Αχαϊα

Επίγεια από το Νότιο Πάρκο της Πάτρας θα περνάει το τρένο (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Αρκετά αναπάντητα ερωτήματα που μένουν να διευκρινιστούν στην πορεία άφησε η παρουσίαση του σχεδίου για την υπογειοποίηση του τρένου στην Πάτρα από τον υπουργό Υποδομών Κώστα Καραμανλή.

Παράγοντες της δημοτικής Αρχή, των παρατάξεων της Αντιπολίτευση αλλά και του τεχνικού κόσμου ζητούν πλέον από το Υπουργείο να κάνει μια πιο αναλυτική παρουσίαση των καινούργιων δεδομένων προσκομίζοντας τις λεπτομέρειες στον Δήμο και τους Φορείς.

Δύο είναι πάντως τα βασικά στοιχεία που προβληματίζουν και αναμένεται το επόμενο διάστημα να προκαλέσουν τις περισσότερες αντιδράσεις.

Το πρώτο είναι η έναρξη της υπογειοποίησης της σιδηροδρομικής γραμμής από την οδό Κανελλοπούλου και μετά.

Τούτο σημαίνει ότι η διέλευση από το Ρίο μέχρι και την Κανελλοπούλου θα είναι επίγεια με ψηλά τοιχία που θα ορθώνονται στις παρυφές της γραμμής. Αυτά τα τοιχία είναι που προβληματίζουν τους κατοίκους με δεδομένο ότι οι περιοχές τους θα κόβονται στα δύο. Η διέλευση των οχημάτων προβλέπεται να γίνεται με ανισόπεδες (υπόγειες) διαβάσεις, ενώ των πεζών από υπέργειες πεζογέφυρες.

Η εξαίρεση αυτού του κομματιού από την υπογειοποίηση των 5,16 χιλιομέτρων που ανακοίνωσε ο κ. Καραμανλής την Παρασκευή, έχει ήδη ξεσηκώσει τους πολίτες, και την πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων που κινητοποιήθηκαν την Κυριακή. Οι συμμετέχοντες στην πορεία διατράνωσαν ότι δεν σταματάει η διεκδίκηση για την υπογειοποίηση και του κομματιού από το Ρίο μέχρι την οδό Κανελλοπούλου.

Το δεύτερο κομμάτι της παρουσίασης που αρχίζει επίσης να συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων είναι το γεγονός ότι η πρόταση, όπως παρουσιάστηκε, προβλέπει τη διέλευση του τρένου, ουσιαστικά από το Νότιο Πάρκο της πόλης. Το βίντεο εμφανίζει την γραμμή ουσιαστικά να αναδύεται στην Ακτή Δυμαίων, στο ύψος του Αγίου Ανδρέα, όπου και χωροθετείται η στάση.

Μάλιστα υπάρχει πρόβλεψη για διασύνδεση με την υφιστάμενη γραμμή προς Πύργο μέσω μετεπιβίβασης, από την υφιστάμενη γραμμή, ανεβαίνοντας δηλαδή προς την Παπαφλέσσα.

Στην συνέχεια όμως του βίντεο της παρουσίασης μπαίνει μια νέα παράμετρος η οποία ονομάζεται «Τμήμα Ανόδου Σ.Γ. στο νέο Λιμάνι».

Εκεί φαίνεται το τρένο να περνάει από το Νότιο Πάρκο της πόλης και να καταλήγει στο Νέο Λιμάνι της Πάτρας. Για να συμβεί αυτό, λένε παράγοντες του τεχνικού κόσμου, θα απαιτηθεί ίσως η γραμμή να κόψει ένα σημαντικό μέρος του Νοτίου Πάρκου προκειμένου να περνούν να τα εμπορικά τρένα που θα φτάνουν μέχρι το λιμάνι.

Μέσα στο λιμάνι έχει προβλεφθεί ένα διάδρομος 12 μέτρων ανάμεσα στα δύο τοιχία ασφαλείας, κατά συνέπεια ένας αντίστοιχος διάδρομος πλάτους τουλάχιστον12 μέτρων θα πρέπει να εξευρεθεί και στο Νότιο Πάρκο. Με δεδομένο ότι το πάρκο ουσιαστικά ξεκινά ακριβώς πάνω στον δρόμο, η έκταση αυτή θα πρέπει να βρεθεί είτε από την Ακτή Δυμαίων είτε κόβοντας ένα τμήμα του Νοτίου Πάρκου. 

Η παρουσίαση προβλέπει πεζογέφυρες και αναφέρει ότι θα εξαλειφθεί ο θόρυβος μέσω νέας σύγχρονης επιδομής. Σε κάθε περίπτωση όμως προκαλεί προβληματισμό για το πώς η γραμμή και τα εμπορικά τρένα θα μπορέσουν να συνδυαστούν με το Νότιο Πάρκο όπου καθημερινά συναθροίζονται εκατοντάδες πολίτες. Πέραν αυτού επισημαίνεται ότι αυτή η πρόβλεψη έρχεται σε αναντιστοιχία σε αυτό που υποστήριξε ο κ. Καραμανλής, ότι δηλαδή το τρένο δεν θα περνάει από σημεία που δεν περνούσε και πριν.

Θυμίζουμε ότι η πρόταση για διέλευση της γραμμής μέσα από το Νότιο Πάρκο δεν είναι καινούργια καθώς είχε εμφανιστεί και κατά το παρελθόν επί υπουργίας Χρήστου Σπίρτζη. Τότε είχε παρουσιαστεί ως ένα από τα εναλλακτικά σενάρια το οποίο όμως είχε απορριφθεί από τους τοπικούς φορείς.

Πηγή: thebest.gr

Όλη η επικαιρότητα