Οικονομία Πολιτική

Επιδοτήσεις ρεύματος: Οριζόντια κάλυψη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια – Ποιες οι υποχρεώσεις των προμηθευτών

«Η κυβέρνηση επιδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης».
Ακούστε το άρθρο

Οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις με επιδότηση σε όλες τις κατοικίες χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και χωρίς όριο στη μηνιαία κατανάλωση ενέργειας ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας τονίζοντας πως «η κυβέρνηση επιδοτεί όλες ανεξαιρέτως τις κατοικίες, χωρίς εισοδηματικό κριτήριο και για το σύνολο της κατανάλωσης, απορροφώντας έως και το 84% της αύξησης».

Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού «οι συνολικές επιδοτήσεις για το κόστος ενέργειας του Ιουλίου ανέρχονται σε 722 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 300 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανακοίνωσε τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση στηρίζει τους καταναλωτές ενέργειας, όπου εκτός από την επιδότηση όλων των κατοικιών γνωστοποίησε πως πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα οι καταναλωτές να γνωρίζουν έγκαιρα τα τιμολόγια των προμηθευτών και θα μπορούν να αλλάζουν προμηθευτή χωρίς περιορισμούς ενώ από τον επόμενο μήνα αναστέλλεται η ρήτρα αναπροσαρμογής.

Πιο αναλυτικά στις σχετικές ανακοινώσεις με φόντο την ενεργειακή κρίση ο αρμόδιος υπουργός τόνισε: «ζούμε μία πρωτοφανή ενεργειακή κρίση που σαρώνει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η οικονομική και κοινωνική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη» και συμπλήρωσε πως «τον τελευταίο καιρό στις αλματώδεις αυξήσεις ενέργειας προστέθηκε και η επιλεκτική μείωση της ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Πρόκειται για απολύτως αρνητική εξέλιξη που έχει εκτινάξει σε δυσθεώρητα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου. Το μείγμα είναι εκρηκτικό και δικαίως κάνει τους ευρωπαίους πολίτες και τους ευρωπαίους ηγέτες να ανησυχούν βαθιά». Επιπλεόν ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως αποτελεί ιστορική πρόκληση η αντιμετώπιση αυτής της κρίσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να απαντήσει έγκαιρα, συντεταγμένα και σοβαρά. Έχει και τη δύναμη και την ικανότητα για να το πετύχει». Τέλος, τόνισε πως «σε αυτό το εξαιρετικά δυσμενές τοπίο η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας και την ενεργειακή ασφάλεια που έχει τη δυνατότητα να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά ακόμη και στα πιο δυσμενή σενάρια συνολικής διακοπής των ροών φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ελλάδα και τα Βαλκάνια».

Ειδικότερα οι επιδοτήσεις για τον Ιούλιο διαμορφώνονται ως εξής:

  • Οικιακή κατανάλωση: οριζόντια κάλυψη όλων χωρίς εξαιρέσεις και εισοδηματικά κριτήρια και δίχως όρια μηνιαίας κατανάλωσης. Η επιδότηση είναι 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μέγεθος που απορροφά έως και το 84% της αύξησης και 240 ευρώ για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου για τους οποίους απορροφάται έως 100% της αύξησης.
  • Για τα επαγγελματικά τιμολόγια με ισχύ παροχής έως 35 kva (αρτοποιεία, εμπορικά καταστήματα, ζαχαροπλαστεία, μίνι μάρκετ, περίπτερα κ.α.) η επιδότηση είναι 192 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και το 82% της αύξησης.
  • Για τα αγροτικά, 213 ευρώ ανά μεγαβατώρα έως και το 90% της αύξησης.
  • Για τους υπόλοιπους επαγγελματικούς και βιομηχανικούς κλάδους με ισχύ παροχής άνω των 35 kva, επιδότηση 148 ευρώ ανά μεγαβατώρα.
  • Για τις επαγγελματικές και βιομηχανικές καταναλώσεις φυσικού αερίου, 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων για τον Ιούλιο ανεβαίνει στα 722 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι κατά 300 εκατ. ευρώ αυξημένο σε σχέση με τον Ιούνιο. Συνολικά από τον Σεπτέμβριο οπότε ξεκίνησαν οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας το ποσό που έχει δαπανηθεί ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ και είναι, όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τις δυνατότητες της οικονομίας.

Επιπλέον ο υπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι η χώρα που συνεχίζει να παρέχει προς τους πολίτες της την υψηλότερη οικονομική βοήθεια, στην Ευρώπη, αναλογικά με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν και τις δυνατότητες της οικονομίας της χώρας.

Τα μέτρα που εξετάστηκαν στη χθεσινή σχετική σύσκεψη στο ΥΠΕΞ περιλαμβάνουν την εξασφάλιση φορτίων υγροποιημένου φυσικού αερίου, τη διασφάλιση αποθεμάτων λιγνίτη και νερού στα υδροηλεκτρικά, την λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου με ντίζελ.

Επιπλέον ο κ. Σκέκας σημείωσε τα εξής: 

  • Η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα έχει ήδη ανέβει σε ικανοποιητικά επίπεδα και έχει ήδη καταπλεύσει η νέα πλωτή δεξαμενή η οποία θα είναι λειτουργική μέχρι τέλος Ιουλίου και σχεδόν διπλασιάζει τη χωρητικότητα της Ρεβυθούσας
  • Η ΔΕΠΑ Εμπορίας που εισάγουν φυσικό αέριο βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία με τους προμηθευτές τους προκειμένου να διασφαλίσουν και να εξασφαλίσουν επιπλέον φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG εφόσον απαιτηθεί
  • Οι διαθέσιμες λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία. Λειτουργούν με την παραγωγικής του δυνατότητα, χωρίς διακοπές και ελλείψεις ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει και η λειτουργία της νέας λιγνιτικής μονάδας, η Πτολεμαΐδα 5
  • Η χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκή συνεργασίας και της αλληλεγγύης καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να παράσχει ποσότητες φυσικού αερίου και στη Βουλγαρία
  • Σε ετοιμότητα είναι οι 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου ώστε σε περίπτωση που χρειαστεί τον χειμώνα να έχουν τη δυνατότητα αλλαγής σε καύσιμο diesel
  • Τα αποθέματα νερού για τη λειτουργία των υδροηλεκτρικών εργοστασίων βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα

Όλη η επικαιρότητα