Ηλεία

Έντονο «όχι» σε ενδεχόμενο κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας – «Κι αν δεν το σκέφτηκαν ακόμη, να… μην το σκεφτούν!»

Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα βρίσκεται σε ετοιμότητα.
Ακούστε το άρθρο

Ότι εάν και όποτε τεθεί θέμα κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και των άλλων Υπηρεσιών που περιλαμβάνει, η εκάστοτε κυβέρνηση θα βρει απέναντι της τον δικηγορικό κόσμο, τους φορείς και τους πολίτες της Ηλείας, τονίστηκε κατά την εκδήλωση – διαμαρτυρία το Σάββατο το απόγευμα την οποία διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αμαλιάδας στο Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Αν και όπως τονίστηκε η περίπτωση κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, δεν είναι στον… άμεσο σχεδιασμό του αρμόδιου υπουργείου, η εισαγωγή για συζήτηση σχετικού Νομοσχεδίου στη Βουλή και η ψήφιση του τις επόμενες μέρες, «ανοίγει» μια σειρά εξελίξεων σε βάθος τριετίας ενδεχομένως, εξελίξεις που δεν αποκλείεται να συμπαρασύρουν και Πρωτοδικεία που δεν βρίσκονται στη «λίστα» που αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος θα βρίσκεται σε ετοιμότητα, κάνοντας το επόμενο διάστημα επαφές, ώστε να μην επιτραπεί να τεθεί τέτοιο θέμα, που θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην διεκπεραίωση δεκάδων υποθέσεων ανά έτος – το Πρωτοδικείο Αμαλιάδας έχει από τις περισσότερες υποθέσεις στην επαρχία-, αλλά και παρενέργειες στον νομικό κόσμο κάθε βαθμίδας και στους πολίτες…

Τη σύσκεψη άνοιξε ο αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ.  Μανώλης Μπιρμπίλης ο οποίος  ανέφερε ότι η  ύπαρξη του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας κινδυνεύει,  καλώντας τους πάντες σε διαρκή αγώνα και επαγρύπνηση από όποια θέση κι αν  κατέχουν.

dikigoroi amal 7
dikigoroi amal 8
dikigoroi amal 6
dikigoroi amal 10
dikigoroi amal 9
dikigoroi amal 5
dikigoroi amal 4
dikigoroi amal 3
dikigoroi amal 13
dikigoroi amal 11
dikigoroi amal 12

Το ζήτημα που έχει προκύψει ανέλυσε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Θεοδόσης, αναφερόμενος  στους κινδύνους αλλά και στις κινήσεις όχι μόνο  για την διατήρηση, αλλά  και για την αναβάθμιση του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας.

«Το Πρωτοδικείο δεν κλείνει. Δεν κλείνει τώρα, αλλά δεν μπορώ να εγγυηθώ για το αν θα κλείσει στο άμεσο μέλλον. Ο κίνδυνος χτυπάει την «πόρτα» σε πάρα πολλά Πρωτοδικεία, κάποιοι εκτιμούν ότι μπορεί να είναι και 30 σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν πρέπει, λοιπόν,  να μείνουμε σε κορώνες και πολεμικές ιαχές. Χρειάζεται μυαλό, επαγρύπνηση, λογική, αντοχή και μαραθώνιος, να καταφέρουμε να κοιτάζουμε μακριά…», είπε χαρακτηριστικά.

«Όχι» και από τους προέδρους άλλων Δικηγορικών Συλλόγων…

Το δικό τους ισχυρό «όχι», σε ενδεχόμενη προσπάθεια κατάργησης του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, εξέφρασαν οι πρόεδροι του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών κ. Αθανάσιος Ζούπας, Κυπαρισσίας κ. Θανάσης Πετρόπουλος και Ηλείας κ. Δημήτρης Δημητρουλόπουλος.

«Με τον νέο νόμο, ανοίγει ένα παράθυρο για κατάργηση οποιουδήποτε Πρωτοδικείου. Η Πάτρα, είναι μαζί σας», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπας.

Ο  πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Θανάσης Πετρόπουλος ανέφερε: «Είμαστε αλληλέγγυοι και οι 63 Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας. Δεν θέλουμε γρήγορες αποφάσεις, αλλά σωστές αποφάσεις. Στα μικρά Δικαστήρια απονέμεται η Δικαιοσύνη και αυτά πρέπει να ενισχυθούν».

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας Δημήτρης Δημητρουλόπουλος: «Είμαστε αντίθετοι από κάθε άποψη και θα είμαστε όλοι μαζί σε αυτή την προσπάθεια».

Γ. Λυμπέρης: «Θα παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε»

Αφού έκανε έναν παραλληλισμό με τα τεκτενόμενα υποβάθμισης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας και την απαξίωση της Αμαλιάδας και της Ηλείας γενικότερα, ο δήμαρχος Ήλιδας κ. Γιάννης Λυμπέρης επεσήμανε:

«Εννοείται πως θα παλέψουμε. Οι υπηρεσίες είναι αυτές που φέρνουν την ανάπτυξη σε έναν τόπο. Αυτό θα προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να καταλάβουν και αν δεν το καταλάβουν θα παλέψουμε με όσα μέσα διαθέτουμε».

Α. Νικολακόπουλος: «Δεν πρόκειται να κλείσει το Πρωτοδικείο»

«Το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας δεν πρόκειται να κλείσει και αυτό το πιστεύω βαθιά μέσα μου» είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο βουλευτής Ηλείας και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας Ανδρέας Νικολακόπουλος.

«Κανένας δεν έχει πει ότι θα κλείσει το Πρωτοδικείο, αλλά αν το πει θα είμαστε αντίθετοι», είπε  χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ηλείας κ. Ανδρέας  Νικολακόπουλος, αναφερόμενος σε όλες τις κινήσεις που έχει κάνει και  μόνος, και  με την διοίκηση  του Δικηγορικού Συλλόγου Αμαλιάδας – όπως την συνάντηση με τον υπουργό στις 14/2/2020-  με στόχο την κτηριακή αλλά και όχι μόνο αναβάθμιση του Πρωτοδικείου.

«Με τις επαφές που έχω κάνει δεν συμμερίζομαι τον κίνδυνο αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, για να μην προκαλέσω μια ακόμα συνάντηση με τον Υπουργό και λάβουμε άλλη μια προφορική απάντηση, κατέθεσα επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε γραπτή, εξειδικευμένη απάντηση.

Το Πρωτοδικείο της Αμαλιάδας δεν πρόκειται να κλείσει και αυτό το πιστεύω βαθιά μέσα μου».

Β. Γιαννόπουλος: «Προπομπός άσχημων εξελίξεων»

Επιφυλακτικός  με την «ιδέα» ότι τουλάχιστον ακόμη δεν τίθεται θέμα Πρωτοδικείου Αμαλιάδας, φάνηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ. Βασίλης Γιαννόπουλος λέγοντας:

«Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά και πολύ φοβάμαι ότι ο νόμος αυτός θα είναι προπομπός άσχημων εξελίξεων», μιλώντας και με την ιδιότητα του δικηγόρου.

«Θα είμαστε όλοι μαζί και ελπίζω να μην ξαναβρεθούμε ποτέ όλοι μαζί για να συζητήσουμε για το ίδιο θέμα…».

Δήμαρχοι Πηνειού & Ανδραβίδας – Κυλλήνης

«Πρέπει να είμαστε σταθεροί και αμετακίνητοι στις διεκδικήσεις μας» είπε ακολούθως  ο δήμαρχος Πηνειού κ.  Ανδρέας Μαρίνος.  Ο   δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ.  Γιάννης Λέντζας ξεκαθάρισε: «Συμπλέουμε μαζί σας. Σαν Ηλεία, τα τελευταία χρόνια, γνωρίζουμε μόνο την υποβάθμιση».

Ανησυχία από αντιπολίτευση

«Κατανοώ την ανησυχία για το κλείσιμο του Πρωτοδικείου. Αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω τις διαβεβαιώσεις ότι δεν θα κλείσει» είπε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας  του δήμου Ήλιδας  κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος.

«Από διαβεβαιώσεις χορτάσαμε. Έτσι χάσαμε το Νοσοκομείο, τις σχολές, τη ΔΕΗ που έχει μείνει με δύο  υπαλλήλους και την Εφορία να βρίσκεται υπ’ ατμών», συνέχισε.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ.  Δημήτρης Κράλλης τόνισε ότι στην αποψινή τακτική   συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ήλιδας, θα φέρει πρόταση για το συμβολικό κλείσιμο του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας την ημέρα της ψήφισης του νέου νόμου.

Ο  εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  κ. Νίκος Λοχοβίτης αναφέρθηκε στην συνεχιζόμενη επίθεση που δέχεται ο λαός από τα οικονομικά συμφέροντα.

Τον λόγο έλαβαν  στη συνέχεια και αρκετοί φορείς που εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο κλεισίματος όχι μόνο του Πρωτοδικείου της Αμαλιάδας.

Μηνύματα έστειλαν οι βουλευτές κ.κ. Κώστας Τζαβάρας. Μιχάλης Κατρίνης και Διονύσιος Καλαματιανός, οι οποίοι εξέφρασαν κατηγορηματικά την αντίθεσή τους στο κλείσιμο του Πρωτοδικείου Αμαλιάδας και οποιοδήποτε άλλου στη χώρα.

Εκτός των προαναφερθέντων που τοποθετήθηκαν, μεταξύ άλλων στην εκδήλωση συμμετείχαν ο αναπληρωτής δημάρχου και αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Ανδρέας Παπαδάκος, ο επικεφαλής παράταξης αντιπολίτευσης Πύργου κ. Στάθης Καννής, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Κώστας Τσαούσης, η πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αμαλιάδας κα Νατάσα Παναγιωτάρα, ο αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου  Ν. Ηλείας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, ο υπεύθυνος Τύπου Αυτοδιοίκησης της ΝΔ και μέλος του Επιμελητηρίου  Ν. Ηλείας κ. Λευτέρης Βαρουξής,  ο πρώην βουλευτής Ηλείας κ. Γιάννης Κουτσούκος,  η Γ.Γ. του δήμου Ήλιδας κα Νίκη Κοκκαλιάρη, ο πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί Αμαλιάδας κ. Νίκος Λουκόπουλος κ.α.

Όλη η επικαιρότητα