Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Έπεσε η πρώτη… άσφαλτος!: Προχωρούν βάσει χρονοδιαγράμματος οι εργασίες στην Πατρών – Πύργου

Θυμίζουμε, ότι στελέχη της Ολυμπίας Οδού μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τον περασμένο Αύγουστο πιστοποίησαν πως οι εργασίες βαδίζουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και σε ορισμένα σημεία πιο γρήγορα από αυτά
Ακούστε το άρθρο

Οπρώτος ασφαλτοτάπητας, της νέας Εθνικής Οδού Πύργου – Πατρών είναι γεγονός με το τμήμα του δρόμου στο ύψος της Αμαλιάδας να αρχίζει πλέον να παίρνει σταδιακά την τελική του μορφή. Βέβαια η περιοχή που ασφαλτοστρώνεται ακόμα καλύπτει ένα πολύ μικρό μέρος από τα συνολικά 75 χιλιόμετρα του νέου αυτοκινητόδρομου ωστόσο αποδεικνύεται πως όντως οι εργασίες βαδίζουν βάσει χρονοδιαγράμματος αφού όπως είχε δεσμευτεί η ανάδοχος εταιρεία, η πρώτη άσφαλτος αναμενόταν να πέσει εντός Σεπτεμβρίου, κάτι που όντως έγινε πράξη.

Θυμίζουμε, ότι στελέχη της Ολυμπίας Οδού μιλώντας στην εφ. «Πατρίς» τον περασμένο Αύγουστο πιστοποίησαν πως οι εργασίες βαδίζουν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα και σε ορισμένα σημεία πιο γρήγορα από αυτά με την πρόοδο των εργασιών να αγγίζει πλέον το 30% και τους ρυθμούς κατασκευής συ- νεχώς να αυξάνονται.

Μάλιστα, όπως σημείωσαν χαρακτηρι- στικά στο πρώτο (Μιντιλόγλι – Καραίικα) και στο τρίτο (Γαστούνη – Πύργος) τμήμα του δρόμου, εντός του Φθινοπώρου οι ασφαλτοστρώσεις αναμένονται να προχωρήσουν αρκετά, κάτι που αποτελεί για την Παραχωρησιούχο ένα – τρόπον τινά – «ψυχολογικό όριο» και την πρώτη απόδειξη ότι ο δρόμος αρχίζει να παίρνει την τελική του μορφή.

Η κατασκευή του νέου αυτοκινητόδρομου, ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025. Το έργο, μήκους 75 χλμ. έχει χωριστεί σε 3 εργοτάξια, καθένα εκ των οποίων έχει αναλάβει από ένας όμιλος. Ο όμιλος ΑΒΑΞ κατασκευάζει το πρώτο, μήκους 21 χλμ., τμήμα Μιντιλόγλι-Καραίικα, που χωρίζεται σε δύο τμήματα και γίνεται πάνω στη υφιστάμενη χάραξη. Το πρώτο είναι 13 χλμ. και λογίζεται ως το πιο απαιτητικό δεδομένου ότι αφορά σε διαπλάτυνση της εθνικής οδού με παράλληλη κυκλοφορία. Το τμήμα από Καραίικα έως Γαστούνη κατασκευάζεται από την ΑΚΤΩΡ, ενώ το τμήμα από Γαστούνη έως Πύργο από την ΤΕΡΝΑ και κατασκευάζονται σε νέα χάραξη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος θα έχει δύο λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση με κεντρική διαχωρηστική νησίδα, ενώ -μεταξύ άλλων- θα κατασκευαστούν 8 κόμβοι, δύο πλευρικοί σταθμοί διοδίων (σε Κάτω Αχαΐα και Αμαλιάδα), 15 γέφυρες, 27 άνω και 37 κάτω διαβάσεις.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 332 εκατ. ευρώ, εκ των οποία τα 216 χρηματοδοτούνται από την Ολυμπία Οδό (106 εκατ. ευρώ από δάνεια και 10 εκατ. ίδια κεφάλαια) και τα υπόλοιπα από την ΕΕ και το ελληνικό Δημόσιο.

Όλη η επικαιρότητα