Αχαϊα

“Επιχείρηση” ανανέωσης στο Πανεπιστήμιο Πατρών – Ποιοι αποκτούν νέα αμφιθέατρα και κτίρια

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κτιριακή ανανέωση και ενίσχυση Σχολών του Πανεπιστημίου Πατρών και τα συνεργεία έχουν πιάσει ήδη δουλειά.

Νέα κτίρια και ανακαίνιση αμφιθεάτρων καθώς και παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο σχολείο του Πειραματικού του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν ξεκινήσει ή αναμένεται να ξεκινήσουν άμεσα. Αυτή την περίοδο εκτελούνται εργασίες στα πρώτα 6 από τα συνολικά 20 αμφιθέατρα της Σχολής Θετικών Επιστημών και της Πολυτεχνικής Σχολής τα οποία θα ανακαινιστούν πλήρως.

Όπως επισημαίνει στο thebest.gr o Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Εκτέλεσης Έργων, Χρήστος Μπούρας η χρηματοδότηση είναι ύψους 2 εκ. ευρώ και προέρχεται από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

«Κάναμε διαγωνισμό χωρίς να παρουσιαστεί πρόβλημα με εντάσεις ούτε εμπλοκή στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Σε λιγότερο από έξι μήνες εγκαταστήσαμε τον ανάδοχο, ο οποίος δουλεύει με εντατικούς ρυθμούς στα πρώτα έξι στη Σχολή Θετικών Επιστημών και όχι και στα 20 ταυτόχρονα για να μην διαταραχθεί η λειτουργία του Πανεπιστημίου . Η εξεταστική του Ιανουαρίου θα γίνει στα νέα αυτά έξι ανακαινισμένα αμφιθέατρα. Θα είναι ετοιμοπαράδοτα νωρίτερα απ΄ ο,τι έπρεπε. Πρόκειται για πλήρη ανακαίνιση. Μένει μόνο ο βασικός κορμός του κτιρίου και μπαίνουν νέα δάπεδα , προβολικά, καινούργια καθίσματα, νέο σύστημα κλιματισμού και εξαερισμού, ασύρματο δίκτυο. Θα κάνω μια έκκληση στους φοιτητές μας και είμαι σίγουρος ότι θα την ακούσουν, να αισθάνονται ότι είναι το σπίτι τους και να το προστατεύσουν από φθορές κλπ. Ο προγραμματισμός λέει οι εργασίες να ολοκληρωθούν το καλοκαίρι του 2020 αλλά εκτιμώ ότι μπορούν να ολοκληρωθούν και στο τέλος του 2019 ή στις αρχές του 2020».

Aμφιθέατρο που δεν έχει ακόμα ανακαινιστεί

Νέα κτίρια

Με εγγυητή το Ελληνικό Δημόσιο, το Υπουργείο Παιδείας, το Πανεπιστήμιο Πατρών έλαβε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα δάνειο 18 εκ. ευρώ , χωρίς καμία δέσμευση του ΑΕΙ. «Το δάνειο αφορά την ολοκλήρωση του νέου κτιρίου των Μηχανικών Η/Υ, την κατασκευή νέου κτιρίου για το Οικονομικό Τμήμα και αμφιθέατρα στο Ιατρικό Τμήμα. Επίσης αφορά εξοπλισμό για τα τμήματα Μηχανικών ΗΥ και Ιατρικής. Εμείς κάναμε έναν διαγωνισμό 18 εκ ευρώ με ευθύνη της τεχνικής μας υπηρεσίας δεν υπήρχαν εξωτερικοί συνεργάτες, δεν είχαμε καμία ένσταση, κανένα πρόβλημα στο Ελεγκτικό Συνέδριο και θα έλεγα ότι είναι πρωτόγνωρο για το ελληνικό δημόσιο. Από τη στιγμή της δημοπράτησης μέσα σε έξι μήνες είχαμε σύμβαση.

Εκτιμώ ότι η σύμβαση θα υπογραφεί την επόμενη ή μεθεπόμενη εβδομάδα και μέσα στο Νοέμβριο, το αργότερο αρχές Δεκεμβρίου, ο ανάδοχος θα εγκαταστήσει εργοτάξια γι΄αυτά τα τρία κτίρια. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης είναι 18 μήνες από την έναρξη και επειδή ο ανάδοχος είναι μεγάλος κατασκευαστικός οίκος και η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη, οι εργασίες θα γίνουν γρήγορα», τονίζει ο Αντιπρύτανης.

Υπενθυμίζεται ότι από το Πρόγραμμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας, πάλι χωρίς καμία επιβάρυνση του Πανεπιστημίου δόθηκε 1.300.000 ευρώ και ένα πάγιο αίτημα της πανεπιστημιακής κοινότητας, η κατασκευή της περίφραξης, ολοκληρώθηκε με 600.000 ευρώ, σε λιγότερο από ένα χρόνο.

Επίσης το Πανεπιστήμιο πρόσφατα κατέθεσε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καινούργιο αίτημα χρηματοδότησης 3.300.000 ευρώ «το οποίο ενέκρινε το Περιφερειακό Συμβούλιο και αφορά την ανακαίνιση των παλιών αμφιθεάτρων του Ιατρικού Τμήματος και την ολοκλήρωση ενός τμήματος του κτιρίου των Μηχανικών Η/Υ. «Υπήρχε ένα κομμάτι του κτιρίου που δεν μπορούσε να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα. Αν όλα πάνε καλά εκτιμώ ότι θα έχουμε την τελική απόφαση αρχές του χρόνου για να το δημοπρατήσουμε το 2019».

Το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου

Το Πανεπιστήμιο Πατρών χρηματοδοτήθηκε επίσης μέσω Περιφέρειας για την αντιμετώπιση του κτιριακού του Πειραματικού Σχολείου. «Ο ανάδοχος μέσα στον μήνα θα εγκατασταθεί. Θα αποκατασταθούν τα προβλήματα στη στέγη η καθίζηση στο προαύλιο και με την ευκαιρία θα αποκαταστήσουμε κομμάτια των δρόμων και θα δημιουργήσουμε πεζοδρόμια εκεί που δεν υπάρχουν ώστε η διέλευση μαθητών κ.α. να είναι ασφαλής.

Αν τα αθροίσουμε όλα αυτά, εξασφαλίστηκαν για το Πανεπιστήμιο Πατρών περίπου 25 εκ. ευρώ χρηματοδοτήσεις εκτός από τις χρηματοδοτήσεις που παίρνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ενώ πέρυσι πήραμε από το Υπουργείο Παιδείας και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 1, 6 εκ. ευρώ, εμείς απορροφήσαμε 3,5 εκ. ευρώ, που σημαίνει ότι δημοπρατήσαμε 7 εκ. ευρώ αν σκεφτείτε ότι είχαμε εκπτώσεις 30%. Το Πανεπιστήμιο Πατρών είναι πρώτο στη χώρα σε overbooking . Aπορροφά και αξιοποιεί αποτελεσματικά παραπάνω χρήματα από αυτά που του δίνουν γιατί άλλα Πανεπιστήμια δεν απορροφούν και τα απορροφά το Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Οι εργολάβοι είναι και από την τοπική αγορά και μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες», αναφέρει κλείνοντας, ο κ. Μπούρας.

Όλη η επικαιρότητα