Ηλεία

Εντυπωσιακή η αύξηση της ανακύκλωσης στον Πύργο!

anakyklosh_pyrgos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε ποσοστό 800% (!) έχει αυξήσει την ανακύκλωση ο δήμος του Πύργου, μέσα σε εννέα περίπου μήνες που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται το πρόγραμμα από την δημοτική αρχή, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Διονύσης Μπέλτσος, ο οποίος χθες το μεσημέρι παρουσίασε την πορεία της ανακύκλωσης για τον δήμο του Πύργου.

Ο μηνιαίος απολογισμός της ανακύκλωσης, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Μπέλτσος, έχουν φτάσει την ανακύκλωση στον δήμο του Πύργου, στο 20%, ένα ποσοστό που είχε τεθεί ως στόχος από τη δημοτική αρχή και πλέον έχει πραγματοποιηθεί ενώ συνεχίζει να αυξάνεται.

«Με τα επίσημα στοιχεία από το ΚΔΑΥ Πατρών, τον μήνα Ιούνιο μεταφέραμε 179 τόνους ανακυκλώσιμων – ποσό ρεκόρ – ενώ έχουμε και ανακύκλωση υπολοίπων υλικών (γυάλινων κ.α.) 56 τόνους με το σύνολο να είναι κοντά στους 240 τόνους. Αν μου έλεγαν τον Σεπτέμβρη που ανέλαβα την ανακύκλωση, ότι οι 30 τόνοι που ανακυκλώνονταν τότε θα γίνονταν τον Ιούνιο 240 και θα πετυχαίναμε αύξηση 800% θα έλεγα ότι είμαι τρελός να το πιστεύω», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπέλτσος και ευχαρίστησε τους δημότες για την συμμετοχή τους στην ανακύκλωση ενώ παράλληλα μετέφερε και τα θετικά μηνύματα που υπάρχουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος για το ποσοστό της ανακύκλωσης στον δήμο του Πύργου.


Στόχος η νομιμότητα

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε χθες ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για την ανακύκλωση, όταν η δημοτική αρχή Πύργου ανέλαβε τα καθήκοντά της, οι εγκαταστάσεις που υπήρχαν για τα απορρίμματα ήταν ανύπαρκτες καθώς δεν υπήρχε ούτε σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, ούτε σταθμός ανακυκλώσιμων υλικών.

Ο κ. Μπέλτσος, χαρακτήρισε «χάος» την όλη κατάσταση και τόνισε ότι: «Αυτό που κοιτάμε σαν δημοτική αρχή είναι να είμαστε πάντα νόμιμοι και να πηγαίνουμε με απόλυτη διαφάνεια και να προσπαθήσουμε να βάλουμε στη συνείδηση του κόσμου ότι η μόνη λύση είναι η ανακύκλωση και περαιτέρω η κομποστοποίηση. Σε αυτές τις γραμμές κινείται ο νέος εθνικός σχεδιασμός και εμείς εναρμονιζόμαστε πλήρως».

Ανταποδοτική ανακύκλωση

Ο κ. Μπέλτσος σημείωσε πως το πρόγραμμα ανακύκλωσης στον δήμο του Πύργου, δεν έχει στοιχίσει στη δημοτική αρχή ούτε ένα ευρώ, καθώς η ανακύκλωση πραγματοποιείται με ανταποδοτικό χαρακτήρα.

«Έχουμε φέρει 350 κάδους ανακύκλωσης οι οποίοι στοιχίζουν κοντά στις 100 χιλ. ευρώ χωρίς ο δήμος να έχει δώσει αντίτιμο. Καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης τα πετρέλαια των απορριμματοφόρων που μεταφέρουν ανακυκλώσιμα στην Πάτρα και το κόστος των φθορών των οχημάτων. Πέραν από τις καμπάνες γυαλιού και τις σακούλες ανακύκλωσης, έχουμε φέρει στον δήμο υλικά κοντά στις 120 χιλ. ευρώ χωρίς να σπαταλήσει ο δήμος λεφτά. Αυτό είναι επιτυχία για το δήμο Πύργου».

Να παρέμβει το Κράτος

«Συστήνω να παρέμβει το Κράτος σε ένα δήμο που έχει εναρμονισθεί πλήρως με την διαχείριση των απορριμμάτων του», τόνισε ο αντιδήμαρχος, Διονύσης Μπέλτσος και συνέχισε «Να παρέμβει και να βοηθήσει τους πολίτες εξασφαλίζοντάς μας μέχρι να ολοκληρωθεί η Μηχανική Διαλογή και μέχρι να γίνουν οι εγκαταστάσεις του δήμου Πύργου τη μεταφορά σε κάποιο ΧΥΤΑ. Το να πάρω σκουπίδια να τα δεματοποιώ, να κάνω ένα Ποτόκι και μετά να μην ξέρω τι να τα κάνω, εγώ δεν το συστήνω. Το Κράτος πρέπει να παρέμβει να μας εξασφαλίσει τις απαιτούμενες ποσότητες σε ΧΥΤΑ».

Τα στοιχεία της ανακύκλωσης

Για τον μήνα Ιούνιο, τα στοιχεία της υπηρεσίας Ανακύκλωσης του δήμου Πύργου, αφορούν:

-Μεταφορά Ανακυκλώσιμων Υλικών: 178,58 τόνοι

-Ανακύκλωση γυαλιού: 30 τόνοι

-Ανακύκλωση Ζωικών Υποπροϊόντων: 25 τόνοι

-Ανακύκλωση Ηλεκτρικών Συσκευών: 3 τόνοι

Σύνολο 236,58 τόνοι 

ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΓΙΑΚΟΥΜΕΛΟΥ

giakoumelou@gmail.comα

Όλη η επικαιρότητα