Εκπαίδευση Ηλεία

Επιδιώκουν συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη

Ακούστε το άρθρο

«Ο ΠΡΩ.ΓΟΝ. ΑΣ» διεκδικεί για τα παιδιά

 Η πρόοδος, η ασφάλεια και η υπεράσπιση και η προστασία των παιδιών προσχολικής ηλικίας (0 έως 6 ετών), των δικών τους παιδιών, είναι ο σκοπός της Ομάδας Πρωτοβουλίας Γονέων, με το διακριτικό όνομα «Ο. ΠΡΩ.ΓΟΝ.ΑΣ» που συγκροτήθηκε την περασμένη Παρασκευή 1η Ιουνίου, με πρωτοβουλία των γονέων των μαθητών της Πρότυπης Προσχολικής Αγωγής «Ρήγας 1970» και μέχρι σήμερα μετρά ήδη 3.215 μέλη.

Οι γονείς – όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωσή τους – αφήνοντας στην άκρη τη δύσκολη και απαιτητική, λόγω οικονομικών συνθηκών, επαγγελματική τους ζωή, αποφάσισαν να ενώσουν τις φωνές και τις εμπειρίες τους, διεκδικώντας ένα καλύτερο και ασφαλέστερο παρόν αλλάκαι μέλλον για τα παιδιά τους.

Η επιτροπή και τα μέλη

Από την Ομάδα Πρωτοβουλίας, ορίστηκε ενδεκαμελής επιτροπή αγώνα και λαϊκή βάση γονέων, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 3.215 μέλη, με τις εγγραφές να αυξάνονται μέρα με την ημέρα, αφού η  προσπάθεια «αγκαλιάστηκε» από όλους εκείνους τους γονείς των προνηπίων που θεωρούν ότι δεν υπάρχουν – τουλάχιστον μέχρι στιγμής – οι απαιτούμενες συνθήκες για την εφαρμογή της πιλοτικής δίχρονης υποχρεωτικής φοίτησης των 4χρονων παιδιών τους στο νηπιαγωγείο, στον δήμο Πύργου.

Ερωτήσεις και διευκρινήσεις

Οι γονείς – μέλη της Ομάδας Πρωτοβουλίας, απευθυνόμενοι στους αρμόδιους, ζητούν απαντήσεις και διευκρινίσεις σε βασικά θέματα που έχουν να κάνουν με την ασφαλή φιλοξενία, τη δίκαιη «κατανομή» των παιδιών στις υπάρχουσες εγκαταστάσεις αλλά και το δικαίωμα ελεύθερης επιλογής, από την πλευρά των γονέων, του χώρου που θα φοιτήσει το παιδί τους. Αναλυτικά αναφέρουν:

Έχουν κτίρια να στείλουν τα παιδιά μας;  

Ο Δήμος λέει «ΟΧΙ» και ζητάει να μην γίνει ο Πύργος, το «πείραμα» της υποχρεωτικότητας.

Επίσης, με δυο επιστολές που έχει στείλει ο Δήμαρχος Πύργου, στον Υπουργό και Υφυπουργό Παιδείας δηλώνει ξεκάθαρα, όχι μόνο ότι οι διαθέσιμες δομές δε μπορούν να καλύψουν αριθμητικά τα παιδιά, αλλά ότι στην κατάσταση που βρίσκονται, δεν εγγυώνται και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ τους.

Το υπουργείο Παιδείας, ενδιαφέρεται για την καταλληλότητα, στατικότητα των κτηρίων που στεγάζονται τα νηπιαγωγεία; Ή αν συμβεί ένα ατύχημα, θα το φορτώσει στο Δήμο;

Κι αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχουν τα κατάλληλα κτίρια στον Πύργο, ποιος θα ΚΛΗΡΩΣΕΙ τα παιδιά μας… για να τα στείλει με ταξί σε μακρινά κτίρια;

Ποιος αλήθεια είναι ο αρμόδιος; Ο Δήμος; Η Πρωτοβάθμια; Το Υπουργείο; Η Πολιτεία;

-Πρόγραμμα ΕΣΠΑ / Δράση: Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής για το Έτος 2018-2019 ή Πολίτες β’ κατηγορίας;

Με την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας στο Δήμο μας, καταργείται αυτόματα το ΕΣΠΑ, δηλαδή το ΔΙΚΑΙΩΜΑ του γονέα να επιλέξει ελεύθερα για το παιδί του τη σχολική δομή που επιθυμεί, με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, κάτι που είχαν δηλώσει ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Παιδείας.

Σε καμία περίπτωση δεν θα δεχτούμε την εφαρμογή της υποχρεωτικότητας ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΜΑΣ υπό αυτές τις συνθήκες (Οικονομικές – Εργασιακές) τη στιγμή που σε γειτονικούς δήμους, λ.χ. Μεσολόγγι, Πάτρα, Αγρίνιο, κ.α., δεν θα ισχύσει η διετής υποχρεωτική προσχολική αγωγή για τα 3 τουλάχιστον επόμενα χρόνια.

Το ΕΣΠΑ είναι ένα κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να το απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες.

Ας μας εξηγήσει κάποιος για ποιο λόγο δεν το δικαιούμαστε, ενώ οι Πατρινοί γονείς το δικαιούνται !

Ας μας πει, όποιος διχοτομεί, την Ελλάδα, σε έχοντες και μη έχοντες, γιατί οι δημότες του Πύργου, κρίθηκαν σαν δημότες β’ κατηγορίας !

Απαιτήσεις – Διεκδικήσεις

Οι γονείς απαιτούν, να ελεγχθούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες όλα τα νηπιαγωγεία του Δήμου μας, αν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν ήδη από τον Σεπτέμβριο, λόγω της υποχρεωτικότητας, διπλάσιο ή και μεγαλύτερο  αριθμό παιδιών και μικρότερης ηλικίας, δηλαδή 4ετών. Επίσης, να μην καταργηθεί το ΕΣΠΑ και να ισχύσει και στο Δήμο μας, αυτό που ξεκάθαρα δήλωσε και ο Υφυπουργός Παιδείας, κ. Μπαξεβανάκης, στη συνέντευξη Τύπου, στις 5/5/2018, πως θα ισχύσει στο Δήμο μας ότι ίσχυε και φέτος(2017-2018) και θα υπάρξουν VOUCHER. Εμείς οι γονείς των 4χρονων παιδιών περιμένουμε να βγει το πρόγραμμα. Τέλος, καλούν τους πέντε εκλεγμένους βουλευτές της Ηλείας, να τους «δικαιολογήσουν» πως και γιατί επέτρεψαν ο Νομός και ο Δήμος Πύργου, για άλλη μια φορά να υποβαθμιστεί σε σχέση με τους άλλους δήμους (ο Βουλευτής Ηλείας κος Κουτσούκος έχει ήδη πάρει θέση με Ερώτηση, που κατέθεσε στον Υπουργό Παιδείας… περιμένουμε, την απάντηση του Υπουργού).

Οι γονείς – μέλη επιδιώκουν συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας και συμπολίτη κ. Μπαξεβανάκη, προκειμένου ο Ο.ΠΡΩ.ΓΟΝ.ΑΣ. και τα 3.215 μέλη του, με σεβασμό στο διάλογο, να του μεταφέρουν την αγωνία και τον προβληματισμό τους επιδιώκοντας γρήγορη και αποτελεσματική λύση στην άδικη, «πιλοτική», ένταξη του δήμου Πύργου στην υποχρεωτικότητα.

Τέλος, καλούν τους γονείς που θέλουν ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και ανθρώπινο σήμερα και αύριο για τα παιδιά τους, να ταχθούν στο πλευρό της Ομάδας Πρωτοβουλίας. «Να είστε όλοι σίγουροι, ότι η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε την φωνή μας να ακουστεί παντού», καταλήγουν στην ανοιχτή επιστολή – κάλεσμα τους και σημειώνουν πως «Υπερασπιζόμαστε το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα».

Όλη η επικαιρότητα