Ειδήσεις «φωτιά» … έβγαλε το ετήσιο Αγροτικό Συνέδριο με τίτλο «Επί Γης 2023: Νέες Τεχνολογίες και Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα», που διοργάνωσε χθες η εφ. «ΠΑΤΡΙΣ» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τον Δήμο Ανδραβίδας- Κυλλήνης, με κυριότερη φυσικά την ανακοίνωση του κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, προέδρου του ΕΛΓΑ, ότι από την Δευτέρα θα μπαίνουν σταδιακά στα αρχεία του, οι εκτάσεις των παραγωγών (κυρίως ελιάς) που επλήγησαν στις φωτιές του 2021 στην Ολυμπία και σε περιοχές του Πύργου και που δεν εντοπίστηκαν από το δορυφορικό σύστημα Κοπέρνικος.
Των Χρ. Κανελλόπουλου & Αντ. Φώτη
Μετά από ενέργειες του ΕΛΓΑ και μετά από επίσκεψη γεωπόνων στις ελαιοκαλλιέργειες που καταστράφηκαν, όπως τόνισε ο κ. Λυκουρέντζος, μετά από ερώτηση του κ. Λευτέρη Βαρουξή, οι περιοχές που δεν κατεγράφησαν από το δορυφορικό σύστημα, με απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής κρατικής Αρωγής, εντάσσονται πλέον στο καθεστώς αποζημίωσης και κυρίως το στάδιο των προκαταβολών.
Μια απόφαση που θα φέρει μια μεγάλη οικονομική … ανάσα σε δεκάδες Ηλείους παραγωγούς.
Χαρακτηριστικά ο κ. Λυκουρέντζος τόνισε ότι από τον ΕΛΓΑ γίνεται τιτάνια προσπάθεια για να φέρουν σε πέρας τις προκλήσεις που υπάρχουν, αφού οι καταστροφές από φωτιές και καιρικά φαινόμενα είναι πολλές σε όλη την χώρα και επισήμανε ότι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει, αλλά οι αποζημιώσεις δίνονται από το Υπουργείο Οικονομικών που από τη Δευτέρα που θα παραδοθούν τα αρχεία θα μπορεί να ξεκινήσει την καταβολή των προκαταβολών, σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Γενικά όλοι οι ομιλητές στο χθεσινό αγροτικό συνέδριο έβγαλαν ειδήσεις, οι οποίες είναι προς όφελος του αγροτικού κόσμου της Ηλείας, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, που επιζητεί να συνεχίσει τις καλλιέργειες του, να τις εκσυγχρονίσει και φυσικά να προσφέρει και στη νεολαία ένα καλό παράδειγμα, το οποίο θα τη φέρει πιο κοντά στην πρωτογενή παραγωγή, που είναι φυσικά ένας από τους μεγάλους στόχους, όλων όσων ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη και για να έχει μέλλον η αγροτική παραγωγή.
Νεκτάριος Φαρμάκης: «Συνδιαμορφωτές ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους»
Το αγροτικό συνέδριο άνοιξε με την τοποθέτηση του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριο Φαρμάκη που ανέφερε μεταξύ άλλων.
«Έχουμε βρεθεί πολλές φορές την Ηλεία και έχουμε μιλήσει πολλές φορές για το παρόν και το μέλλον του αγροτικού τομέα.
Είναι όμως ιδιαίτερα σημαντικό να το επαναλαμβάνω αυτό.
Και ακόμα πιο σημαντικό να υπάρχουν ισχυρά βήματα τακτικού διαλόγου, όπως είναι αυτό το συνέδριο που καθιερώνεται πλέον ως θεσμός από την εφημ. «Πατρίς» και στοχεύει στην προώθηση της δημιουργικής σκέψης και την ανάπτυξη ενός σύγχρονου και ισχυρού πρωτογενούς τομέα.
Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχουμε διαμορφώσει μια στρατηγική για τον πρωτογενή τομέα που υπακούει σε δύο κανόνες.
Ο πρώτος είναι πως η αγροτική παραγωγή, ενώ έχει πάντοτε σαφή τοπικά χαρακτηριστικά, εντούτοις διαμορφώνει μία αγροτική οικονομία που διαφεύγει από τα όρια του κάθε τόπου, της κάθε περιοχής και της κάθε περιφέρειας, παράγοντας οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα που απηχούν σε όλη τη χώρα.
Και ο δεύτερος είναι πως δεν μπορείς να έχεις μία ισχυρή πρωτογενή παραγωγή χωρίς τους πραγματικούς πρωταγωνιστές, δηλαδή τους αγρότες, συμμέτοχους και πρωτοπόρους στις προσπάθειες εκσυγχρονισμού.
Οφείλουμε να ομολογήσουμε πως οι κρίσεις που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια, όπως και αυτές που συνεχίζουμε να βιώνουμε, θέτουν πολύ μεγάλα εμπόδια σε όλους μας, κυρίως τους παραγωγούς μας, αλλά και σε ολόκληρη την αλυσίδα διακίνησης και εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά όμως, οι κρίσεις προσφέρουν και σημαντικά μαθήματα, που αν τα λάβουμε υπόψη, μόνο κερδισμένοι μπορούμε να βγούμε.
Έχοντας κατανοήσει λοιπόν την μεγάλη υγειονομική κρίση του κορωνοϊού, την κρίση που βιώνουμε σε σχέση με την ενέργεια και την ακρίβεια, αλλά και τις αλλεπάλληλες κρίσεις που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή, καλούμαστε να γίνουμε πιο ουσιαστικοί, πιο μεθοδικοί, πιο εξωστρεφείς και πιο αποτελεσματικοί. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από μία σύγχρονη πρωτογενή παραγωγή που παράλληλα θα είναι ανθεκτική. Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας εδώ και τρεισήμισι χρόνια ξεκινήσαμε έναν μεγάλο αγώνα για να καλύψουμε τα κενά και τα ελλείμματα πολλών ετών, να επουλώσουμε τις πληγές που ανοίγουν, αλλά και παράλληλα να σταθούμε δίπλα στο γεωργό, τον κτηνοτρόφο και τον αλιέα ή ιχθυοκαλλιεργητή, όχι απλώς ως συμπαραστάτες του έργου και των αιτημάτων τους, αλλά ως συνδιαμορφωτές ενός καλύτερου μέλλοντος για όλους».
Γιάννης Λέντζας: «Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αποτελεί την ατμομηχανή του αγροτικού τομέα σε όλο το νομό Ηλείας»
Ακολούθως πήρε τον λόγο ο Δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης κ. Γιάννης Λέντζας που στην σύντομη ομιλία του ανέφερε σχετικά.
«Ο δήμος μας στη συντριπτική του πλειοψηφία είναι αγροτικός και θα συζητήσουμε κατά πόσο η νέας τεχνολογία, αλλά ταυτόχρονα και οι επιδοτήσεις οι οποίες είναι στοχευμένες, μπορούν να αλλάξουν το χάρτη, μπορούν να δώσουν μία ώθηση στους νέους αγρότες, αλλά και σε όλους τους παλιούς. Ο δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης αποτελεί την ατμομηχανή του αγροτικού τομέα σε όλο το νομό Ηλείας, έχει τεράστια προσόντα, συγκριτικά πλεονεκτήματα από τους άλλους δήμους, τα οποία αυτά τα βλέπουμε και στο κομμάτι της γεωργικής εκμετάλλευσης και της γεωργικής ανάπτυξης. Εδώ πρωτοεμφανίστηκαν οι πρώτες μονάδες, εδώ υπάρχει η πατάτα και τα εσπεριδοειδή, λαχανικά όλων των ειδών.
Μιλάμε για καλλιέργειες που είναι δύο φορές το χρόνο και τρεις, όταν στις άλλες περιοχές μιλάμε για μονοετείς καλλιέργειες. Άρα καταλαβαίνετε πόσο σημαντικό είναι για το δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και για όλη τη Ηλεία, αλλά και για το εθνικό μας εισόδημα, η συνεισφορά που έχουμε. Πρέπει η αγροτική οικογένεια να νιώθει ότι το κράτος την στηρίζει και να μη νιώθει ένα … κυνηγητό, γιατί βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται και βλέπουμε όλοι αυτή την οικονομική κρίση η οποία μαστίζει όλη τη χώρα, αλλά περισσότερο τους μικρούς αγρότες».
Κυριάκος Μπαμπασίδης: «Νέες Τεχνολογίες & Επενδύσεις στον Πρωτογενή Τομέα: Το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ – Ένα υποστηρικτικό σύστημα για τον παραγωγό»
O κ. Κυριάκος Μπαμπασίδης, Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ ανέφερε στην τοποθέτησή του.
«Ο γενικός στόχος στη νέα προγραμματική περίοδο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής είναι η μετάβαση από τη διαδικασία ελέγχου της συμμόρφωσης της γεωργικής δραστηριότητας βάσει συγκεκριμένων απαιτήσεων, στην αύξηση της λειτουργικής αποτελεσματικότητας καθώς και στην πρόληψη των παρατυπιών με την εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών που επιτρέπουν την διενέργεια ελέγχων με πιο αποτελεσματικό τρόπο, αντικαθιστώντας τους ανθρώπινους καιδιοικητικούς πόρους με αυτοματοποιημένες διαδικασίες, δημιουργώντας νέες και απλούστερες υπηρεσίες για τους αγρότες.
Για την υλοποίηση των ανωτέρω στόχων ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναπτύσσει και θα εφαρμόσει το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (Area Monitoring System – AMS).
Το Σύστημα Παρακολούθησης εκτάσεων είναι η διαδικασία τακτικής και συστηματικής παρατήρησης, παρακολούθησης και αξιολόγησης των γεωργικών δραστηριοτήτων και πρακτικών στις γεωργικές εκτάσεις με δεδομένα των δορυφόρων Sentinels του προγράμματος Copernicus ή με άλλα δεδομένα με τουλάχιστον ισοδύναμη αξία. Το Σύστημα αυτό θα υποκαταστήσει τους επιτόπιους ελέγχους μέσω τηλεπισκόπησης και από το 2024 όλους τους επιτοπίους που μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη μέθοδο αυτή. Θα χρησιμοποιεί κυρίως δωρεάν δορυφορικές εικόνες SENTINEL 1 & 2 και πληροφορίες από τρίτους (Λογισμικά Διαχείρισης Φάρμας ή Γεωσημασμένες Φωτογραφίες – Geotagged Photos) και θα επιβεβαιώνει την επιλεξιμότητα κάθε τεμαχίου ή/και την δηλούμενη καλλιέργεια. Λόγω κυρίως των μικρών τεμαχίων κρίνεται απαραίτητη η βοήθεια ψηφιακών εργαλείων, τα οποία έχουν παραχθεί για τις ανάγκες των ελέγχων αυτών και βρίσκονται στα χέρια και των παραγωγών».
Οι υπόλοιπες ομιλίες
Για το θέμα καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων μέσω του Ελλάδα 2.0 μίλησαν οι κ.κ. Παναγιώτης Πρόντζας, Partner και επικεφαλής του τμήματος Strategy and Investments, Grant Thornton και Πλάτων Μαρλαφέκας, Πρόεδρος, Επιμελητήριο Αχαΐας και Πρόεδρος της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
Για το θέμα Πράσινη Μετάβαση και Εξοικονομώ Επιχειρήσεων μίλησε η κα Διονυσία Μπεβούδα, Σύμβουλος Επιχειρήσεων.
Για την συμβολή του νέου Προγράμματος LEADER στην ανάπτυξη της υπαίθρου και την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε ο κ.
Νικόλαος Θεoφιλόπουλος, Γενικός Διευθυντής της ΑΝΟΛ ΑΕ.
Για το θέμα «Ευφυής γεωργία: Οι αλλαγές στην αγροτική παραγωγή» μίλησαν οι κ.κ. Ιωάννης Πάζιος Διευθυντής Παροχής Υπηρεσιών, Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας», Αναστάσιος Τσάκωνας, Πρόεδρος, Σύλλογου Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Ηλείας, Γιώργος Κατσούλης, Πρόεδρος Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων & Επιχειρήσεων Ελλάδος και ο κ. Χρήστος Σαλτογιάννης, Γεωπόνος από την εταιρία Neuropublic.
Ακολούθησε ανοιχτή συζήτηση με φορείς και η ολοκλήρωση του Αγροτικού συνεδρίου που συντόνισε η αρχισυντάκτης της εφημ. «Πατρίς» Γιούλη Ηλιοπούλου.
*** Οι ομιλίες των υπόλοιπων συνέδρων θα δημοσιευτούν στο αυριανό μας φύλλο.
Γεώργιος Στύλιος: «Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενή τομέα αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση»
Διαδικτυακά και για τα Συστήματα ευφυούς γεωργίας και την ενίσχυση βιωσιμότητας του Πρωτογενή Τομέα μίλησε ο κ. Γεώργιος Στύλιος, Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που τόνισε μεταξύ άλλων.
«Η βιωσιμότητα της παραγωγής βρέθηκε στο προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με αφορμή μεγάλες διεθνείς εξελίξεις. Αναφέρομαι στην πανδημία, στην κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και στη μεγάλη ανάγκη να εξασφαλίσουμε τα τρόφιμα για να θρέψουμε τους πολίτες στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση και σίγουρα βρέθηκε στο επίκεντρο η παραγωγή με αποτέλεσμα τη λειτουργική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια και την αύξηση στις τιμές των καυσίμων.
Χρειάστηκε η αναπροσαρμογή της στρατηγικής μας. Δεν είχαμε σκεφτεί ότι μπορεί να μην έχουμε τρόφιμα στην Ελλάδα, δεν είχαμε σκεφτεί να μην έχουμε τις πρώτες ύλες στη γεωργία.
Οργανωνόμαστε για την επόμενη ημέρα να πετύχουμε τη βιωσιμότητα όσων δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα για να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές και δίκαιο εισόδημα αλλά και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα ώστε να έχουμε έναν πρωτογενή τομέα που δεν εξαντλεί τις φυσικές πρώτες ύλες όπως π.χ. τους υδατικούς πόρους.
Η βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα κινδυνεύει εκτός από την εξωγενή κρίση αλλά και από την κλιματική κρίση. Υποχρέωση μας και ευθύνη είναι να αντιμετωπίσουμε και αυτή την πρόκληση στον πρωτογενή τομέα. Η εξασφάλιση της βιωσιμότητας του πρωτογενή τομέα αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση. Τα ζητούμενα είναι η αύξηση της παραγωγής και η μείωση της κατανάλωσης των πρώτων υλών.
Το μοντέλο της μηχανικής γεωργίας με τα σημερινά δεδομένα είναι μη βιώσιμο οικονομικά και περιβαλλοντικά. Η λύση αυτής της δύσκολης εξίσωσης μπορεί να δοθεί μόνο με την οργάνωση της παραγωγικής διαδικασίας σε νέες βάσεις και αρχές.
Πρώτον είναι η μετάβαση σε βιώσιμο μοντέλο παραγωγής, η εισαγωγή καινοτομιών και νέων μεθόδων. Στόχος να επανεξετάσουμε το υπάρχον μοντέλο και να αναρωτηθούμε όλοι μας τι άλλο μπορούμε να κάνουμε και πώς αλλιώς μπορούμε να το κάνουμε ώστε να μειώσουμε τη σπατάλη των φυσικών πόρων και να αναστρέψουμε τη διάβρωση και υποβάθμιση των εδαφών μας. Να μειώσουμε παράλληλα το κόστος παραγωγής για να βελτιώσουμε την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών μας.
Υπάρχουν στοχευμένες δράσεις ενίσχυσης των παραγωγών αλλά και σχέδιο για να δημιουργήσουμε έναν πρωτογενή τομέα πράσινο, ψηφιακό, καινοτόμο, ανταγωνιστικό και άρα βιώσιμο. Το στοίχημα είναι η επιτυχία του σχεδίου μας να συνεχίσει. Αξιοποιούμε πόρους της αγροτικής πολιτικής και της νέας ΚΑΠ ύψους 19,3 δις ευρώ αλλά και από το ταμείο ανάκαμψης έως το 2025 που έχουμε διαθέσιμα 2,2 δις ευρώ για κατάλληλες υποδομές και προγράμματα στήριξης για ευφυή Γεωργία. Τεχνολογικές υποδομές όπως το αγροτικό λίντερ και άλλα προγράμματα που ενισχύουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενή τομέα. Επίσης υπάρχουν τα νέα σχέδια βελτίωσης μια δράση που μέχρι τις 16 Μαϊου μπορούν οι κτηνοτρόφοι και οι γεωργοί μας να την αξιοποιήσουν και να κάνουν τις αιτήσεις τους».
Ανδρέας Λυκουρέντζος: «Ο ΕΛΓΑ οφείλει να επιβιώσει οικονομικά και να αλλάξει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις διοικητικές του δομές»
Στο ξεκίνημα της ομιλίας του, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος ευχαρίστησε το Δημοσιογραφικό Όμιλο Βαρουξή για την πρόσκληση και το βήμα που του δίνουν και τόνισε πως προηγήθηκαν δυο σοβαρές ομιλίες από τον Περιφερειάρχη Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιο Στύλιο, όπου χαριτολογώντας υποστήριξε πως του μεταφέρουν την ευθύνη να συνεχίσει στο ίδιο επίπεδο.
Στάθηκε σε σημαντικά σημεία της ομιλίας του Περιφερειάρχη και έφερε στη μνήμη του μια ιστορική ομιλία στην Πάτρα του αείμνηστου Παναγή Παπαληγούρα, πρωτεργάτη της εντάξεως της Ελλάδας στο ΕΟΚ, παραθέτοντας τη φράση του «Αυτή είναι η Ευρώπη, αυτές είναι οι ευκαιρίες, αλλά εάν δε δουλέψουμε, στο τέλος δεν θα υπάρχει τίποτα», στην οποία χαρακτηριστικά ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα από όλους για να μη χαθούν άλλες σημαντικές ενισχύσεις.
Μάλιστα, δήλωσε συγκινημένος από την ομιλία του κ. Φαρμάκη και ζήτησε από τον κόσμο να τον επανεκλέξει. Παράλληλα, σημείωσε πως θα πρέπει ο κόσμος να απαιτεί από αυτούς που εκλέγει να μιλούν τη γλώσσα της αλήθειας, να θέτουν στόχους και να τους φέρνουν εις πέρας.
Μιλώντας για τον Οργανισμό τον οποίο εκπροσωπεί, υποστήριξε πως ο ΕΛΓΑ οφείλει να επιβιώσει οικονομικά και να αλλάξει με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις διοικητικές του δομές. Έκανε σημαντική αναφορά σε ποσά που κατάφερε να καλύψει ο Οργανισμός και σε όσα κατάφερε χάρη στη βοήθεια της κυβέρνησης, δηλαδή την εξασφάλιση αναδρομικώς οφειλόμενων πόρων από την προηγούμενη δεκαετία. Κλείνοντας, έκανε λόγο για περισσότερα από 1 δισ. ευρώ που αποτελούν τις αποζημιώσεις και τις ενισχύσεις για τις πυρκαγιές την τελευταία τριετία, με λιγότερα από μισό δισ. να προέρχονται από τους παραγωγούς.
Οι παρατηρήσεις του Κωνσταντίνου Νικολούτσου
Για το θέμα «Πράσινη Μετάβαση και Έρευνα στον Πρωτογενή Τομέα» μίλησαν ο κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος, Πρόεδρος Επιμελητήριου Ηλείας, ο κ. Ευάγγελος Ξυγκώρος, Προέδρος, Επιμελητήριου Μεσσηνίας και ο κ. Χρήστος Μπιλίρης, Σύμβουλος Περιφερειάρχη με αρμοδιότητες σε θέματα συντονισμού των παραγωγικών τάξεων και συνεταιριστικής αγροτικής πολιτικής.
Ο κ. Νικολούτσος στάθηκε σε δύο μικρές εισαγωγικές παρατηρήσεις τονίζοντας ότι έχει σημασία η διακίνηση των προϊόντων να γίνεται με έναν ορθόδοξο τρόπο.
«Αυτό που παρατηρείται ευρέως και έχω ανθρώπους εδώ από την παραγωγή σημαντικούς, αυτό που γίνεται τα προϊόντα στην πλάστιγγα να τα παίρνει κάποιος ανώνυμος, να φεύγουν από εδώ χωρίς χαρτιά, χωρίς τίποτα, έχουν πολύ σημαντικές συνέπειες. Προφανώς αυτά τα προϊόντα δεν μπορεί να έχουν αντιμετώπιση, μέσα από τις συνθήκες της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην οικονομία και στην μεταποίηση.
Ποιος μεταποιητής μπορεί να είναι ανταγωνιστικός όταν τα προϊόντα διακινούνται με αυτό τον τρόπο; Αυτό είναι το πρώτο που το θεωρώ ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ειδικά για τα φρέσκα φρούτα για την περιοχή μας. Το δεύτερο είναι ότι ακούγαμε εδώ και χρόνια για τη βιώσιμη ανάπτυξη, για την πράσινη οικονομία, αλλά το κακό με μας είναι ότι αργούμε πάρα πολύ να ενσωματώσουμε κάποια πράγματα. Χάσαμε το χρόνο της δημιουργίας των υποδομών και αυτών των προϋποθέσεων, που θα μας επέτρεπε να είμαστε σε ένα καλύτερο σημείο. Το παλεύουν οι επιχειρήσεις, προσπαθούν να βελτιώσουν τις συνθήκες, αν και η δικιά θέση ως Επιμελητήριο, είναι ότι η τοποθέτηση της κεντρικής αρχής μέσω του τελευταίου νομοσχεδίου για τον ενεργειακό συμψηφισμό, είναι εναντία στις επιχειρήσεις. Οι δυνατότητες που δίνει στην επιχείρηση να κάνει ενεργειακό συμψηφισμό δεν καλύπτει τις ανάγκες».
Θοδωρής Βασιλόπουλος: «Ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ολυμπιακής Περιφέρειας»
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Θοδωρής Βασιλόπουλος, που βοήθησε σημαντικά μαζί με το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης στο σχεδιασμό της εκδήλωσης με το Δημοσιογραφικό Όμιλο Βαρουξή, κατά την έναρξη της τοποθέτησής του, αφού τόνισε ότι περίμενε περισσότερους αγρότες στην ημερίδα, στάθηκε στο θέμα της κατάρτισης και εκπαίδευσης μέχρι και σήμερα, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχει αγροτική πολιτική και στρατηγική. «Ας τολμήσει ένας υπουργός, ένας υφυπουργός, ένας γενικός γραμματέας, να μας πει ποτέ πραγματικά σ’ αυτή τη χώρα ενώθηκαν οι δυνάμεις όλων όσων εμπλέκονται με τον αγροτικό τομέα, ώστε πραγματικά να σχεδιάσουν μία αγροτική πολιτική;», δήλωσε συγκεκριμένα.
Μεταξύ άλλων επεσήμανε πως ο πρωτογενής τομέας συνεισφέρει σημαντικά στην οικονομία της Ολυμπιακής Περιφέρειας (σ.σ. της Δυτικής Ελλάδας) και ακολούθως εστίασε στα σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο τόσο στην τρέχουσα, όσο και στην ερχόμενη προγραμματική περίοδο, όπως αυτό των Σχεδίων Βελτίωσης που προσφέρει πολλά θετικά στοιχεία στους αγρότες.
Για το θέμα «Επιδοτήσεις Νέων Αγροτών» μίλησαν και οι κ.κ. Νίκος Παυλονάσιος, Πρόεδρος, ΠΕΝΑ – Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών Χρήστος Βαλιανάτος, Πρόεδρος, Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας και Άλκης Κωνσταντόπουλος, Διευθυντής, ΚΕΑ Πύργου.