Μουσική

Επικίνδυνα 4 στα 10 οχήματα που κυκλοφορούν – Στοιχεία σοκ

Ακούστε το άρθρο

Δεν περνούν από ΚΤΕΟ κυρίως λόγω οικονομικής αδυναμίας

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηλείας κ. Αριστομένης Μανιάτης και ο υπεύθυνος του ΚΤΕΟ ΙΟΝΙΚΗ στον Πύργο κ. Γιάννης Σπηλιόπουλος καλούν τους οδηγούς να μην «παίζουν» με την ασφάλειά τους

Περίπου 4 στα 10 οχήματα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους (πάνω από 1,5 εκατομμύριο αυτοκίνητα) είναι επικίνδυνα, καθώς δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, τα οχήματα αυτά δεν περνούν από ΚΤΕΟ όχι γιατί το κόστος του ελέγχου θεωρείται υψηλό, αλλά επειδή οι ιδιοκτήτες δεν έχουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επισκευές σ’ ένα συνεργείο.
Το θέμα είναι τεράστιο, καθώς η κακή συντήρηση των αυτοκινήτων αποτελεί τον σημαντικότερο λόγο των τροχαίων ατυχημάτων (και της αύξησης των θανατηφόρων) που μαζί με την έλλειψη οδηγικής παιδείας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μείγμα που βάζει σε κίνδυνο το σύστημα υγείας της χώρας, αφού κάθε χρόνο χάνονται εκατοντάδες ζωές και μένουν παράλυτοι, παραπληγικοί ή τετραπληγικοί χιλιάδες άνθρωποι.
Να σημειωθεί ότι οι σημαντικότερες βλάβες εντοπίζονται στο σύστημα διεύθυνσης των αυτοκινήτων, στο σύστημα πέδησης και στους υπερβολικούς ρύπους, ενώ στους τοπικούς ελέγχους την πρώτη θέση κατέχουν τα φθαρμένα ελαστικά.

Αρ. Μανιάτης: «Οι ιδιοκτήτες οχημάτων να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν»
Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Μεταφορών Ηλείας κ. Αριστομένης Μανιάτης χαρακτήρισε πολύ μεγάλο το πρόβλημα με τη μη έλευση των οχημάτων στα ΚΤΕΟ και άρα τη μη επιδιόρθωση των τεχνικών προβλημάτων που έχουν και κάλεσε τους οδηγούς να μην ξεχνούν να φέρνουν τα οχήματά τους για έλεγχο, για την αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

«Πράγματι κάποια περίοδο πριν από δυο χρόνια περίπου, όπου είχε ανακοινωθεί η επιβολή προστίμων για τη μη προσκόμιση οχημάτων στα ΚΤΕΟ, πρόστιμα που καταχωρούνταν στη ΔΟΥ, είχαμε μια σημαντική προσέλευση οχημάτων προς έλεγχο. Από τότε όμως και στο επόμενο διάστημα έχουμε μια συνεχή μείωση της ροής προσκόμισης των οχημάτων στα ΚΤΕΟ για έλεγχο. Περίπου το 30% με 40% των ιδιοκτητών αυτοκινήτων εκτιμάται σήμερα ότι δεν εφαρμόζει την υποχρέωση που έχει, να προσκομίσει το όχημα του για τεχνικό έλεγχο. Οι λόγοι αυτής της ελλιπούς προσκόμισης θεωρώ ότι είναι οικονομικοί κυρίως. Και δεν έχουν να κάνουν τόσο με το παράβολο, που για ένα επιβατικό είναι περίπου 40 ευρώ, αλλά κυρίως με τη συντήρηση του οχήματος που απαιτεί κάποια χρήματα. Γιατί για να προσκομιστεί ένα όχημα για έλεγχο πρέπει πρώτα να γίνει ένας έλεγχος και μια συντήρηση στο συνεργείο. Ή εφόσον ελεγχθεί το αυτοκίνητο από το ΚΤΕΟ και διαπιστωθούν προβλήματα οφείλει ο ιδιοκτήτης να το προσκομίσει σε συνεργείο για την επισκευή. Εκεί είναι το ζητούμενο και η ουσία του τεχνικού ελέγχου. Η ουσία είναι η συντήρηση του αυτοκινήτου. Δεν είναι ο λόγος να πάει το αυτοκίνητο και να κοπεί ή να περάσει στο ΚΤΕΟ. Η ουσία είναι να βελτιωθεί η τεχνική κατάσταση του αυτοκινήτου. Δυστυχώς με την οικονομική δυσκολία που έχουμε όλοι σήμερα η συντήρηση των οχημάτων δεν είναι σήμερα όπως ήταν παλιότερα. Τα τελευταία χρόνια η προσκόμιση στα συνεργεία για συντήρηση είναι πολύ μειωμένη. Έτσι μειώνεται και η προσέλευση για τεχνικό έλεγχο στο ΚΤΕΟ. Άρα υπάρχει πρόβλημα όχι τόσο για τον τεχνικό έλεγχο, αλλά γιατί μειώνεται η οδική ασφάλεια της κυκλοφορίας του οχήματος.

Και αυτό είναι που πρέπει να μας προβληματίσει, και πρέπει οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων να αναλογιστούν την ευθύνη που έχουν στον εαυτό τους αλλά και στους λοιπούς χρήστες της οδικής κυκλοφορίας. Οπότε πρέπει να πηγαίνουν το όχημα τους στο ΚΤΕΟ έτσι ώστε με τον έλεγχο που γίνεται να βελτιωθεί αρκετά η κατάσταση του αυτοκινήτου και να κυκλοφορεί πλέον με σιγουριά και ασφάλεια.

Ο κ. Μανιάτης στην ερώτησή μας ποια είναι τα σοβαρότερα προβλήματα που φαίνονται από τον τεχνικό έλεγχο τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τα περισσότερα προβλήματα που διαπιστώνουμε στον τεχνικό έλεγχο έχουν να κάνουν είτε με θέματα της πέδησης, είτε στο σύστημα διεύθυνσης και στην ανάρτηση. Και φυσικά για τα καυσαέρια για το περιβάλλον. Άρα είναι πολύ σημαντικός ο λόγος της προσκόμισης του οχήματος για έλεγχο και ακόμη πιο σημαντικός είναι ο ρόλος του σέρβις, της επισκευής και του έλεγχου του αυτοκινήτου, για να κυκλοφορεί με ασφάλεια».

Γιάννης Σπηλιόπουλος : «Προτρέπουμε τους οδηγούς να είναι συνεπείς σε αυτή την υποχρέωση»

Από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Σπηλιόπουλος υπεύθυνος του ΚΤΕΟ ΙΟΝΙΚΗ στον Πύργο στάθηκε και αυτός στην οικονομική αδυναμία που αποτρέπει πολλούς οδηγούς να περάσουν από ΚΤΕΟ τα οχήματά τους, αλλά επισήμανε πως όλοι οι οδηγοί έχουν την υποχρέωση να μην αμελούν τη συντήρηση των οχημάτων τους.

«Όπως προκύπτει από στατιστική έρευνα που έχει κάνει ο σύλλογος ιδιωτικών ΚΤΕΟ, περίπου 4 στα 10 οχήματα, αποφεύγει να περάσει τον τεχνικό περιοδικό έλεγχο, κυρίως λόγω οικονομικής στενότητας και αδυναμίας. Δεν προβαίνουν οι οδηγοί σε αυτόν τον απαιτούμενο έλεγχο σε συνεργία για την αποκατάσταση των προβλημάτων που ενδεχομένως υπάρχουν, με τα κυριότερα προβλήματα να είναι στα ελαστικά, σε φρένα και σε καυσαέρια, με αποτέλεσμα να είναι εκπρόθεσμοι και να επιβαρύνονται πέρα του κανονικού αντιτίμου και του προστίμου που μάλιστα διαβαθμίζεται χρονικά, και μπορεί να διπλασιάσει το κόστος ελέγχου. Εμείς προτρέπουμε τους οδηγούς να είναι συνεπείς σε αυτή την υποχρέωση που έχουν απέναντι στον εαυτό τους, στην οικογένειά τους, αλλά και στους συνανθρώπους τους, να περνάνε τα οχήματα τους από ΚΤΕΟ, να ενημερώνονται για τις ελλείψεις και να προγραμματίζουν την τεχνική αποκατάσταση των προβλημάτων».

Ο κ. Σπηλιόπουλος επισήμανε ότι όταν υπάρχει έλεγχος από τα ελεγκτικά όργανα για τα αυτοκίνητα που δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ, παρατηρείται μια αύξηση στην έλευση των οδηγών για τεχνικό έλεγχο.

«Δυστυχώς παρατηρείται ότι όταν υπάρχει αυξημένος έλεγχος στους δρόμους, από τα ελεγκτικά όργανα, να έρχονται οι οδηγοί για να περάσουν από το ΚΤΕΟ τα οχήματά τους. Επίσης πολλοί ξεχνούν την κάρτα καυσαερίων».

Όλη η επικαιρότητα