Κόσμος

Επέμβαση ενόπλων δυνάμεων στα ανατολικά με πληροφορίες για νεκρούς

oykrania.jpg
Ακούστε το άρθρο

Κάνοντας πράξη τις απειλές του αλλά και επιδεικνύοντας την στρατιωτική του ισχύ, το Κίεβο ξεκίνησε μία ευρείας κλίμακας «αντιτρομοκρατική» επιχείρηση στα ανατολικά της Ουκρανίας – και πιο συγκεκριμένα βόρεια του Ντονέτσκ – με στόχο την καταστολή των ταραχών που κλιμακώθηκαν επικίνδυνα μετά τις ολοένα αυξανόμενες καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους αυτονομιστές.

Νωρίς το απόγευμα της Τρίτης, πραγματοποιήθηκε η «ειδική επιχείρηση» των ενόπλων δυνάμεων στην πόλη Κραματόρσκ.

Όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ, ένα μαχητικό ουκρανικό αεροσκάφος προσπάθησε να προσγειωθεί στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της πόλης, χωρίς όμως τελικά να γίνει κάτι τέτοιο.

Την ίδια ώρα ο υπ’ αριθμόν 2 στην ιεραρχία των ουκρανικών ειδικών υπηρεσιών (SBU), στρατηγός Βαλερί Κρουτόφ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές που δεν θα παραδώσουν τα όπλα θα «εξοντωθούν».

Όπως μετέδωσε λίγο αργότερα το Associated Press, ο δήμαρχος της πόλης δήλωσε πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έχουν καταλάβει το αεροδρόμιο, ενώ και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Τουρτσίνοφ το επανέλαβε λίγο αργότερα.

Παράλληλα από την περιοχή του αεροδρομίου ακούγονται συνεχώς πυροβολισμοί και εκρήξεις, μεταδίδουν οι ανταποκριτές του διεθνούς Τύπου.

Το πρακτορείο Bloomberg μεταδίδει δηλώσεις του αναπληρωτή πρωθυπουργού της χώρας, Βιτάλι Γιάρεμα, σύμφωνα με τον οποίο η ρωσική 45η Αερομεταφερόμενη Μεραρχία έχει αναπτυχθεί σε θέσεις στις ανατολικές πόλεις Σλαβιάνσκ και Κραματόρσκ.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού Mega, και με όσα μεταδίδει ο ανταποκριτής του στη Μόσχα, Θανάσης Αυγερινός, ήδη αναφέρονται τέσσερις νεκροί φιλορώσοι διαδηλωτές στην πόλη Ντόνιετσκ. Πληροφορίες για «νεκρούς και τραυματίες» μεταδίδει και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ουκρανίας RIA Novosti.

Πληροφορίες αναφέρουν ακόμα ότι άρματα μάχης μπαίνουν στην πόλη Σλαβιάνσκ, τον έλεγχο της οποίας πήραν το περασμένο Σάββατο ένοπλοι φιλορώσοι.

Την ίδια ώρα, ο Ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι αρχές του Κιέβου θα έχουν «αρκετό μυαλό» ώστε να αποφύγουν μια περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στη χώρα.
«Θα είμαι σύντομος: Η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα εμφυλίου πολέμου και αυτό είναι τρομακτικό», δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Μεντβέντεφ, έπειτα από μια συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Λευκορωσία και το Καζακστάν.

Από τον Λευκό Οίκο, ο εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε πως η Ουκρανία πρέπει να αντιδράσει κάπως, αν και οι ΗΠΑ δεν προτίθενται να αναμειχθούν και να επέμβουν στρατιωτικά στη χώρα.

Μετά την επιχείρηση το βράδυ της Τρίτης, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε πως περιμένει σαφή καταδίκη των «αντισυνταγματικών ενεργειών του Κιέβου στην ανατολική Ουκρανία» από τα Ηνωμένα Έθνη.

Κι ενώ η ανατολική Ουκρανία μυρίζει μπαρούτι, στο Στρασβούργο πραγματοποιήθηκε συνάντηση του επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ και του Ευρωπαίου επιτρόπου , αρμόδιου σε θέματα ενέργειας, Γκίντερι Ετινγκερ με θέμα την προμήθεια του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στην οποία ο εκπρόσωπος του ρωσικού κολοσσού διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία θα παραμείνει αξιόπιστος πάροχος φυσικού αερίου.

«Η Ουκρανία βρίσκεται λίγο πριν απωλέσει το 20% του έθνους της, σχολιάζει ο αρθρογράφος της KievPost, Μπράιαιν Μπονερ,σχολιάζοντας την τεταμένη κατάσταση στην περιοχή αλλά και τις κινήσεις των φιλορώσων αυτονομιστών που ζητούν ομοσπονδοποίηση της χώρας με συνταγή Κριμαίας.  

Με την Δύση να κατηγορεί την Μόσχα για υποκίνηση των αιματηρών ταραχών και να απειλεί με νέες κυρώσεις, ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας, Ολεξάντερ Τουρτσίνοφ, ανακοίνωσε ότι η «αντιτρομοκρατική επιχείρηση» ξεκίνησε στην περιοχή του Ντόνετσκ όπου και βρίσκονται οι περισσότερες πόλεις με φιλορωσικές δυνάμεις.

«Ξεκίνησε η επιχείρηση στα βόρεια του Ντόνετσκ. Θα διεξαχθεί ωστόσο σε φάσεις, υπεύθυνα και ισορροπημένα. Ο σκοπός των ενεργειών αυτών, το τονίζω ακόμη μια φορά, είναι να προστατευθούν οι πολίτες της Ουκρανίας», αλλά και να αποτραπούν οι «απόπειρες διαμελισμού» της χώρας, δήλωσε ο Τουρτσίνοφ.
  
Μέχρι στιγμής, η έκταση της επιχείρησης δεν έχει προσδιοριστεί, αλλά σύμφωνα με άρθρα ρωσικών ΜΜΕ, ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους ουκρανικά τεθωρακισμένα σε πόλεις της ανατολικής Ουκρανίας όπως το Σλοβιάνσκ, που έγινε το επίκεντρο των αιματηρών ταραχών κατά την διάρκεια του Σαββατοκύριακου.
 
Σύμφωνα με την ρωσική ιστοσελίδα Russia Today, που επικαλείται τον επικεφαλής του ουκρανικού Συμβουλίου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας, το πρώτο τάγμα της εθνικής φρουράς έχει ήδη αναχωρήσει από το Κίεβο για νοτιοανατολικά.

www.protothema.gr

Όλη η επικαιρότητα