Αθλητισμός Ηλεία

Εντυπωσιακή αυλαία του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας στην Ολυμπία

Άψογη η διοργάνωση – Θρίαμβος του Πορτογάλου Γιούρι Λεϊτάο– Κράτησε μέχρι το τέλος την πορτοκαλί φανέλα ο Ανδρέας Μιλτιάδης
Ακούστε το άρθρο

Εκπληκτικό, δραματικό και συνάμα συναρπαστικό ήταν το φινάλε στον ΔΕΗ Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας, το Σάββατο 6 Μαΐου, στην Αρχαία Ολυμπία. Η γαλάζια φανέλα, δηλαδή η νίκη στον αγώνα, κρίθηκε κυριολεκτικά στα τελευταία μέτρα του τέταρτου και τελευταίου ετάπ, με τον Γιούρι Λεϊτάο της Caja Rural να είναι ο μεγάλος θριαμβευτής.

Ο 24χρονος Πορτογάλος, ο οποίος πριν από τον Γύρο Ελλάδας δεν είχε πανηγυρίσει νίκη στην καριέρα του, κατάφερε με δυνατό σπριντ στον λιθόστρωτο κεντρικό δρόμο της Αρχαίας Ολυμπίας να τερματίσει δεύτερος στο ετάπ, οριακά πίσω από τον Στάνισλαβ Ανιολκόφσκι της Human Powered Health και να πάρει τα πολύτιμα έξι δευτερόλεπτα που τον έφεραν ψηλότερα από όλους στη γενική κατάταξη. Μια δεύτερη θέση που του χάρισε και την Κωτσόβολος κόκκινη φανέλα, το έπαθλο για τον πρώτο στη βαθμολογία των πόντων.

Τα μπόνους δευτερόλεπτα ήταν απαραίτητα στον Λεϊτάο, καθώς στα 32.2 χιλιόμετρα από την εκκίνηση στην Costa Navarino και συγκεκριμένα στη Μαραθόπολη, ο μεγάλος ανταγωνιστής του για τη ΔΕΗ γαλάζια φανέλα, Άαρον Γκέιτ της Bolton Equities Black Spoke, είχε κερδίσει ένα δευτερόλεπτο με την τρίτη θέση στο πρώτο ενδιάμεσο σπριντ, ισοφαρίζοντας τον χρόνο του αντιπάλου του και διατηρώντας ένα πλεονέκτημα μόλις 17 χιλιοστών του δευτερολέπτου (από τον πρόλογο).

Κάτοχο σε σχέση με την προτελευταία μέρα του αγώνα, δεν άλλαξε ούτε η Bettson πορτοκαλί φανέλα, αλλά ούτε και η ΕΟΤ λευκή.

Ο ποδηλάτης της εθνικής ομάδας της Κύπρου, Ανδρέας Μιλτιάδης, με εντυπωσιακή προσπάθεια και αφού υπερκέρασε τον Αμερικανό Τάιλερ Στάιτς, έκανε δικούς του τους έξι πόντους από το κατηγορίας 2 σπριντ ανάβασης στον Πύργο Τριφυλίας, εξασφαλίζοντας και μαθηματικά την πορτοκαλί φανέλα από τα πρώτα 15 χιλιόμετρα του ετάπ.

Με τη δεύτερη θέση στο σπριντ στη Μαραθόπολη, ο Μιλτιάδης πλασαρίστηκε πολύ ψηλά και στη γενική κατάταξη (6ος), πίσω από τους Λεϊτάο, Γκέιτ, Ανιολκόφσκι, Ρόρι Τάουνσεντ (Bolton Equities Black Spoke) και Γιάκουμπ Ότρουμπα (ATT Investments)

Λόγκαν Κάρι της Bolton Equities Black Spoke πέρασε τη γραμμή του τερματισμού μαζί με το μεγάλο γκρουπ σε 2:56.20 και διατήρησε με άνεση τη λευκή φανέλα για τον καλύτερο νέο (Κ23) ποδηλάτη, την οποία φορούσε από την πρώτη μέρα του Γύρου. Αυτό ήταν το… σουβενίρ από το φετινό Γύρο για την ομάδα από τη Νέα Ζηλανδία, η οποία πέρυσι είχε κατακτήσει τη γαλάζια φανέλα με τον Άαρον Γκέιτ.

Όσον αφορά την ελληνική εθνική ομάδα, ψηλότερα όλων στη γενική κατάταξη βρέθηκε ο Γιώργος Μπούγλας, στην 34η θέση, 48’’ πίσω από τον Λεϊτάο.

Γεωργιόπουλος: «Η Ολυμπία αγκαλιάζει το ποδήλατο»

Στο οργανωτικό μέρος, όλα ήταν άψογα και η συμβολή του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας υπήρξε καθοριστική για την επιτυχή διοργάνωση του τερματισμού. Ο οικοδεσπότης, Δήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος, δήλωσε: «Τον τελευταίο καιρό η Ολυμπία έχει αγκαλιάσει το ποδήλατο. Πριν ένα μήνα ακριβώς ήταν εδώ ένα άλλο μεγάλο γεγονός το L’ Etape Greece by Tour de France και τώρα έχουμε αυτόν τον σπουδαίο επαγγελματικό αγώνα, ενταγμένο και στο καλεντάρι της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Ο αγώνας αυτός παίρνει από τον τόπο μας το πνεύμα και τις αξίες της Ολυμπίας, γιατί εδώ γεννήθηκε ο αθλητισμός ως κοινωνικό γεγονός. Από την πλευρά του Δήμου κάναμε ό,τι μπορούσαμε, όχι μόνο στο οικονομικό σκέλος αλλά και στην προσφορά των ανθρώπων μας, των Αντιδημάρχων και του προσωπικού, για να έχουμε ένα άρτιο αποτέλεσμα. Θέλω να ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά τον Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Αυγενάκη για την επιλογή της Ολυμπίας ως σημείο τερματισμού του αγώνα, τους διοργανωτές, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντόπουλο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και θα έχουμε την ευκαιρία και τα επόμενα χρόνια να συνεχίσουμε με τέτοια γεγονότα. Ο αθλητισμός δεν είναι μόνο αξίες, δεν είναι μόνο ιδέες και ιδεώδη, είναι ταυτόχρονα και ένα μέσο προβολής. Και ιδιαίτερα το ποδήλατο έχει τη δυνατότητα, στο αγωνιστικό κομμάτι, να προβάλλει και το φυσικό κάλλος μιας περιοχής και η Ολυμπία νομίζω ότι είναι το ωραιότερο μέρος της χώρας, όπως έχουν πει και αρχαίοι σοφοί».

Στις απονομές των επάθλων συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού – Ολυμπισμού κ. Δημήτρης Νικολακόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Θοδωρής Βασιλόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Φώτης Κωσταριάς, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας κ. Βασίλης Διαμαντόπουλος, κ.α.

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

Γιούρι Λεϊτάο: «Είμαι πολύ χαρούμενος. Έγινε μεγάλη μάχη όλες αυτές τις μέρες. Δείξαμε ότι έχουμε δυνατή ομάδα, δεν θα μπορούσα να κερδίσω τον αγώνα χωρίς την υποστήριξή τους. Όταν ο Γκέιτ πήρε το μπόνους, απέκτησε το πάνω χέρι, αλλά από την άλλη πλευρά η Bolton Equities Black Spoke μάς… βοήθησε, ανέλαβαν αυτοί να πιάσουν τους αθλητές που είχαν «ξεκολλήσει». Στην ευθεία έπρεπε «απλώς» να σπριντάρω. Στον τελευταίο λόφο είχα δύο δικούς μου και δεν χρειάστηκε να πάω πολύ γρήγορα. Στην κατηφόρα οι συναθλητές μου επιτάχυναν μέχρι τα τελευταία 400 μέτρα και πρόλαβα να πιάσω τον Γκέιτ. Στο τελικό σπριντ δεν κατάφερα να πάρω τη νίκη στο ετάπ, αλλά κερδίσαμε τη γενική κατάταξη κι αυτό είναι το πιο σημαντικό. Πριν από το Γύρο δεν πίστευα ότι θα μπορούσα να κερδίσω ετάπ και τον Γύρο, ήταν αδιανόητο για εμένα. Το τελικό αποτέλεσμα είναι πολύ σημαντικό για όλη την ομάδα».

Στάνισλαβ Ανιολκόφσκι: «Ήταν καλή μέρα για εμάς, έγινε πολύ καλή δουλειά από την ομάδα μου. Και στο τρίτο ετάπ με βοήθησαν πολύ, αλλά εγώ δεν είχα εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μου. Σήμερα τα καταφέραμε! Ήταν μία πολύ ωραία μέρα σε μία πολύ ωραία χώρα, την Ελλάδα. Στο σπριντ, που ήταν πολύ γρήγορο, κατέβαλα μεγάλη προσπάθεια για να περάσω μπροστά. Την πρώτη μέρα δεν μας βγήκε ό,τι είχαμε προγραμματίσει, αλλά είμαστε γενικά ικανοποιημένοι».

Ανδρέας Μιλτιάδης: «Ως Κύπριος είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ελλάδα σε αυτό το ιστορικό μέρος, την Αρχαία Ολυμπία. Ευχαριστήθηκα τον Γύρο πάρα πολύ. Ήρθα εδώ έχοντας βλέψεις για τη γενική κατάταξη, ήμουν τέταρτος στον Πρόλογο και τελικά κατέκτησα την πορτοκαλί φανέλα, ύστερα από τις συγκυρίες που με ευνόησαν τη δεύτερη μέρα, στο ετάπ στο Ηράκλειο. Είμαι χαρούμενος που είμαι και 6ος στη γενική και ελπίζω να λάβω μέρος στο Γύρο Ελλάδας και το 2024».

Λόγκαν Κάρι: «Προσπαθήσαμε για το μπόνους, το πήραμε και ενισχύσαμε την αυτοπεποίθηση μας. Είχαμε πλάνο για τον τερματισμό, αλλά προφανώς δεν λειτούργησε, αν και βάλαμε τον Γκέιτ σε θέση για το τελικό σπριντ. Τα παιδιά της Caja Rural έκαναν εξαιρετική δουλειά, δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσαμε να κάνουμε από τη δική μας πλευρά. Είμαι πολύ χαρούμενος που κατάφερα να κρατήσω μέχρι το τέλος τη λευκή φανέλα. Εκπληκτικό το συναίσθημα να βρίσκεσαι εδώ στην Αρχαία Ολυμπία».

ΔΕΗ International Tour of Hellas – Stage 4, Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία, 6/5/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou
ΔΕΗ International Tour of Hellas – Stage 4, Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία, 6/5/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou
ΔΕΗ International Tour of Hellas – Stage 4, Costa Navarino – Αρχαία Ολυμπία, 6/5/2023. © 2023 Nassos Triantafyllou
TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4
TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4
TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4
TOUR OF HELLAS 2023, ΓΥΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 2023, STAGE 4

Όλη η επικαιρότητα