Ελλάδα Επιχειρήσεις

Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθήνας: “Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Δικαιοσύνη”

Ακούστε το άρθρο

Για το δίπολο «ΜΜΕπιχειρήσεις & Δικαιοσύνη» μίλησε ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας, κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου στην εκδήλωση «Δικαιοσύνη και Επενδύσεις», την οποία διοργάνωσε ο «Κύκλος Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση», στις 22 Νοεμβρίου 2017. Ο κ. Χατζηθεοδοσίου τόνισε την ανάγκη «περισσότερης δικαιοσύνης για τις Μικρομεσαίες επιχειρήσεις» και καθοριστικής συμβολής του κράτους και των αρχών της πολιτείας ώστε να διασφαλιστούν προϋποθέσεις δικαίου στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

«Αν κάποιοι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δικαιοσύνη, στην εφαρμογή της και στο περιεχόμενό της, είμαστε εμείς, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις» είπε ο κ. Χατζηθεοδοσίου παροτρύνοντας τους παρευρισκόμενους σε μια μαζική κινητοποίηση που θα συμβάλλει στην επίτευξη αυτής τη μέγιστης μεταρρύθμισης στην Ελλάδα, που είναι η καλύτερη, η ισότιμη και η εφαρμόσιμη δικαιοσύνη.

Στην πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση συμμετείχαν οι: Κωνσταντίνος Μενουδάκος, Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ, Βασίλης Σκουρής, Πρώην Πρόεδρος του ΔΕΕ, Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος του ΕΕΑ, Θεόδωρος Φέσσας, Πρόεδρος του ΣΕΒ, Γιάννης Ρέτσος, Πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ειδικότερα, στην ομιλία του ο κ. Χατζηθεοδοσίου ανέφερε μεταξύ των άλλων ότι:

“Είναι γεγονός ότι η χώρα έχει ανάγκη τις μεγάλες επενδύσεις. Δεν είναι όμως η μοναδική προϋπόθεση για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Και αυτό γιατί λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών της οικονομίας μας, για να αναστραφεί το κλίμα και να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες, απαιτείται η στήριξη και η ενδυνάμωση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, καθώς αυτές αποτελούν αυτή τη στιγμή το συντριπτικά κυρίαρχο σε αριθμό, μέρος της επιχειρηματικότητας. Το έχουμε ακούσει πολλές φορές να εκφράζεται με κακεντρέχεια: η ανάπτυξη θα έρθει μόνο από τις μεγάλες επιχειρήσεις – άλλωστε οι ΜΜΕ φοροδιαφεύγουν και δεν πληρώνουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Επιτρέψτε μου λοιπόν να επιχειρηματολογήσω γύρω από τη διαπίστωση ότι η αποδοτικότητα αλλά και η παραβατικότητα, δεν είναι υπόθεση μεγέθους: -οι μεγάλες επιχειρήσεις καταρρέουν με πάταγο, οι μικρές αθόρυβα, -οι μεγάλες επιχειρήσεις παρανομούν μεγάλα, οι μικρές επιχειρήσεις παρανομούν μικρά. Όμως δυστυχώς η δικαιοσύνη ή ενίοτε η απουσία απονομής της, ευνοεί περισσότερο εκείνες τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το μεγάλο μέγεθος τους ως διαπραγματευτικό όπλο, πολιτικό, οικονομικό ή απλά πραγματικό.

Με βάση τα κριτήρια της ΕΕ, ΜικροΜεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ) θεωρούνται όλες οι επιχειρήσεις που έχουν πωλήσεις κάτω από 50 εκ. ευρώ ή λιγότερους από 250 εργαζόμενους. Στην Ελλάδα αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας καθώς αριθμούν περί τις 704.000 επιχειρήσεις ή το 99,9% του συνόλου των επιχειρήσεων, αριθμός δραματικά μειωμένος τα τελευταία χρόνια ως αποτέλεσμα της κρίσης. Η επίδραση που έχουν οι ΜμΕ στην κοινωνία είναι πολύ μεγάλη. Οι οικονομικές εξελίξεις των τελευταίων δεκαετιών, απέδειξαν ότι η μικρή και μεσαία επιχείρηση είναι αυτή που υποστηρίζει την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή: το 87% του συνολικού ανθρώπινου δυναμικού εργάζεται σε αυτές. Εκεί παράγεται η καινοτομία και η τεχνογνωσία. Αν κάποιοι χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερη δικαιοσύνη (στην εφαρμογή της και στο περιεχόμενο της), είμαστε εμείς, οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Ας συμβάλουμε όλοι μαζί για να πετύχουμε αυτή τη μέγιστη μεταρρύθμιση στη χώρα μας”.

Όλη η επικαιρότητα