Ηλεία

Εντός Απριλίου η λειτουργία μονάδας ΟΚΑΝΑ στον Πύργο

Ακούστε το άρθρο

Αντίστροφα μετρά πια ο χρόνος για τη λειτουργία της Θεραπευτικής Μονάδας του ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, καθώς σήμερα αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες εγκατάστασης του προκατασκευασμένου οικίσκου που θα στεγάσει την Θεραπευτική Μονάδα. Η λειτουργία της, αναμένεται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Οργανισμού, Ευάγγελο Καφετζόπουλο, εντός του Απριλίου.

Οι προσπάθειες για τη λειτουργία της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στην Ηλεία, ξεκίνησαν δειλά – δειλά το 2011. Η επανεκκίνηση της προσπάθειας έγινε το 2014, όταν πρόεδρος του Οργανισμού ήταν τότε ο Ηλείος (σ.σ μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ) Μιχάλης Κατρίνης. Η αλλαγή της Διοίκησης στον Οργανισμό «πάγωσε» πολλές από τις προγραμματισμένες δράσεις, με αποτέλεσμα η προσπάθεια να συνεχιστεί το περασμένο καλοκαίρι. Αρχικά έγινε η προκήρυξη του διαγωνισμού για την προμήθεια του κτιριακού εξοπλισμού και τον περασμένο Οκτώβρη, προκηρύχθηκαν 4 θέσεις – ένας Ιατρός Ψυχίατρος, ένας Ψυχολόγος και δυο Νοσηλευτές.

Ο στόχος και οι αλλαγές

Στόχος του Οργανισμού, όπως είχε εξηγήσει, μιλώντας στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Καφετζόπουλος, ήταν η λειτουργία της Μονάδας στις αρχές Μαρτίου. Ωστόσο, η μη εκδήλωση ενδιαφέροντος για τη θέση του Ψυχιάτρου στον διαγωνισμό που είχε προκηρυχθεί, άλλαξε τα σχέδια. Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ.Καφετζόπουλος, η επαναπροκήρυξη της θέσης και οι διαδικασίες πρόσληψης θα είναι σύντομες, σε σχέση με την πρώτη προκήρυξη που αφορούσε 25 θέσεις για διάφορες περιοχές της Ελλάδας (μεταξύ των οποίων και ο Πύργος) και υποβλήθηκαν 1.800 αιτήσεις.

Εγκαταστάθηκε ο οικίσκος

Τελικά, το απόγευμα της Δευτέρας ο οικίσκος έφτασε στον Πύργο και αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία εγκατάστασής του στην πλατφόρμα που έχει κατασκευαστεί από τον Δεκέμβρη του 2014 στη Δυτική πλευρά του Νοσοκομείου. Οι εργασίες, τις οποίες παρακολούθησε χθες το πρωί ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, αναμένεται να ολοκληρωθούν σήμερα το μεσημέρι. «Στα τέλη του μήνα περιμένουμε τα στελέχη του ΟΚΑΝΑ προκειμένου να συζητήσουμε κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν τη λειτουργία της Μονάδας. Αν και είναι ανεξάρτητος Οργανισμός, εμείς από την πλευρά μας θα προσφέρουμε στήριξη, στα τεχνικά θέματα κυρίως, όπως η υδροδότηση και η ηλεκτροδότηση, και θα είμαστε στο πλευρό τους, σε ότι χρειαστούν, ως ευγενικοί οικοδεσπότες», σχολίασε ο κ.Διαμαντόπουλος.

Οι υπόλοιπες τεχνικές εργασίες θα ακολουθήσουν, ενώ όπως έχει πει στην εφημ. «Πατρίς» ο κ.Καφετζόπουλος, την προσπάθεια στηρίζει και η Ιερά Μητρόπολη Ηλείας, με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ Γερμανό να έχει γνωστοποιήσει στον Οργανισμό την πρόθεση να προσφέρει τα κλιματιστικά σώματα, για την κάλυψη του χώρου.

Με 150 και πλέον θέσεις θεραπείες

Η λειτουργία της Μονάδας, αποτελεί πράγματι ένα «παράθυρο ελπίδας» – όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ.Διαμαντόπουλος – για τους εξαρτημένους νέους της Ηλείας, αφού μέχρι τώρα είναι αναγκασμένοι να ταξιδεύουν μέχρι την Πάτρα και την Καλαμάτα – όπου λειτουργούν αντίστοιχες Μονάδες – για τη χορήγηση υποκατάστατων, στο πλαίσιο της θεραπείας τους.

«Μέχρι σήμερα, 120 περίπου άτομα μετακινούνται προς την Αχαΐα και τη Μεσσηνία για την αγωγή τους. Η νέα Μονάδα, θα είναι σε θέση να καλύψει 150 περίπου θέσεις θεραπείας, ενώ αμέσως με τη λειτουργία της, όσοι Ηλείοι επιθυμούν, μπορούν να ενταχθούν στη Μονάδα του Πύργου. Ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης στα Προγράμματα, και των χρηστών που έχουν υποβάλει αιτήσεις και βρίσκονται σε αναμονή. Σαφώς, με το πέρασμα του χρόνου και αν υπάρξει η δυνατότητα για πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, αυτός ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί», εξηγεί τέλος ο κ.Καφετζόπουλος, ευχόμενος να μην υπάρξει άλλο πρόβλημα που θα καθυστερήσει την έναρξη λειτουργίας της Μονάδας ΟΚΑΝΑ στον Πύργο, που πια, έχει μπει στην τελική ευθεία.

Όλη η επικαιρότητα