Αρθρογραφία

Επενδυτικό «σοκ» μόνο στα χαρτιά;

espa_2.jpg

«Αναπτυξιακός νόμος: Μοιράζει λίγα σε πολλούς, καταργεί γραφειοκρατικούς περιορισμούς

και απλοποιεί διαδικασίες επιχορήγησης. Απαιτεί όμως και ιδία κεφάλαια που σήμερα

δεν υπάρχουν…»

Η κυβέρνηση στηρίζει μεγάλο μέρος του στόχους της για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια στον υπό διαμόρφωση αναπτυξιακό νόμο. Σ’ αυτόν στηρίζουν και αρκετές από τις ελπίδες τους, επιχειρηματίες και παράγοντες της αγοράς που επιδιώκουν μια καινούρια προσπάθεια για την επίτευξη της επαγγελματικής τους επιβίωσης ή και ανέλιξης…

Θα είναι όμως έτσι, όπως προσδοκούν και οι δύο πλευρές;  Η εμπειρία του παρελθόντος και όσα «έμειναν στη μέση», μας αναγκάζουν σαφώς να «κρατάμε μικρό καλάθι…».

Ειδικά τώρα που προκύπτει ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα: Το επιζητούμενο στην χώρα και την δική μας περιοχή «επενδυτικό σοκ» απαιτεί κεφάλαια και ευνοϊκό περιβάλλον δραστηριοποίησης. Και δυστυχώς πρόσθετα χρήματα από ιδίους πόρους για συμμετοχή – όπου χρειαστεί – πλέον, δεν υπάρχουν, ενώ κίνητρα και φιλικές συνθήκες εφαρμογής δεν μπορούν να υπολογίζονται υπό καθεστώς έντονης γραφειοκρατίας και ταυτοχρόνως ασφυκτικής φορολογίας!

Ο νέος αναπτυξιακός νόμος είναι ο τέταρτος από το 1998 και ο δεύτερος κατά την περίοδο του εγκλωβισμού μας στους δανειστές. Και όλοι οι παλαιότεροι (1998 – 2004 – 2011) δεν υλοποιήθησαν επί της ουσίας, αφήνοντας τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια στα χαρτιά…

Μάλιστα, η σημερινή κυβέρνηση, καλείται να αποπληρώσει ενισχύσεις για τέτοια εκκρεμή σχέδια περίπου 2,5 δισ. ευρώ όταν η κρατική συμμετοχή υπολογίζεται στα 3,6 δισ. εφόσον υλοποιηθούν από τώρα και μέχρι το 2023 επενδύσεις ύψους 11 δισ. ευρώ. Αυτό λοιπόν και αν είναι ένα τεράστιο πρόβλημα των σημερινών δεδομένων…

Πέραν των ανωτέρω το μεγάλο ερωτηματικό για όλους παραμένει: Πώς έπειτα από επτά χρόνια ύφεσης και πρωτοφανούς λιτότητας και με επιχειρήματίες να οφείλουν σε τράπεζες, ταμεία και Κράτος, θα υπάρξουν άραγε υγιή projects και   επιχειρήσεις με φρέσκο χρήμα για να συμβάλουν στην υποψήφια επένδυση; Ας μην αγνοούμε ότι αυτό αποτελεί την απαραίτητη μείζονα προϋπόθεση ώστε να τύχουν των ευεργετημάτων του νέου νόμου και να προχωρήσουν.

Πάντως, οι καινοτόμες δράσεις και πολύ περισσότερο εκείνες που θα έχουν άμεση σχέση με την τεχνολογική αναβάθμιση, εκτιμάται ότι ωφελούνται. Όμως, επί του παρόντος, καινοτόμα και υψηλής τεχνολογίας σχήματα παραμένουν ελάχιστα και δεν δίνουν την αναμενόμενη ώθηση.

Και «αδικείται» ως ένα βαθμό ο τουρισμός που δεν συμπεριλαμβάνεται όσο θα έπρεπε στο νέο πρόγραμμα, παρά τα πλήγματα που κατά καιρούς έχει δεχθεί, αλλά εξακολουθεί να στηρίζει τις παραγωγικές δυνάμεις και την αύξηση της απασχόλησης.

Εμμέσως βέβαια, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να βρουν «παραθυράκι» μέσω των εταιρειών αγροδιατροφικού τομέα αλλά και αυτών της υψηλής τεχνολογίας αφού τρόπος υπάρχει.

Θετικό ασφαλώς είναι το γεγονός ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος έχει στο επίκεντρό του, την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα που αναδεικνύεται βασικός μοχλός για την ανασυγκρότηση της Οικονομίας. Αν υπάρξει και συγκροτημένος σχεδιασμός με τις ανάλογες βελτιώσεις για τα προβλήματα τα οποία ήδη αναφέρθησαν, ίσως να προκύψει κάτι καλό. Που ήδη έχει καθυστερήσει.

Χρίστος Πλευριάς

xr_plevrias@yahoo.gr

Όλη η επικαιρότητα