Κόσμος

Εντολή Ομπάμα για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ

fc31067be7c15ae17da8812f3c06ac05.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε και την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας από αέρος -Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν, με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί

   Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε ότι ενέκρινε «στοχευμένες» αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ και την παράδοση από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται αποκλεισμένοι στις περιοχές αυτές ώστε να αποφευχθεί μια «πιθανή πράξη γενοκτονίας».

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους του της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε δράση αφού δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο».

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος.

«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν μετέφερε την προσφορά του προέδρου Ομπάμα για αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους Γεζίντι και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού που βρίσκεται στην Αρμπίλ, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών».

Πηγή: protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα