Εκπαίδευση Ηλεία

ΕΠΑΛ: Νέοι ορίζοντες με την ‘Μαθητεία’

Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκε να περάσουν τριάντα ολόκληρα χρόνια για υιοθετηθεί και ικανοποιηθεί ένα πάγιο αίτημα της Τεχνολογικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που δεν είναι άλλο από την δυνατότητα των αποφοίτων των ΕΠΑΛ να συμμετέχουν σε πρόγραμμα ‘Μαθητείας’ σε δημόσιες και ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες και δίνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο θα υλοποιηθεί σε συνδυασμό και με μία ημέρα μάθησης στο χώρο του σχολείου. Αυτό σημαίνει ότι τέσσερις ημέρες την εβδομάδα οι απόφοιτοι θα εργάζονται σε δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις και μία ημέρα θα παρακολουθούν μάθημα στα ΕΠΑΛ, αποκτώντας συμπληρωματικές γνώσεις στις ειδικότητές τους.

 

Πολλά οφέλη

Το πρόγραμμα είχε ξεκινήσει πιλοτικά τον περασμένο Φεβρουάριο, πλέον λειτουργεί κανονικά και ήδη το 1ο ΕΠΑΛ και το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας διεκπεραιώνουν όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να εξυπηρετήσουν τους αποφοίτους τους αλλά και τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ενταχθούν στο πρόγραμμα.

Ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κώστας Κωνσταντούλας, στάθηκε τα πλεονεκτήματα που έχει το συγκεκριμένο πρόγραμμα και ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνει τέσσερα πλεονεκτήματα στους αποφοίτους των ΕΠΑΛ. Καταρχήν έχουν αμοιβή από την ‘Μαθητεία’, έχουν ασφάλιση για το διάστημα των εννέα μηνών που διαρκεί το πρόγραμμα, αποκτούν αναγνωρισμένη προϋπηρεσία γι’ αυτό το διάστημα και με την ολοκλήρωση της ‘Μαθητείας’ και με τις εξετάσεις πιστοποίησης αποκτούν πτυχίο επιπέδου 5, το οποίο είναι ισότιμο με αντίστοιχο των ΙΕΚ. Με τα τρία χρόνια σπουδών στο ΕΠΑΛ και ένα χρόνο ‘Μαθητείας’, αποκτούν τρεις τίτλους: Απολυτήριο λυκείου, πτυχίο ειδικότητας και πτυχίο επιπέδου 5».

Από την ερχόμενη Δευτέρα τα δύο ΕΠΑΛ της Αμαλιάδας είναι στην διάθεση των αποφοίτων και των επιχειρήσεων για οποιαδήποτε πληροφορία, όπως δήλωσε ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος: «Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις από ολόκληρο το νομό Ηλείας να επικοινωνήσουν με τα ΕΠΑΛ της πόλης μας προκειμένου να λάβουν περισσότερες πληροφορίες και οι απόφοιτοι μπορούν από Δευτέρα να επικοινωνούν με τα σχολεία για τα δικαιολογητικά τους». Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από αποφοίτους και μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος συμπλήρωσε ότι: «Τα ΕΠΑΛ είναι διατεθειμένα να ξεπεράσουν τα όποια προβλήματα παρουσιαστούν από το πρόγραμμα και να συνεργαστούν με το Υπουργείο για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Όπως εξήγησαν οι δύο διευθυντές, οι επιχειρήσεις που θα ενταχθούν στο πρόγραμμα της ‘Μαθητείας’ και θα απασχολήσουν για εννέα μήνες αποφοίτους των ΕΠΑΛ έχουν μεγάλα πλεονεκτήματα, μεταξύ των οποίων είναι ότι θα απασχολήσουν πλήρως καταρτισμένα άτομα, τα οποία θα εποπτεύονται από το σχολείο και θα μπορούν να μεταφέρουν στις επιχειρήσεις σημαντικά κομμάτια της τεχνογνωσίας που έχουν αποκτήσει στο σχολείο τους.

 

Τι προβλέπεται

Στη ‘Μαθητεία’ θα εφαρμοστεί το δυικό σύστημα εκπαίδευσης με συνολική διάρκεια του προγράμματος εννέα (9) μήνες και θα περιλαμβάνει: α) μαθητεία με εκπαίδευση στο χώρο εργασίας και β) μαθήματα Ειδικότητας στη σχολική μονάδα. Την ευθύνη υλοποίησης του «Μεταλυκειακού Έτους – Τάξης Μαθητείας», έχουν τα κατά τόπους ΕΠΑ.Λ.

Οι απόφοιτοι της «Τάξης Μαθητείας» λαμβάνουν πτυχίο ειδικότητας, επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης επιπέδου 5, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών πιστοποίησης των προσόντων τους από τον ΕΟΠΠΕΠ.

 

Οι αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις από τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου  έως την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, ώρα 14:00.

Η αίτηση και τα απαραίτητα δικαιολογητικά  υποβάλλονται:

α) ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ. ή

β) με fax στα τηλέφωνα των ΕΠΑ.Λ.  ή

γ) αυτοπροσώπως στις διευθύνσεις των ΕΠΑ.Λ.

 

Τα δικαιολογητικά

Τα απαραίτητα δικαιολογητικά  είναι τα ακόλουθα:

  1. A) Φωτοαντίγραφα των:
  2. απολυτηρίου ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ και
  3. πτυχίου ΕΠΑΛ
  4. ταυτότητας
  5. αποδεικτικού ΑΜΚΑ
  6. αποδεικτικού ΑΦΜ
  7. B) Υπεύθυνη δήλωση

Οι ειδικότητες

Οι ειδικότητες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της ‘Μαθητείας’ είναι:

-Υπαλλήλων Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

-Υπαλλήλων Τουριστικών Επιχειρήσεων

-Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων-  Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

-Ηλεκτρονικών Υπολογιστικών Συστημάτων και Δικτύων-Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών

-Ψυκτικών Εγκαταστάσεων και Κλιματισμού

-Μηχανικών και Ηλεκτρολογικών Συστημάτων Αυτοκινήτου-Τεχνικός Οχημάτων

-Τεχνολογίας και Ελέγχου Τροφίμων          Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

-Υποστήριξης Συστημάτων, Εφαρμογών και Δικτύων Η/Υ

-Τεχνικός Εφαρμογών Λογισμικού

-Σχεδιαστών Δομικών Έργων –          Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής

-Σύγχρονης Επιχειρηματικής Γεωργίας- Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

-Βοηθών Νοσηλευτών

-Βοηθών Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων

-Βοηθών Βρεφονηπιοκόμων

-Βοηθός Φυσικοθεραπευτή

-Αισθητικής Τέχνης

-Γραφικών Τεχνών         Γραφικών Τεχνών

Όλη η επικαιρότητα