Κόσμος

Εντολή Ερντογάν να κηρυχθούν «persona non grata» 10 πρεσβευτές- Για την ανακοίνωση υπέρ Καβαλά

Ανάμεσά τους οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γαλλίας και της Γερμανίας
ΡΕΝΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΜΙΛΑΕΙ
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι έδωσε εντολή στο υπουργείο Εξωτερικών να κηρύξει «persona non grata» 10 πρεσβευτές Δυτικών χωρών, επειδή απηύθυναν έκκληση για την αποφυλάκιση του Οσμάν Καβαλά.

Ανάμεσα σε αυτούς τους πρεσβευτές είναι εκείνοι των ΗΠΑ, της Γερμανίας και της Γαλλίας. «Έδωσα την απαραίτητη εντολή στον υπουργό Εξωτερικών μας και είπα τι πρέπει να γίνει: αυτοί οι 10 πρεσβευτές πρέπει να κηρυχθούν αμέσως persona non grata. Θα το τακτοποιήσετε αμέσως», είπε ο Ερντογάν σε σημερινή ομιλία του στο Εσκίσεχιρ.

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν διευκρίνισε πότε θα εκτελεστεί η εντολή του, αλλά τόνισε ότι οι πρεσβευτές πρέπει να «γνωρίζουν και να κατανοούν την Τουρκία».

Ο Ερντογάν δεν αποσαφήνισε αν η εντολή του σημαίνει πως οι διπλωμάτες θα διαταχθούν να φύγουν από τη χώρα. Αλλά πρόσθεσε: «Πρέπει να φύγουν από εδώ την ημέρα που δεν θα γνωρίζουν πλέον την Τουρκία».

Σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν στις 18 Οκτωβρίου, οι πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Φινλανδίας και της Νέας Ζηλανδίας έκαναν έκκληση για δίκαιη και γρήγορη επίλυση της υπόθεσης του Καβαλά. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τους κάλεσε για εξηγήσεις και χαρακτήρισε ανεύθυνη τη δήλωσή τους.

Ο Καβαλά είναι φυλακισμένος από τα τέλη του 2017, κατηγορούμενος για χρηματοδότηση των διαδηλώσεων του 2013 στην Τουρκία και για εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Πέρυσι, ο Καβαλά απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες που σχετίζονται με τις διαδηλώσεις, αλλά αυτή η απόφαση ανετράπη φέτος και η υπόθεση συνδυάστηκε με τις κατηγορίες που σχετίζονται με την απόπειρα πραξικοπήματος. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα τονίζουν ότι πρόκειται για χαρακτηριστική περίπτωση της καταστολής των αντιφρονούντων υπό τον Ερντογάν.

Με πληροφορίες από Reuters, DW

Όλη η επικαιρότητα