Αγροτικά

Εως την Πέμπτη το 50% του αγροτικού πετρελαίου

Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, ημέρα Πέμπτη προγραμματίζεται η πληρωμή του 50% της επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του αγροτικού πετρελαίου. Σύμφωνα με το agronews, η επιτροπή που έχει συστήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μαζί με το υπουργείο Οικονομικών, συνεδριάζει για τελευταία φορά αυτή την ώρα (Τρίτη 12 το μεσημέρι), προκειμένου να οριστικοποιήσει τους συντελεστές υπολογισμού των ποσών.

Για την ερχόμενη εβδομάδα μετατίθεται η πληρωμή της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Βάμβακος, που περίμεναν οι παραγωγοί μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής, Μόσχο Κορασίδη, οι έλεγχοι δεν έχουν ολοκληρωθεί και αναμένονται στοιχεία για κάποιες περιοχές, όπως ο Έβρος, οι Σέρρες και η Λάρισα, που είχαν τοπικές προσβολές από πράσινο σκουλήκι, για να οριστικοποιηθούν τα στρέμματα, που θα δώσουν το τελικό ποσό. Έτσι, το υπουργείο τοποθετεί πλέον την πληρωμή για Δευτέρα προς Τρίτη 5 Μαρτίου.

Θα ακολουθήσει, πιθανότατα, την εβδομάδα 11-15 Μαρτίου η πληρωμή των ενισχύσεων de minimis και του άρθρου 68 για τους ορεινούς και μετακινούμενους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης των ζώων που έχουν εφοδιαστεί με ηλεκτρονικά ενώτια ή στομαχικό βώλο.

Αντίθετα, η πληρωμή των de minimis για όσους χοιροτρόφους πρόλαβαν την προθεσμία της 9ης Φεβρουαρίου θα γίνεται μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, ενώ οι υπόλοιποι παραπέμπονται για αργότερα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα χάσουν τα χρήματά τους. Να σημειώσουμε εδώ ότι υπάρχουν Ενώσεις, όπως μας καταγγέλουν αναγνώστες, που χρέωσαν την υποβολή δικαιολογητικών για εξισωτική αποζημίωση και άρθρο 68 προς 30 ευρώ ανά δικαιούχο συν ΦΠΑ.

Για το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, αναμένεται μία επιπλέον πληρωμή των εκκρεμοτήτων από τον επιτόπιο έλεγχο της ενιαίας ενίσχυσης του 2012, καθώς και να εξοφληθούν παλαιότερες ενισχύσεις όλων των ειδών (2009-2011). Ακόμα δεν έχει δοθεί σαφές χρονοδιάγραμμα για την εξισωτική αποζημίωση, αν και προβλέπεται να δοθεί λίγο πριν το Πάσχα, όπως κάθε χρόνο.

Χωρίς αλλαγές η επιστροφή αγροτικού πετρελαίου

Αυτό που φαίνεται μέχρι στιγμής, είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για μεγάλες αλλαγές στον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης πετρελαίου κίνησης από τους αγρότες, οπότε τα ποσά θα είναι ίδια με πέρσι. Συνολικά θα δοθούν 80 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή και θα ακολουθήσει εξόφληση τον Σεπτέμβριο.

Πηγή: agronews.gr

Όλη η επικαιρότητα