Ηλεία

Επιδοτήσεις για τη ναυαγοσωστική κάλυψη στην Ηλεία

Στον Πύργο έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός για ναυαγοσώστες σε επτά παραλίες.
Ακούστε το άρθρο

Με απόφαση του  αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, σε συνεργασία και με το υπουργείο Οικονομικών, κατανέμεται βάσει συγκεκριμένης πρότασης της ΚΕΔΕ  συνολικό ποσό ύψους 7.000.000 ευρώ σε δήμους  της χώρας, για την κάλυψη δαπανών παροχής υπηρεσιών  ναυαγοσωστικής κάλυψης σε οργανωμένες ή μη παραλίες.

Στην Hλεία, σύμφωνα με τον πίνακα που αναρτήθηκε θα δοθούν 149.189 ευρώ τα οποία θα μοιραστούν στους Δήμους Ανδραβίδας – Κυλλήνης, Ανδρίτσαινας – Κρέστενας, Ζαχάρως, Ήλιδας, Πήνειού και Πύργου.

Υπενθυμίζεται ότι, από πέρυσι, λόγω της αύξησης των προδιαγραφών ασφάλειας για τους λουόμενους και ιδίως σε τουριστικά μέρη, αυξήθηκε το κόστος λειτουργίας αναφορικά με τις χαρακτηρισμένες ως πολυσύχναστες παραλίες.

Σημειώνεται επίσης ότι από το ποσό των 8 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε υπολογιστεί ως επιπλέον κόστος για τη ναυαγοσωστική κάλυψη το 2021, χρησιμοποιήθηκε τελικά αρκετά χαμηλότερο ποσό.

Η κατανομή στους Δήμους της Ηλείας

Ανδραβίδας – Κυλλήνης: 19.237 ευρώ

Ανδρίτσαινας – Κρέστενας: 13.610 ευρώ

Ζαχάρως: 19.237 ευρώ

Ήλιδας: 24.865 ευρώ

Πηνειού: 24.865 ευρώ

Πύργου: 47.375

Ναυαγοσώστες σε επτά παραλίες του Δήμου Πύργου

Ήδη από τον περασμένο μήνα, έχει ξεκινήσει ο σχεδιασμός του Δήμου Πύργου για την ναυαγοσωστική κάλυψη του παραλιακού μετώπου για την φετινή περίοδο, που θα διαρκέσει από την 1η Ιουνίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς» πρόκειται να εγκατασταθούν ναυαγοσώστες με τον κατάλληλο εξοπλισμό σε επτά παραλίες του δήμου, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως πολυσύχναστες και θα βρίσκονται σε καθημερινά  υπηρεσία από τις 10:00 έως τις 18:00.

Οι παραλίες που θα παρέχουν ναυαγοσωστικές υπηρεσίες είναι οι εξής:

-Παραλία περιοχή «ΚΑΒΟΥΡΙ» (έμπροσθεν καταστήματος «Παφιώλη»)

– Παραλία περιοχή «Σπιάντζα»

-Παραλία περιοχή «Άγιου Ηλία»

-Παραλία περιοχή «Άγιου Ανδρέα»

-Παραλία περιοχή «Λεβεντοχωρίου»

-Παραλία περιοχή «Σκαφιδιά» 1

-Παραλία περιοχή «Πλάκες Ρενάτα Κατακόλου»

Αξίζει να σημειωθεί ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα καλυφθεί η περιοχή του Επιταλίου με βάθρο ναυαγοσώστη και ναυαγοσωστική κάλυψη διότι απαιτείται να γίνει διερεύνηση της ευρύτερης περιοχής σύμφωνα με το π.δ. «Χαρακτηρισμός του Κυπαρισσιακού κόλπου και της ευρύτερης περιοχής του ως «Περιοχή Προστασίας της Φύσης» καθορισμός ζωνών προστασίας καθορισμός χρήσεων όρων και περιορισμών δόμησης».

Σκοπός της υπηρεσίας είναι η αποτελεσματική προσφορά των ναυαγοσωστών προς στους λουόμενους, κατά τη θερινή, καλοκαιρινή, τουριστική περίοδο στις πολυσύχναστες παραλίες.

Επειδή ο Δήμος Πύργου δεν διαθέτει ιδία μέσα για την κάλυψη της υπηρεσίας αυτής θα αναθέσει, μετά από διαγωνισμό το προαναφερόμενο ναυαγοσωστικό έργο σε ανάδοχο με τον προϋπολογισμό της δαπάνης για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του δήμου να υπολογίζεται στο ποσό των 229.039 ευρώ.

Ο ανάδοχος της υπηρεσίας θα αναλάβει να διαφυλάξει τη σωματική ακεραιότητα των λουόμενων και με τον τρόπο αυτό να καλύψει τις εκ του νόμου υποχρεώσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα θα αναλάβει:

-Να επιβλέπει την καλή φύλαξη των λουόμενων.

-Να τοποθετήσει και εξοπλίσει επτά συνολικά ναυαγοσωστικά βάθρα στα σημεία που έχουν καθοριστεί από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Πύργου( Δ/νση Προγραμματισμού – Οικονομική Επιτροπή) .

-Να επανδρώσει τις ανωτέρω λουτρικές εγκαταστάσεις με ναυαγοσώστες ( ένας ναυαγοσώστης ανά βάθρο) οι οποίοι θα είναι απόφοιτοι αναγνωρισμένης σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης και θα έχουν άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική Αρχή.

-Παράλληλα, στις παραλίες όπου θα υπάρχουν ναυαγοσώστες θα πραγματοποιούνται περιπολίες για την παροχή άμεσης βοήθειας με την χρήση μηχανοκίνητου ταχύπλοου σκάφους, στο οποίο θα επιβαίνουν ένας (1) χειριστής ταχυπλόου και ένας (1) ναυαγοσώστης απόφοιτος αναγνωρισμένης σχολής ναυαγοσωστικής εκπαίδευσης με άδεια ναυαγοσώστη από τη Λιμενική Αρχή.

Στέλιος Πέτσας, Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών

«Στηρίζουμε τους Δήμους και ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη»

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, στο Olympia Forum.

«Μιλάμε με πράξεις και όχι με λόγια. Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας, πάντα σε συνεννόηση με την Αυτοδιοίκηση, δίνουμε φέτος 7 εκατ. ευρώ σε δήμους της χώρας για τη ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών τους. Σε συνεννόηση και με το υπουργείο Οικονομικών, με βάση τις συμβάσεις που τελικά θα υπογραφούν θα καλύψουμε απολογιστικά το όποιο σχετικό κόστος και για όσους δήμους χρειάζεται.  Με την παρέμβασή μας αυτή προσφέρουμε τριπλό μέρισμα: Στηρίζουμε τους Δήμους, ενισχύουμε το αίσθημα ασφάλειας σε κάθε πολίτη, προστατεύουμε την ανθρώπινη ζωή».

Όλη η επικαιρότητα