Αγροτικά Ηλεία

Εποικοδομητική η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Παραγωγών & βουλευτών Ηλείας με Μ. Βορίδη – Αποδέχτηκε το κάλεσμα να επισκεφθεί την Ηλεία

Ότι το πρόγραμμα της Κυβέρνησης προβλέπει μείωση της φορολογίας για τους αγρότες γνωστοποίησε στην Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας και τους βουλευτές Ηλείας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, κατά την χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του. Η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών και οι βουλευτές Ηλείας κάλεσαν τον κ. Βορίδη να επισκεφθεί τον νομό για την πραγματοποίηση ευρείας σύσκεψης, μια πρόσκληση που αποδέχτηκε ο κ. Βορίδης.

Στην συνάντηση παραβρέθηκε η διοίκηση της Ομάδας Παραγωγών με επικεφαλής τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χρήστο Βαλιανάτο και οι βουλευτές Ηλείας της ΝΔ Θεοδώρα – Διονυσία Αυγερινοπούλου και Ανδρέας Νικολακόπουλος. Λόγω των εργασιών της Βουλής δεν κατάφερε να παραβρεθεί ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας, ούτε ο βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Διονύσης Καλαματιανός, ο οποίος συμμετείχε σε Επιτροπή. Ο βουλευτής Ηλείας του ΚΙΝ. ΑΛ. Μιχάλης Κατρίνης έστειλε εκπρόσωπό του.

Η συνάντηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα και εκεί τέθηκαν όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Ηλείας, ενώ του παραδόθηκε και το σχετικό υπόμνημα από την Ομάδα Παραγωγών.

Όπως τονίστηκε ο αγροτικός τομέας στην Ηλεία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, με τους αγρότες να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης, καθώς βλέπουν τα εισοδήματά τους να εξαφανίζονται, την ίδια στιγμή που η εύφορη γη της Ηλείας έχει καταστεί ανήμπορη να σηκώσει το βαρύ όπως αποδεικνύεται φορτίο.

«Η οικονομική κρίση ήρθε να προστεθεί σαν ¨το κερασάκι στη τούρτα ¨, σε ένα νομό που τα τελευταία χρόνια αναζητά, μάταια όπως αποδεικνύεται, να βρει το ¨βηματισμό¨ του και να αναδειχθεί πρωταγωνιστής και όχι επαίτης.

Η εύφορη γη της Ηλείας πληγώθηκε από τις φωτιές και τους σεισμούς και στην προσπάθειά της να ανασυνταχθεί, στην προσπάθεια  των αγροτών να ξεφύγουν από τα δεινά, ήρθε η οικονομική κρίση και έδωσε τη χαριστική βολή.

Στα παραπάνω, προστίθενται και οι επιπλέον αστάθμητοι παράγοντες, που δεν είναι άλλοι από τις καιρικές συνθήκες. Η Ηλεία  τα τελευταία χρόνια πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα, με τους αγρότες να οδηγούνται στη πλήρη καταστροφή, αφού στην προσπάθειά τους να ορθοποδήσουν ουκ ολίγες φορές έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τη μανία της φύσης.

Τρανό παράδειγμα, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν στις αρχές του προηγούμενου καλοκαιριού τις καλλιέργειες βιομηχανικής ντομάτας και Κορινθιακής σταφίδας και κηπευτικών, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην παραγωγή».

«Εκπροσωπώντας τους αγρότες του νομού Ηλείας», είπε ο κ. Βαλιανάτος  «θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι κανένας αγρότης δεν έχει πει ότι δε θέλει να φορολογηθεί. Ζητάμε μια δίκαιη φορολόγηση στην οποία θα μπορούμε να ανταπεξέλθουμε και δεν θα χρεωθούμε στο ελληνικό δημόσιο. Δεν ζητάμε τη μη πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών, την ώρα που το 50% των αγροτών και κτηνοτρόφων βρίσκεται σε ρύθμιση αυτών και δεν θα μπορέσει κανείς να αποπληρώσει σε καμία περίπτωση το τριπλάσιο.

Το κόστος παραγωγής κρίνεται ήδη δυσβάσταχτο και επιβάλλεται η μείωσή του. Τα τελευταία χρόνια πολλοί καλλιεργητές εγκαταλείπουν συγκεκριμένες καλλιέργειες λόγω των ασύμφορων τιμών στο πετρέλαιο, στο νερό αλλά και τα φυτοφάρμακα, λιπάσματα και σπόρια.. οι νέες αυξήσεις είναι ανεπίτρεπτες.  Εάν δεν εφαρμοσθούν μακροπρόθεσμα διαθρωτικά μέτρα, το καλύτερο φορολογικό σύστημα που υπάρχει παγκοσμίως να εφαρμόσουν, θα αποτύχει. Σε ένα δυο χρόνια θα ψάχνουν αγροτικό εισόδημα να φορολογήσουν αλλά δεν θα βρίσκουν, διότι οι αγρότες θα έχουν σταματήσει να καλλιεργούν».

Επιτακτική ανάγκη
τα διαρθρωτικά μέτρα

Στη συνάντηση  τέθηκε  η ανάγκη εφαρμογής μακροπρόθεσμων διαρθρωτικών μέτρων, όπως το Δημοπρατήριο αγροτικών προϊόντων, η λειτουργία του Ινστιτούτου Γεωργικής Έρευνας Κοροίβου, η εξυγίανση των Ομάδων Παραγωγών, η χάραξη εθνικής στρατηγικής για τη γεωργία, την κτηνοτροφία και την αλιεία με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων, τα φορολογικά και ασφαλιστικά μέτρα για τους παραγωγούς που θα ενθαρρύνουν την παραμονή και όχι απομάκρυνση από το επάγγελμα του αγρότη, την λήψη μέτρων μείωσης του υψηλού κόστους παραγωγής.

Ακόμη, ζητήθηκε η γενναία ρύθμιση των χρεών των παραγωγών και χαμηλότοκη χρηματοδότησή τους μέσα από νέο πιστωτικό ίδρυμα, αναδιάταξη και αναμόρφωση των διάσπαρτων δημοσίων γεωτεχνικών υπηρεσιών σε μια ευέλικτη ενιαία δομή, αυστηρός έλεγχος της αγοράς προϊόντων, ιδιαίτερα των εισαγόμενων, αυξημένα κονδύλια για τη δακοκτονία, αναπροσαρμογή του κανονισμού ΕΛ.ΓΑ. προσαρμοσμένος στις σημερινές καιρικές συνθήκες κ.α.

Ο κ. Βορίδης έδωσε μεγάλη βαρύτητα στην καλύτερη οργάνωση των Ομάδων Παραγωγών, λέγοντας ότι μέσα σε ένα υγιές πλαίσιο λειτουργίας και με την ενσωμάτωση όλων των αγροτών σε αυτές, μπορούν να γίνουν σημαντικά «βήματα», σε συνδυασμό με διαρθρωτικά μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Κυβέρνησης.  Για τον ΕΛΓΑ διαβεβαίωσε ότι θα «προχωρήσει» η μελέτη για την τροποποίηση του κανονισμού.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επεσήμανε ότι θα υπάρχει ανοιχτός «δίαυλος» επικοινωνίας με τις Ομάδες Παραγωγών για την επίλυση των προβλημάτων που ταλανίζουν δεκαετίες τον αγροτικό κόσμο.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα της συνάντησης, ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρ. Βαλιανάτος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις πρώτες τοποθετήσεις του υπουργού σε όσα τέθηκαν, τονίζοντας ότι οι αγρότες της Ηλείας, μέσα από ένα οργανωμένο σχέδιο, αναμένουν μέτρα και λύσεις που θα δώσουν ώθηση στην γεωργία.

Όλη η επικαιρότητα