Ηλεία

Έντονες διαμαρτυρίες στην Αρχαία Ολυμπία για το κλάδεμα

Ότι δημιουργεί η φύση…πολλές φόρες το καταστρέφει ο άνθρωπος. Κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ολυμπία. Όχι από φυσική καταστροφή όμως αλλά με εντολή.

Θέμα συζήτησης αλλά και αντιδράσεις από κατοίκους και φορείς της πόλης έχει προκαλέσει  , το κλάδεμα των δέντρων στον αύλειο  χώρο του παλιού δημαρχείου της Αρχαίας Ολυμπίας, που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Μάλιστα για το συγκεκριμένο ζήτημα υπήρξε και επίσημη ανακοίνωση από τον πρόεδρο της Τ.Κ Παναγιώτη Μαντά με την οποία καταδικάζει την ενέργεια αυτή η οποία όπως αναφέρεται έγινε χωρίς καμία ενημέρωση του Τοπικού Συμβουλίου.

Τις «πετσόκοψαν….»

Ας πάρουμε τα γεγονότα από την αρχή. Την προηγούμενη Παρασκευή 5 Ιουνίου, ημέρα εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας προστασίας του περιβάλλοντος, οι κάτοικοι της πόλης βρέθηκαν μπροστά από ένα περίεργο θέαμα, που σε πολλούς προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Ειδικό συνεργείο πραγματοποίησε  εργασίες κλαδέματος στις κουτσουπίες που βρίσκονται στον αύλειο χώρο του παλιού δημαρχείου.

Το μέγεθος του κλαδέματος όμως,   ήταν τόσο  μεγάλο , που κατά πολλούς πέρα από το αισθητικό κομμάτι ίσως προκαλέσει και ζημιά στα δέντρα, στο ζήτημα της ανάπτυξης τους.

Πολλοί κάτοικοι αλλά και φορείς με δημοσιεύσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασαν αρνητικά το γεγονός αυτό, επικρίνοντας και ζητώντας εξηγήσεις για τους λόγους που αποφασίστηκε όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν το  «πετσόκομα» από τον κορμό των δέντρων αυτών, που με την παρουσία τους, ειδικά κατά την περίοδο της ανθοφορίας τους έδινα μία πολύ όμορφο εικόνα στον χώρο και στην πόλη.

Η ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου.

Θέλοντας να πάρουν αποστάσεις από την ενέργεια αυτή αλλά παράλληλα αφήνοντας και αιχμές για την μη ενημέρωση τους, το τοπικό συμβούλιο και ο πρόεδρος Παναγιώτης Μαντάς εξέδωσαν έγγραφη ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνουν «Την Παρασκευή 5 Ιουνίου, στον περιβάλλοντα χώρο του παλαιού Δημαρχείου Αρχαίας Ολυμπίας, πραγματοποιήθηκαν εργασίες πρασίνου, στο πλαίσιο των οποίων, κλαδεύτηκαν τα δέντρα (*κουτσουπιές).

Οι εργασίες αυτές, δυστυχώς, έγιναν εν αγνοία του Τοπικού Συμβουλίου Αρχαίας Ολυμπίας και χωρίς προηγούμενη συζήτηση-ενημέρωση μας, ως όφειλαν να πράξουν εκείνοι που ανέλαβαν την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής.

Πέραν του τυπικού της υπόθεσης, για το οποίο μπορούμε να δεχθούμε την απουσία πρόθεσης παράκαμψης μας, αλλά και την εικόνα που παρουσιάζει η περιοχή αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα ακόμα ουσιαστικό ζήτημα που αφορά την επιλογή του τρόπου κλαδέματος και αν αυτό έγινε σύμφωνα με τις οδηγίες – υποδείξεις ειδικών, προκειμένου να μην «πληγωθούν» τα δέντρα και να μην επηρεαστεί η ανάπτυξή τους.

Οι πολίτες της Κοινότητας μας, μας εμπιστεύτηκαν για να φροντίζουμε για το καλό και την ανάπτυξη της Αρχαίας Ολυμπίας και σ’ αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε, όπως κάνουμε από την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Κι αυτό είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτο.

Θεωρούμε αυτή την ενέργεια μια κακή στιγμή, που ελπίζουμε ότι δε θα επαναληφθεί στο μέλλον».

Θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση 

Σε επικοινωνία που είχαμε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλη Αρβανίτη μας ανέφερε για το συγκεκριμένο ζήτημα ότι εντός των προσεχών ημερών θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από την Δημοτική Αρχή για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ότι δημιουργεί η φύση…πολλές φόρες το καταστρέφει ο άνθρωπος. Η όμορφη φωτογραφία αυτή που τραβήχτηκε από τον σύλλογο «Διόσκουροι» απεικονίζει την ομορφιά που έδιναν στον χώρο τα δέντρα πριν το κλάδεμα.

Όλη η επικαιρότητα