Categories: Ηλεία

Επί τάπητος το θέμα των ΤΟΕΒ σε σύσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών

Share

Γράφουν οι Παναγιώτης Παυλόπουλος και Γιάννης Τσουκαλάς

Σημαντικές  ήταν οι ανακοινώσεις που έκανε για τον πρωτογενή τομέα ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική και Υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης κ Θεόδωρος Σκυλακάκης στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Επί Γης»  που διοργάνωσε η εφημερίδα «Πατρίς» και το Επιμελητήριο Ηλείας.

Ένα συνέδριο που τράβηξε τα βλέμματα όλου του αγροτικού κόσμου της χώρας αφού τόσο ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών όσο και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής Κώστας  Μπαγινέτας προχώρησαν σε ανακοινώσεις που για πρώτη φορά γίνονται γνωστές.

Ο κ.Σκυλακάκης δεσμεύθηκε για συνάντηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στις αρχές της άλλης εβδομάδος για το θέμα του ενεργειακού κόστους και ειδικότερα των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί στους ΤΟΕΒ λόγω των μεγάλων οφειλών στη ΔΕΗ.

Στην σύσκεψη θα συμμετάσχουν  επίσης ο Υπουργός Περιβάλλοντος κ.Κώστας Σκρέκας και ο Γεν. Γραμ ΥΠΑΑΤ κ.Κώστας Μπαγινέτας .

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών για πρώτη φορά μίλησε για τις πέντε προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 510  εκ. ευρώ  που αφορούν ενισχύσεις για τον αγροτικό κόσμο που δόθηκαν χθες στην δημοσιότητα, για τα 3,6 δις ευρώ που μπήκαν  στα Δημόσια Ταμεία από το  Ταμείο Ανάκαμψης  και για την έξοδο της χώρας από την ενισχυμένη εποπτεία.

Επίσης ανακοίνωσε την στήριξη των αγροτών στο ζήτημα που αφορά την φορολογία τους γεγονός που  είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ανθρώπους που ζουν από την αξιοποίηση της παραγωγής της γης και αποτελούσε πάγιο αίτημα δεκαετιών, καθώς επίσης και την απουσία του δημοσίου από την διαδικασία του δανείου για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα.

Οι καλές ειδήσεις

«Σε μια δύσκολη εποχή, είμαστε σε μια ημέρα που έχει επιτέλους καλές ειδήσεις. Οι καλές ειδήσεις λοιπόν είναι τρεις. Η πρώτη είναι ότι το καλοκαίρι βγαίνουμε από τη λεγόμενη ‘’ενισχυμένη εποπτεία’’ και μετά από παρά πολλά χρόνια η Ελλάδα μπαίνει σε μια καινούργια φάση, που αν δεν υπήρχε ο πόλεμος θα ήμασταν πάρα πολύ αισιόδοξοι. Η δεύτερη καλή είδηση είναι ότι ήρθαν στα δημόσια ταμεία 3,6 δισεκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και αυτό το πόσο ήρθε γιατί η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους και τα ορόσημα που περιλαμβάνει αυτό το αυστηρό ταμείο. Και για να καταλάβετε μόνο τρεις χώρες έχουν πάρει μέχρι τώρα χρήματα, ως πρώτη πληρωμή. Και οι πληρωμές αυτές γίνονται έπειτα από εξονυχιστικό έλεγχο, ότι έχεις τηρήσει όλα όσα δεσμεύτηκες σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις και την υλοποίηση του προγράμματος. Η τρίτη καλή είδηση, που είναι και η πιο ενδιαφέρουσα, είναι ότι βγήκαν σήμερα (σ.σ χθες) πέντε προσκλήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, συνολικού ποσού 510 εκατομμυρίων ευρώ ενισχύσεων που μπορούν να χρηματοδοτήσουν συνολικές επενδύσεις, εφόσον απορροφηθούν, της τάξεως του 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για αγροτοδιατροφή όσο και μεταποίηση και εμπορία. Είναι ίσως το πιο μεγάλο πρόγραμμα επενδύσεων που έχει βγει στον πρωτογενή τομέα» είπε ο κ.Σκυλακάκης από την ημερίδα της εφ. «Πατρίς», όσον αφορά τα θετικά νέα για την οικονομία.

Πέντε προσκλήσεις για τον πρωτογενή τομέα

Ο αν. Υπουργός και υπεύθυνος του Ταμείου Ανάκαμψης μίλησε και για τις πέντε προσκλήσεις που είναι από σήμερα (σ.σ χθες) ζωντανές και πρέπει όλοι να εντρυφήσουν σε αυτές γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικές, ειδικά για την Ηλεία, που έχει έναν ισχυρό πρωτογενή τομέα και πολλές μεταποιητικές επιχειρήσεις που είναι κοντά σε αυτόν τον τομέα. «Το χαρακτηριστικό των προσκλήσεων αυτών είναι ότι ενθαρρύνουν την συνεργασία. Ενθαρρύνουμε τόσο τα συνεταιριστικά σχήματα, όσο και τις ομάδες παραγωγών αλλά και τη συμβολαιακή γεωργία.  Οι προσκλήσεις αυτές είναι:

1 ) Καινοτομία και Πράσινη Μετάβαση στη Μεταποίηση Αγροτικών Προϊόντων (181.521.000 €)

2 ) Εκσυγχρονισμός του Πρωτογενούς Τομέα (98.111.000 €)

3 ) Πράσινος αγρο-τουρισμός (49.006.000 €)

4 ) Αναδιάρθρωση καλλιεργειών (166.720.000 €)

5 ) Γενετική βελτίωση ζώων (14.702.000 €)

Παρά τη δύσκολη εποχή πρέπει να σας πω ότι τα στοιχεία που έχουμε για την γενικότερη οικονομική πορεία, κυρίως από τον τουρισμό, δείχνουν αντοχή. Δηλαδή θα έχουμε, ευτυχώς, ένα καλό τουριστικό καλοκαίρι και αυτό θα το δούμε μέσα στους επόμενους μήνες να βοηθάει πάρα πολύ την οικονομία».

Όσον αφορά τα δημοσιονομικά, που τα ελέγχουν οι λεγόμενοι ‘’θεσμοί’’, ο κ.Σκυλακάκης ανέφερε ότι «αυτοί μας έδωσαν το ‘’πράσινο φως’’ για να βγούμε από τη ενισχυμένη εποπτεία, και θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα στο θέμα του ελλείμματος. Αυτή η εμπιστοσύνη την οποία έχουμε οικοδομήσει με τους θεσμούς μας δίνει τη βάση για να μπορούμε να συνεχίσουμε να βοηθάμε την οικονομία και την κοινωνία. Και τώρα είναι η ώρα της κοινωνίας για να βοηθηθεί και στο επόμενο διάστημα, καθώς η πίεση από τον πληθωρισμό που κορυφώνεται αυτό το δίμηνο – τρίμηνο πρέπει να απαλυνθεί με διάφορους τρόπους, χωρίς να βάζουμε σε κίνδυνο την γενικότερη πορεία της χώρας».

Ακόμα, ο κ.Σκυλακάκης μίλησε για μια σειρά προγραμμάτων που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης  και έχουν ήδη ξεκινήσει. Όπως η προμήθεια 500 χιλιάδων μαθητών με tablet, ενώ ακολουθούν και οι καθηγητές, το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με τουλάχιστον 100 χιλιάδες αιτήσεις στο τρέχον «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά. Υπάρχουν ποικίλα έργα υποδομών, βελτίωσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Πελοποννήσου με το κεντρικό σύστημα για την χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, καθώς και ένα πρόγραμμα για την προστασία των δασών και την ανακαίνιση των δημόσιων νοσοκομείων.

Απλούστερες οι διαδικασίες επενδύσεων

Σύμφωνα με τον κ.Σκυλακάκη, οι διαδικασίες των επενδύσεων (πράσινες, ψηφιακές, εξωστρεφείς, συνεργατικές, έρευνα και ανάπτυξη) είναι εξαιρετικά ευνοϊκές, λόγω του χαμηλού επιτοκίου (0.35%) σε πρώτη φάση, και όσοι πάνε πρώτοι θα έχουν καλύτερες πιθανότητες και οι διαδικασίες είναι πάρα πολύ απλές και γρήγορες, σε σύγκριση με το παρελθόν καθώς δεν θα υπάρχει κανενός είδους κριτήριο για το κομμάτι των δανείων από πλευράς του δημοσίου. Αν η επένδυση εγκριθεί από την τράπεζα, τότε χωρίς υπογραφή υπαλλήλου του δημοσίου, το δημόσιο εκχωρεί το σχετικό δάνειο. Οι διαδικασία δε θα κρατάει παραπάνω από ενάμιση μήνα.

Στήριξη των αγροτών

Τέλος, ο αν.Υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως θα στηριχθούν οι αγρότες, όσον αφορά το κομμάτι της φορολογίας, ώστε να μπορεί ο αγροτικός κόσμος να μπορεί να επιβιώσει.

Τα θετικά νέα από το Λουξεμβούργο

«Έχουμε καλά νέα από το συμβούλιο υπουργών που έγινε στο Λουξεμβούργο. Αυτά που μας είπε ο Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σκέφτεται να αυξήσει την συγχρηματοδότηση στα επενδυτικά προγράμματα. Το δεύτερο είναι ότι 13 κράτη μέλη υπογράψαμε ένα αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να μας δοθεί η δυνατότητα να δεσμεύσουμε ένα μέρος των πόρων της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που είναι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ και να δοθούν χρήματα στους αγρότες για τις επιπτώσεις από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις ακρίβειας» είπε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, που έφθασε στον Πύργο κατευθείαν από το Λουξεμβούργο, μεταφέροντας φυσικά τις παραπάνω ειδήσεις.

Ο κ.Μπαγινέτας έκανε και μια σύντομη παρουσίαση των πέντε προσκλήσεων, συμπληρώνοντας αυτά που ειπώθηκαν από τον κ.Σκυλακάκη, εξηγώντας το πλαίσιο και τα επενδυτικά μέτρα που προσφέρουν και τα συνέδεσε με την νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Δράσεις στοχευμένες και με αμεσότητα

«Πρόκειται ουσιαστικά για πέντε δράσεις που αφορούν στον οικονομικό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα. Είναι πέντε επενδυτικά μέτρα για την μεταποίηση, τον εκσυγχρονισμό, τον αγρο-τουρισμό, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και την γενετική βελτίωση ζώων. Έπεται και μια έκτη η οποία δουλεύεται και αφορά επενδύσεις στην υδατοκαλλιέργεια και άλλες δύο δράσεις που αφορούν σε αρδευτικά έργα και στον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα».

Αναφερόμενος στη διαφορετικότητα των δράσεων δήλωσε ότι « η αξιολόγησή τους είναι άμεση. Οι δικαιούχοι είναι στοχευμένοι, συλλογικά και ιδιωτικές εταιρίες με συμβολαική και το τρίτο είναι η καινοτομία του καταπιστευτικού λογαριασμού, που δίνει τη δυνατότητα, το μέρος της επιδότησης που σου αναλογεί μπαίνει κατευθείαν σε αυτόν τον λογαριασμό.  Επίσης σημαντικό είναι το αυστηρό χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης των δράσεων στους 18 μήνες και έπειτα θα εξεταστεί εάν θα δοθεί παράταση. Αυτά είναι τα διαφορετικά που προσφέρουν οι πέντε προσκλήσεις».

Χαιρετισμοί

Η εκδήλωση άνοιξε με τους χαιρετισμό και την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του συνεδρίου από τον Διευθύνοντα Σύμβουλου του ΔΟΒ κ.Λευτέρη Βαρουξή ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον ΕΒΕ Ηλείας και τον πρόεδρο κ.Κώστα Νικολούτσο για την φιλοξενία  τόνισε μεταξύ άλλων:

« Ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Βαρουξή πιστεύει ότι ο αγροδιατροφικός τομέας πρέπει να είναι η ναυαρχίδα του νομού Ηλείας. Ο νομός μας και  γενικότερα η Δυτική Ελλάδα είναι μία γη ευλογημένη, όμως με όλα τα προβλήματα του παρελθόντος και τις χαμένες ευκαιρίες που είναι γνωστές σε όλους, έχουμε χάσει το τραίνο της ανάπτυξης. Οι αξιότιμοι ομιλητές και ειδικότερα  ο κύριος Υπουργός και ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ είναι αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα πως το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και όλα τα χρήματα που θα πέσουν τα επόμενα χρόνια από την Ευρώπη στη χώρα μας μπορούν να αξιοποιηθούν από εσάς έτσι ώστε να μετεξελιχθεί η αγροδιατροφική μας κοινότητα και τα προϊόντα μας να φθάσουν σε κάθε γωνιά της γης»

Στη συνέχεια μέσω βίντεο ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος κ.Νεκτάριος Φαρμάκης έστειλε το δικό του χαιρετισμό στο οποίο μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Το 2ο Συνέδριο  «Επί Γης» πραγματοποιείται σε μία χρονική στιγμή που ο αγροτικός κόσμος βιώνει σοβαρότατες συνέπειες από την εκτόξευση του κόστους παραγωγής που συνδέεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ενεργειακή κρίση την κλιματική αλλαγή αλλά και την πανδημία. Αν σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε τις καταστροφικές πυρκαγιές που είχαμε το καλοκαίρι και τα πλημμυρικά φαινόμενα που κατέστρεψαν καλλιέργειες το χειμώνα αλλά και  υποδομές καταλαβαίνουμε πως είναι μία απόλυτη ανάγκη  να ισχυροποιηθεί η θέση των παραγωγών απέναντι στις κρίσεις που όλο και πιο συχνά θα καλούνται να αντιμετωπίσουν. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία πραγματικότητα που επιβάλλει όχι μόνο την επούλωση των πληγών αλλά και τον  επαναπροσδιορισμό των προτεραιοτήτων. Συζητάμε σήμερα  τις νέες προοπτικές του αγροτικού τομέα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και με την ευκαιρία αυτή να σημειώσω την επιτυχία της ένταξης  στο ταμείο ανάκαμψης της σταφίδας. Αυτή όμως είναι όμως  μία πτυχή. Στους βασικούς πυλώνες  του προγράμματος εντάσσονται επενδύσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν ιδανικά, παντρεύοντας τον τουρισμό με τον αγροτικό κλάδο, δίνοντας ώθηση στην ποιότητα  των αγροτικών προϊόντων και κίνητρο για την επόμενη μέρα στην κτηνοτροφία».

Ο βουλευτής της ΝΔ κ.Ανδρέας Νικολακόπουλος στον χαιρετισμό του μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής: «Είναι πολύ σημαντική η σημερινή ημερίδα γιατί αναφέρεται σε ένα από τα θέματα που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης του νομού μας. Γιατί ο πρωτογενής τομέας είναι ένας από τους πυλώνες που μπορούμε να στηρίξουμε ένα αυξημένο εισόδημα για τους πολίτες της Ηλείας το επόμενο χρονικό διάστημα. Όμως η αγροτική παραγωγή έχει πληγεί το τελευταίο χρονικό διάστημα από πολλούς παράγοντες, πρώτα την πανδημία στη συνέχεια είχαμε την κλιματική κρίση με πολλές φυσικές καταστροφές έρχεται βέβαια και η πολεμική σύρραξη η οποία προκάλεσε και τεράστιες αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος και όλο αυτό έχει δημιουργήσει ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον για τους αγρότες μας».

Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας κ.Βασίλης Γιαννόπουλος, οι Δήμαρχοι Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας κ.κ Αντωνακόπουλος και Γεωργιόπουλος, ενώ χαιρετισμό απέστειλε και ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής κ.Μιχάλης Κατρίνης.

Στο φύλλο της Κυριακής αναλυτικά όλα όσα ειπώθηκαν στο 2ο Ετήσιο Συνέδριο «Επί Γης» που προκάλεσε το πανελλήνιο ενδιαφέρον λόγω των ανακοινώσεων από πλευράς κυβερνητικών παραγόντων των νέων δεδομένων στον πρωτογενή τομέα και την επιστημονική παρουσίαση από τους διακεκριμένους ομιλητές των όσων  σήμερα συμβαίνουν στον αγροτικό κόσμο.