Εκπαίδευση Ηλεία

Επαγγελματική διέξοδο στην κρίση δίνουν οι ειδικότητες του 1ου και 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας

Ακούστε το άρθρο

Επαγγελματική διέξοδο, μέσα από ελκυστικές ειδικότητες και πληθώρα εφοδίων που προσφέρουν, αποτελούν τα δύο Επαγγελματικά Λύκεια της Αμαλιάδας.

Το 1ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας, αποτελούν ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο χώρο της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τα τελευταία χρόνια έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που προσφέρουν στους μαθητές τους, τις δράσεις που έχουν αναπτύξει και τις διεξόδους που προσφέρουν για μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση.

Είναι γεγονός ότι τα δύο σχολεία έχουν κατορθώσει να έχουν αποφοίτους οι οποίοι είτε προχωρούν στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, είτε αποκαθίστανται επαγγελματικά μέσω των πτυχίων τους. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι εγγράφονται στα συγκεκριμένα σχολεία και ενήλικες, που δεν κατάφεραν να αποκατασταθούν επαγγελματικά με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων και προσπαθούν να κάνουν στροφή και να ανοίξουν νέους επαγγελματικούς δρόμους.

Όλες οι ειδικότητες

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στα δύο ΕΠΑΛ και οι ενδιαφερόμενοι έχουν να επιλέξουν μέσα από σημαντικές ειδικότητες.

Ειδικότερα, οι ειδικότητες του 1ου ΕΠΑΛ είναι:

-Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής

-Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών  

-Τεχνικός Οχημάτων

-Μηχανικός  Εμπορικού Ναυτικού

-Πλοίαρχος  Εμπορικού Ναυτικού

-Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων

-Κομμωτικής Τέχνης

Οι ειδικότητες του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας είναι:

-Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής

-Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου

-Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών

-Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών

-Υπάλληλος Εμπορίας και Διαφήμισης

-Υπάλληλος Οικονομίας και Διοίκησης στον Τουρισμό

-Βοηθός Νοσηλευτή

-Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων

Κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα

«Όλες οι ειδικότητες των δύο ΕΠΑΛ της Αμαλιάδας έχουν πλήρη κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και μάλιστα από την καθημερινή μας εμπειρία συναντάμε μαθητές μας τόσο σε δημόσιους όσο και σε ιδιωτικούς φορείς, οι οποίοι εργάζονται με βάση το πτυχίο που έχουν αποκτήσει από το ΕΠΑΛ» ανέφερε ο διευθυντής του 2ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Κώστας Κωνσταντούλας, ο οποίος έκανε γνωστό ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, που ξεκινά το νέο σχολικό έτος, θα υπάρξει και το πρόγραμμα της μαθητείας για τους αποφοίτους των δύο σχολείων.

Τόσο ο ίδιος όσο και ο διευθυντής του 1ου ΕΠΑΛ Αμαλιάδας κ. Βασίλης Παναγιωτόπουλος, έχουν έρθει ήδη σε επαφή με δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς για την εξασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα επαρκούς άσκησης σε όλους τους αποφοίτους, προκειμένου να έχουν άμεσα επαγγελματική αποκατάσταση.

«Πρέπει να σημειώσουμε ότι από φέτος έχει δοθεί και η δυνατότητα για πρόσβαση εκτός από τα ΤΕΙ σε Πανεπιστημιακές σχολές, σε όλες τις στρατιωτικές σχολές, υπαξιωματικών της Πυροσβεστικής της Αστυνομίας και στο Εμπορικό Ναυτικό, καθώς και στα ΤΕΦΑΑ και τη Σχολή Καλών Τεχνών. Παράλληλα, τα δύο ΕΠΑΛ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζουν ευρύ πεδίο δράσεων τόσο σε εθνικό όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη αξιοποίηση των γνώσεων και των δυνατοτήτων των μαθητών» σημείωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Και απόφοιτοι

Εκτός από τους αποφοίτους του Γυμνασίου που εγγράφονται στην Α’ τάξη των ΕΠΑΛ και οι απόφοιτοι του Γενικού Λυκείου έχουν την δυνατότητα να εγγράφονται στην Β’ τάξη των ΕΠΑΛ παρακολουθώντας μόνο τα μαθήματα ειδικότητας. Έτσι, ώστε μέσα σε δύο χρόνια να αποκτήσουν πτυχίο με όλα τα πλεονεκτήματα που προαναφέρθηκαν λη μπορούν να λάβουν μέρος και στις Πανελλαδικές εξετάσεις.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και στα δύο σχολεία φοιτούν μαθητές μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι δεν μπορούν να βρουν διέξοδο από τα Γενικά Λύκεια και αναζητούν διέξοδο στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι, μέχρι τις 20 Ιουνίου μπορούν να επικοινωνούν με τα δύο ΕΠΑΛ για εγγραφές και πληροφορίες.

Όλη η επικαιρότητα