WEB tv Ηλεία Οικονομία

Επίδομα θέρμανσης: Τι δηλώνουν πρατηριούχοι και πολίτες της Ηλείας

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη τόσο ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων, όσο και πολιτών, για την κίνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πώληση του πετρελαίου θέρμανσης.
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε στην ειδική πλατφόρμα η κατάθεση των αιτήσεων για το φετινό επίδομα θέρμανσης, μια διαδικασία που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου.

Η πρώτη δόση του φετινού ενισχυμένου επιδόματος, αναμένεται να καταβληθεί πριν από τα Χριστούγεννα, ενώ υπολογίζεται ότι από αυτό το μέτρο θα ωφεληθούν περίπου 1.300.000 δικαιούχοι.

Κερδισμένοι της φετινής χρονιάς θα είναι οι καινούργιοι δικαιούχοι, που θα επιλέξουν για πρώτη φορά φέτος το πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς το επίδομα θα ανέρχεται γι’ αυτούς έως και 1.600 ευρώ.

Παράλληλα, οι πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ, καθώς προβλέπεται ειδική προσαύξηση κατά 25%.

Όσον αφορά στην προκαταβολή, προβλέπεται μόνο για όσους πήραν και πέρσι το επίδομα, καθώς θεωρητικά οι νέοι δικαιούχοι που προστέθηκαν, έχουν τουλάχιστον 10% υψηλότερα εισοδήματα από τους περσινούς. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι το σύνολο των φυσικών προσώπων που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν: πετρέλαιο εσωτερικής καύσης ή φωτιστικό πετρέλαιο ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή πέλετ ή ακόμα και θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης…

Η εφ. «Πατρίς» ζήτησε την άποψη τόσο ιδιοκτητών πρατηρίων υγρών καυσίμων, όσο και πολιτών, για την κίνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην πώληση του πετρελαίου θέρμανσης, που έχει ξεκινήσει δειλά-δειλά και αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες ημέρες, όταν και θα γίνει πιο ψυχρός ο καιρός, ενώ δηλώσεις έκαναν και οι πολίτες.

Αναστάσιος Ηλιόπουλος: «Ξεκίνησε δειλά-δειλά η διάθεσή του»

Ο κ. Αναστάσιος Ηλιόπουλος από το πρατήριο υγρών καυσίμων Aegean ΑΦΟΙ Ηλιόπουλοι στο Πελόπιο τόνισε:

«Ξεκίνησε δειλά-δειλά η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, αλλά λόγω του ότι ο καιρός ακόμα είναι σχετικά καλός, δεν έχει κάνει κρύο, ο κόσμος αγοράζει μικρές ποσότητες. Ακούει πάντως ότι οι τιμές είναι καλές αυτή την περίοδο και έτσι κάποιοι έχουν προμηθευτεί πετρέλαιο θέρμανσης, πριν ανέβει η τιμή του. Γενικά ακούγονται πολλά για την τιμή του, αλλά τελικά, ενώ έλεγαν ότι θα αυξηθεί, την περασμένη εβδομάδα έπεσε. Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι διστακτικοί και λόγω της οικονομικής κρίσης, ενώ όσοι βάζουν, προμηθεύονται κυρίως μισό τόνο και ανάλογα με τα λεφτά που διαθέτουν».

Ηρακλής Διονυσόπουλος: «Πουλάμε μικρές ποσότητες, γιατί είναι πολύ ακριβή η τιμή του»

Ο κ. Ηρακλής Διονυσόπουλος ιδιοκτήτης πρατηρίου υγρών καυσίμων στον Πύργο τονίζει.

«Ακούγεται ότι θα ανέβει το πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά κατά πόσο αυτό θα βγει αληθινό, δεν το ξέρουμε. Δειλά-δειλά έχει ξεκινήσει ο κόσμος να βάζει πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά μικρές ποσότητες, γιατί είναι πολύ ακριβή η τιμή του. Παίζει και ο καιρός τον ρόλο του, που δεν έχουμε ακόμη μεγάλη κίνηση, αλλά πάνω από όλα η οικονομική κρίση. Η τιμή εκεί που είναι, είναι απλησίαστη και ο κόσμος βάζει μικρές ποσότητες.

Πρέπει να γίνει αυτό που ζητάμε εδώ και χρόνια, δηλαδή την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Αν δεν γίνει αυτό δεν πρόκειται να πέσουν τα καύσιμα».

Ασπασία Χριστοπούλου: «Η υποβολή αίτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, μπορεί να γίνεται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου»

Από την πλευρά της η κα Ασπασία Χριστοπούλου λογίστρια αναφέρει για το θέμα.

«Από σήμερα (σ.σ. χθες) ξεκίνησε η υποβολή αίτησης για το πετρέλαιο θέρμανσης, που θα μπορούν να γίνονται μέχρι τις 9 Δεκεμβρίου. Η πληρωμή θα γίνει πολύ πριν τα Χριστούγεννα, όπως έχει ανακοινωθεί και αφορά τις περιπτώσεις του πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, το φωτιστικό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και το υγραέριο και ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης. Ευνοημένοι φέτος θα είναι οι νέοι δικαιούχοι που θα κάνουν για πρώτη φορά αίτηση, όπως και οι άνθρωποι που διαμένουν στις ορεινές περιοχές, καθώς έχει ακουστεί ότι θα έχουν μία προσαύξηση 20 με 25%. Όσον αφορά το επίδομα θέρμανσης γενικά, υπάρχει μία ευνοϊκή εικόνα και θέλουμε να πιστέψουμε ότι το επίδομα φέτος θα είναι σε υψηλότερα επίπεδα, απ’ ότι τις άλλες χρονιές. Αναμένουμε περισσότερες αιτήσεις και οι δικαιούχοι θα λάβουν περισσότερα χρήματα, λογικά 100 με 150 ευρώ. Αναλόγως το πόσο πετρέλαιο θα βάλει».

Η άποψη των πολιτών

Ο Παναγιώτης Μοσχόπουλος τονίζει χαρακτηριστικά: «Ακόμα δεν έχω βάλει πετρέλαιο θέρμανσης, αφού περιμένουμε να δούμε πως θα διαμορφωθούν οι τιμές. Σίγουρα έχει επηρεάσει όλους η ακρίβεια σε όλα τα αγαθά που ψωνίζουν από τα σούπερ μάρκετ, πόσο μάλλον στα καύσιμα. Υπάρχει και ο καιρός που βοηθάει πάρα πολύ, ειδικά στην περιοχή μας σε σχέση με τη Βόρεια Ελλάδα, όπου εκεί το κλίμα είναι πιο ψυχρό από εδώ. Σε εμάς ο χειμώνας ξεκινάει από τις αρχές του Δεκέμβρη και το πόσο πετρέλαιο θα βάλουμε εξαρτάται από την τιμή του».

Ο κ. Ντίνος Αρβανίτης πρώην δήμαρχος Ωλένης αναφέρει: «Είναι σοβαρό το πρόβλημα αυτή την περίοδο, αφού η ενέργεια έχει μια τερατώδη αύξηση, που φαίνεται στο τιμολόγιο της ΔΕΗ. Στην πολυκατοικία τη δική μου, εδώ και πολλά χρόνια δεν βάζαμε πετρέλαιο θέρμανσης και πλέον το πρόβλημα έχει γίνει ακόμη πιο μεγάλο. Λόγω και του καιρού, αφού ακόμη κάνει ζέστη, πολλοί δεν έχουν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ γνωρίζω ότι πολλοί έχουν πάει να προμηθευτούν εγκαίρως πετρέλαιο θέρμανσης για να γλυτώσουν χρήματα».

Η κα Ελένη Παναγοπούλου από την πλευρά της τονίζει:«Πετρέλαιο θέρμανσης θα βάλω, αλλά ακόμα δεν ξέρω πόσο θα φτάσει η τιμή του και πόση ποσότητα θα βάλω. Έως τώρα δεν έχω βάλει λόγω του καιρού, ενώ με προβληματίζει το γεγονός ότι θα ανέβει η τιμή του, αλλά ευτυχώς έχω και τζάκι. Θα βάλουμε μικρή ποσότητα για ώρα ανάγκης».

Τέλος ο κ. Διονύσης Λιακόπουλος αναφέρει: «Εγώ δεν πρόκειται να βάλω φέτος πετρέλαιο θέρμανσης, αφού δεν  χρησιμοποιώ αυτό το είδος του καυσίμου στο σπίτι. Σίγουρα αυτή τη χρονιά είναι πολύ ακριβό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές και ο κόσμος θα ζοριστεί υπερβολικά πιστεύω. Περισσότερο χρησιμοποιώ σόμπα ή κάποιο πιο οικονομικό μέσο θέρμανσης, αφού το πετρέλαιο θέρμανσης είναι ακριβό και μαζί με το πετρέλαιο κίνησης είναι στα ύψη».

 

Όλη η επικαιρότητα