Categories: Κόσμος

Εντοπίστηκε νεκρό το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν στην Αντιόχεια

Share

Νεκρό εντοπίστηκε το ζευγάρι των Ελλήνων που αναζητούνταν αναζητούνταν στην Αντιόχεια. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, από τους Τούρκους διασώστες που έψαχναν στα συντρίμμια της πολυκατοικίας στην οποία βρισκόταν ο Έλληνας ομογενής, εντόπισαν το πτώμα του κάτω από τόνους τσιμέντου.

Λίγο αργότερα, εντοπίστηκε και το σώμα και της γυναίκας του ομογενή.

Το ζευγάρι έχει να δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα, όταν τα φονικά Ρίχτερ διέλυσαν την περιοχή τους και σκόρπισαν τον όλεθρο στην Τουρκία.

Η κόρη του αγνοούμενου ζευγαριού και δύο στενοί συγγενείς τους, μίλησαν στο Mega για τις έρευνες στο σημείο και την τελευταία ενημέρωση που είχαν.

«Είναι πιθανό να τους βρουν, γιατί οι γονείς μου έμεναν στον πέμπτο όροφο. Η πολυκατοικία είναι έξι ορόφων, οι γονείς μου έμεναν στον πέμπτο. Κανένας δεν ήρθε να μας βοηθήσει. Δεν ακούγεται κανένας ήχος από την περιοχή, οπότε μας είπαν ότι δεν μπορούν να μας βοηθήσουν», δήλωσε η κόρη τους αγνοούμενου ζευγαριού.

Ο Γ.Α. 65 ετών και η σύζυγός του Ν., 62 ετών, έμεναν στον 5ο όροφο της ισοπεδωμένης πολυκατοικίας. Μετά το σεισμό τα παιδιά κι οι στενοί συγγενείς τους άρχισαν να τηλεφωνούν και ο πρώτος που έσπευσε στην περιοχή, ήταν ο γαμπρός τους.

Όλοι ήλπιζαν για κάποιο λόγο το αντρόγυνο να μην ήταν μέσα στο σπίτι εκείνο το βράδυ. Μαρτυρίες γειτόνων όμως, ανέφεραν ότι τους είδαν να επιστρέφουν και να μπαίνουν στη πολυκατοικία που έμεναν.

Η πρώτη εκτίμηση Τούρκων διασωστών για τους Έλληνες ήταν πως εγκλωβίστηκαν αρκετά μέτρα κάτω από την κορυφή των συντριμμιών και γι’ αυτό όπως έλεγαν δεν εντοπίστηκαν στις πρώτες έρευνες.

18.34 οι νεκροί

Σε 18.342 ανέρχονται οι νεκροί από τον σεισμό στην Τουρκία. Κι ενώ εξανεμίζονται οι ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια, χαρακτηρίζεται ως θαύμα 92 ώρες μετά να ανασυρθεί βρέφος μόλις δέκα ημερών και η μητέρα του εν ζωή από τα ερείπια.

Συρία: Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες επιζώντων – 3.500 νεκροί

Την ώρα που οι νεκροί στη χώρα ξεπερνούν τις 3.500 χιλιάδες, συγκλονίζουν οι προσωπικές ιστορίες των διασωθέντων. Ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Χαλέπι, ενώ συναντήθηκε και με διασώστες.

Το δράμα των αστέγων στα Άδανα

Η απόγνωση είναι ζωγραφισμένη στα πρόσωπα όσων έμειναν ζωντανοί και προσπαθούν να επιβιώσουν μέσα σε σκηνές. Η παγωνιά και το τσουχτερό κρύο, τους αναγκάζει να καίνε ότι βρουν μπροστά τους για να ζεσταθούν. Η απεσταλμένη της ΕΡΤ στα Άδανα, Ελβίρα Κρίθαρη, μίλησε με κατοίκους, που βρίσκονται σε απόγνωση και κατηγορούν τις Αρχές ότι έστειλαν αργά τους διασώστες.

Οι έρευνες τις τελευταίες ώρες έχουν επικεντρωθεί σε μια τριώροφη πολυκατοικία 45 διαμερισμάτων, στα συντρίμμια της οποίας βρίσκονται τουλάχιστον 30 άνθρωποι. Συνολικά 14 άτομα έχουν ανασυρθεί νεκρά και τέσσερα ζωντανά, ανάμεσά τους και δύο παιδάκια.

Τουλάχιστον 450.000 είναι οι άνθρωποι αυτοί που σύμφωνα με τις Αρχές φαίνεται να φιλοξενούνται σε καταυλισμούς ή σε προσωρινές δομές. Μόνο στα Άδανα υπάρχουν εννέα τέτοιοι καταυλισμοί. Περίπου 25.000 άνθρωποι έχουν φύγει από τις πόλεις αυτές προς άλλες. Οι 5.000 από αυτούς το έχουν κάνει μέσα από το οδικό δίκτυο, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση.

Η παροχή βοήθειας έρχεται με δυσκολία και από ξένους οργανισμούς και από την πρόνοια της υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών που παρέχει τις σκηνές, ενώ στους προσωρινούς καταυλισμούς υπάρχουν συσσίτια τα οποία οργανώνονται. Παράλληλα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ένα βοήθημα ύψους περίπου 500 ευρώ για κάθε οικογένεια που υπήρξε θύμα του σεισμού.

Έρευνες στα συντρίμμια πολυκατοικίας 14 ορόφων

Ίχνη για επιζώντες αναζητούν τα συνεργεία και σε άλλο σημείο στα Άδανα, σε ένα συγκρότημα κατοικιών στα βόρεια, όπου μεταξύ άλλων μια πολυκατοικία 14 ορόφων καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο της ΕΡΤ, Κώστα Καντούρη, οι ελπίδες δεν έχουν σβήσει 100 ώρες μετά τον φονικό σεισμό, ενώ ο κόσμος περιμένει ένα ευχάριστο μήνυμα από τους διασώστες.

Ήδη έχουν κινητοποιηθεί διασώστες από 95 χώρες, ενώ αναμένονται ακόμα περισσότεροι. Οι άνθρωποι πάντως είναι σε απόγνωση, μη μπορώντας να συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί.

Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ – ΜΠΕ