουμε. Είναι ένα παραμύθι, το έγραψαν τα ίδια τα παιδιά, σε δύο γλώσσες, ελληνικά και αγγλικά και σε κανονική γραφή, αλλά και σε γραφή Μπράιγ.

Είναι πολύ σημαντικό το αποτέλεσμα, ξεπέρασε τις προσδοκίες μας και το βιβλίο αυτό θα σταλεί με πρωτοβουλία των αρμόδιων υπουργείων σε μαθητές όλης της Ελλάδας που είναι τυφλοί.
Για να σας πω την αλήθεια, όταν ο Δημήτρης Καραντώνης ήρθε στο γραφείο μου και μου είπε ότι σκέφτονται να γράψουν ένα παραμύθι και σε μορφή Μπράιγ μου φάνηκε πολύ δύσκολο και δεν πίστευα ότι θα το κάνουν. Αλλά τα παιδιά ευαισθητοποιημένα, επειδή έχουν και συμμαθητές με ειδικές δεξιότητες στην τάξη τους τα κατάφεραν».

Δημήτρης Καραντώνης εκπαιδευτικός & εμπνευστής αυτής της ιδέας

«Τα παιδιά ξεπέρασαν πολλές δυσκολίες για να υλοποιήσουν αυτή την ιδέα»

Ο εμπνευστής αυτής της ιδέας ο εκπαιδευτικός κ. Δημήτρης Καραντώνης τόνισε για τον σκοπό του βιβλίου και την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά για να το ολοκληρώσουν.

«Κατά τη φετινή σχολική χρονιά το 1ο Λύκειο Πύργου και συγκεκριμένα το τμήμα Α4, σε συνεργασία με το 3ο λύκειο Πύργου και το τμήμα Β2 που οι μαθητές επιμελήθηκαν την εικονογράφηση, δημιουργήσαμε ένα πρωτοποριακό παραμύθι που περιλαμβάνει ελληνική και αγγλική γραφή βλεπόντων και ελληνική και αγγλική γραφή Μπράιγ. Ήταν πραγματικά ένα ταξίδι καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Ο προσανατολισμός μας ήταν να σκεφτούμε και να στραφούμε στα άτομα με αναπηρία και να προσπαθήσουμε και εμείς να βοηθήσουμε, να βάλουμε ένα λιθαράκι έτσι ώστε να αλλάξουμε κάποια πράγματα.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν συγκινητική, όπως και το ενδιαφέρον τους, ο ζήλος τους, να προσπαθήσουν και αυτοί να προσφέρουν κάτι. Έτσι κάνανε παράλληλες δράσεις, όπως οι επισκέψεις στο ειδικό επαγγελματικό Γυμνάσιο και Λύκειο Πύργου στον Άγιο Ιωάννη, όπου οι μαθητές μας έπαιξαν μαζί με τα παιδιά μία ολόκληρη μέρα, γνώρισαν τον τρόπο ζωής τους, ενθουσιάστηκαν και από κει πήραν δύναμη να προχωρήσουν ακόμη παραπέρα τον σκοπό που είχαν. Μετά εφόσον θα έγραφαν και στην γραφή μπράιγ, θέλοντας να απευθυνθούν και στους μαθητές που δεν βλέπουν, καθώς είδαν ότι στα βιβλιοπωλεία δεν υπάρχουν βιβλία που να απευθύνονται σε μαθητές και υπάρχουν μαθητές και στο νομό μας που δεν βλέπουν και η πρόσβαση τους στην ανάγνωση είναι ελάχιστη, δρομολογήσαμε μία εκδρομή στη Σχολή Τυφλών στην Καλαμάτα όπου και φιλοξενήθηκαν στο πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία από τους καθηγητές της γραφής Μπράιγ να μάθουν και να γνωρίσουν τη γραφή. Εκτός από αυτό τους μίλησαν και για τον τρόπο της ζωής τους και όπως λένε τα παιδιά, έζησαν μία μοναδική εμπειρία, καθώς είχαν τη δυνατότητα να μπουν λίγο στον τρόπο ζωής αυτών των ανθρώπων, να κάνουν βιωματικό παιχνίδι, άσκηση με το λευκό μπαστούνι, να περπατήσουν μέσα στα αμφιθέατρα του πανεπιστημίου και να δουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι. Παρ’ όλο που ξεκίνησε μετά η καραντίνα και έγινε η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, για μας ήταν μία πρόκληση για να καταφέρουμε να βγάλουμε εις πέρας όλο αυτό, αλλά πραγματικά αυτή η πρόσκληση όχι απλά ξεπεράστηκε, αλλά τα παιδιά για ακόμη μία φορά ήταν συγκινητικά. Κλείσαμε Τετάρτη, την Δευτέρα ξεκινήσαμε δια ζώσης μαθήματα μέσω υπολογιστή και προσπαθήσαμε με κάθε τρόπο να τελειοποιήσουμε το παραμύθι και τελικά τα καταφέραμε. Και έτσι σήμερα φτάνουμε να έχουμε ένα «τετράγλωσσο» παραμύθι που έχει ελληνικά και αγγλικά για βλέποντες και ελληνικά και αγγλικά για Μπράιγ. Ήτανε μία δράση καινοτόμος την οποία δύσκολα συναντάς όχι μόνο σε σχολεία της επαρχίας, αλλά και σε μεγάλα ιδιωτικά σχολεία».

Γιάννης Μπουλογεώργος Διευθυντής του 3ου Λυκείου Πύργου

«Να συνεχιστούν οι συνεργασίες μεταξύ των σχολείων»

Ο Διευθυντής του 3ου Λυκείου Πύργου κ. Γιάννης Μπουλογεώργος από την πλευρά του τόνισε.

«Ο κ. Καραντώνης εργάζεται και στο σχολείο μας και στο 1ο Λύκειο και έχει μαθητές και από το 1ο λύκειο και από το τρίτο. Το έργο το οποίο έχει φτιάξει, αυτό το βιβλίο, είναι κάτι το αξιόλογο, κάτι το ξεχωριστό δηλαδή, που δεν έχει ξαναγίνει εδώ στον Πύργο.

Αυτό τιμά και τα δύο σχολεία και τον καθηγητή για την πρωτοβουλία που πήρε. Ανέδειξε κάποιες δυνατότητες των παιδιών και μάλιστα παιδιών που έχουνε κάποιες δεξιότητες σε κάτι ξεχωριστό. Η συνεργασία μας με το 1ο Λύκειο ήταν αγαστή, άλλωστε δεν πρέπει να έχουμε διαφορές στα σχολεία, ίσα-ίσα θα πρέπει τέτοιες πρωτοβουλίες να μας ενώνουν και όχι να μας χωρίζουν. Και αυτό κάνουμε. Αυτές οι συνεργασίες θα συνεχιστούν το επόμενο διάστημα και θα πρέπει να επεκταθούν και σε άλλα σχολεία».

Βασίλης Δημητρέλλος προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Είναι ένα αποτέλεσμα του θέλω και μπορώ του μαθητή και του εκπαιδευτικού»

Παρών στην παρουσίαση του παραμυθιού ήταν και ο κ. Βασίλης Δημητρέλλος προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας που τόνισε σχετικά.

«Συγχαίρω την προσπάθεια των μαθητών του πρώτου και του τρίτου Λυκείου Πύργου και των εκπαιδευτικών. Είναι ένα αποτέλεσμα του θέλω και μπορώ του μαθητή και του εκπαιδευτικού, στην δύσκολη εποχή την οποία διανύουμε, τόσο για την Ελληνική κοινωνία, αλλά και για την εκπαιδευτική κοινότητα που θέλει παρόμοιες δημιουργικές εργασίες. Θέλω να συγχαρώ τους μαθητές οι οποίοι αξιοποιώντας τις δημιουργικές τους ικανότητες, την φαντασία τους και την ευαισθησία τους, λειτουργώντας με μεράκι και ζήλο και δημιουργώντας το συγκεκριμένο πόνημα, διαχέοντας προς πάσα κατεύθυνση, προάγοντας καλύτερα την ιδέα της συνεργασίας και της αγάπης, αλλά και του σεβασμού στις ιδιαιτερότητες, αλλά και στην διαφορετικότητα. Συγχαρητήρια στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς».

Όλη η επικαιρότητα