Ελλάδα

Επανελέγχονται 125 ψυχικά ασθενείς που ήταν στα ‘αζήτητα’

Ακούστε το άρθρο

Το ανθρώπινο πρόσωπό της επιχειρεί να δίνει η ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία αποφάσισε να προχωρήσει στον επανέλεγχο 125 ψυχικά ασθενών, που παραμένουν έγκλειστοι σε ψυχιατρεία εδώ και χρόνια, δίχως όμως να έχουν επανεξεταστεί οι περιπτώσεις τους.

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου παρήγγειλε την από την αρχή μελέτη των 125 φακέλων τόσο σε Αθήνα όσο και σε Θεσσαλονίκη, ορίζοντας έναν εισαγγελικό λειτουργό σε κάθε πόλη, ο οποίος και θα κάνει την εκ νέου εξέταση του κάθε ατόμο που μέχρι σήμερα θεωρείται ακαταλόγιστο για τις δικαστικές αρχές, παραμένοντας έγκλειστο σε δημόσια ιδρύματα. Ανάμεσά τους, συμπολίτες μας που κυριολεκτικά βρίσκονται στα “αζήτητα”, καθώς δεν έχουν κανένα δικό τους άνθρωπο να φροντίσει για την κατάστασή τους και για την τύχη τους.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 55 άτομα που νοσηλεύονται στο δημόσιο Ψυχιατρείο της Θεσσαλονίκης και 75 στα ψυχιατρικά καταστήματα της Αθήνας, Δαφνί και Δρομοκαϊτειο. Όλοι τους έχουν κριθεί ως μη έχοντες καταλογισμό πριν από πολλά χρόνια, αλλά δεν έχουν επανελεχθεί έτσι ώστε να εξακριβωθεί αν έχει βελτιωθεί η κατάσταση της υγείας τους.

Στόχος είναι να αποσαφηνιστεί αν καλώς παραμένουν σε αυτά ή αν οι περιστάσεις έχουν αλλάξει και οι άνθρωποι αυτοί είναι πλέον σε θέση να επανενταχθούν στην κοινωνία. Ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στο γεγονός ότι μεταξύ αυτών των 125 ατόμων περιλαμβάνονται και περιπτώσεις που δεν έχουν βγει από τα ψυχιατρεία για ολόκληρες δεκαετίες.

Πηγή: news247.gr

Όλη η επικαιρότητα